psa


בהמשך העמוד 86 שאלות גולשים בנושא: psa

יש לכם שאלה? כתבו לנו ותקבלו תשובה אישית בדוא"ל מהרופא


קראתי והסכמתי לתנאי השימוש

86 שאלות גולשים בנושא » psa


16/10/2017

ערומנית

שלום ערמונית 80 psa 2.17 הייתה עצירת שתן טופל בקטטר חודש

סיני שלום,

מה השאלה?
צוות האתר
08/10/2017

ערמונית

עשיתי בדיקת psa התוצאה 30 אני אחרי אצירת שתן וקטטר במשך 10 ימים שהיום נגמלתי ממנו , בדיקות השתן מראות על ליקוציטים של 500 האם הזיהום בשתן משפיע על רמת הpsa
מה עלי לעשות

יעקב שלום,

המלצתי היא לחזור על בדיקת PSA בעוד 6-8 שבועות. אצירת שתן יכולה להביא לעלייה משמעותית ברמת ה PSA. המלצתי לא לעבור שום בירור נוסף (ביופסיה וכיוב) ללא בדיקה חוזרת של רמת ה PSA וזאת מכיוון שישנו סיכוי דביר שרמת ה PSA תרד חזרה לרמה שאינה מצריכה בירור לאחר שתתרחק מזמן אצירת השתן. חשוב לציין כי גם במידה ואתה סובל מסרטן הערמונית ורמת ה PSA האמיתית שלך, ללא קשר לאצירת שתן, מוגברת, הסיכוי שדחייה של 6-8 שבועות בבירור לצורך וידוא כי מדובר ברמה אמיתית של PSA תשפיע על סיכויי ההחלמה שלך נמוך מאוד.
צוות האתר
02/10/2017

PSA

שמי מוטי בין 57.5 בשנת 2016 בבדיקת PSA נמצא 1.63 בחודש ספטמבר 2017 עשיתי את הבדיקה ויצא 2.41 התברר שאסור לקיים יחסי מין לפני הבדיקה ואני קיימתי יחסים היום עשיתי בדיקה חוזרת ויצא לי 2.07
מה התוצאה אומרת
יש לציין שאבי ז”ל סבל מסרטן הערמונית-לא נפטר מזה
מה אתם מציעים על המשך מעקב/בדיקה מיוחדת
תודה
מוטי

מוטי שלום,

עליות וירידות ברמת ה PSA שכיחות מאוד. לרוב לא מקובל לבצע בירור מתקדם (כדוגמת ביפסיה של הערמונית) ללא בדיקה חוזרת המאשרת כי אכן מדובר בעלייה אמיתית. מקובל להמתין 6-8 שבועות בין הבדיקה הראשונה לבדיקה החוזרת. לא ציינת את משך הזמן בין הבדיקות, כך שאם נלקחו בסמיכות אחת לשנייה ייתכן ובדיקה חוזרת אחרי מספר שבועות תראה ירידה נוספת של ה PSA.

ממליץ שתבדק ע"י אורולוג לקביעת המשך הבירור.
צוות האתר
28/09/2017

psa 0.05

לפני כ 5 שנים עברתי ניתןח לכריתת הערמונית.
לאחר הניתוח ה psa היה 0.5, ולכן עברתי טיפול על ידי קרינה במכון דוידוף בלינסון.
כ 4 שנים עברו והתוצאות ה pca היו בין 0.01 ל 0.03.
הבדיקה האחרונה בתאריך 28.9.17 יצאה 0.05
האם התוצאה 0.05 תקינה ?
תודה

שלמה שלום,

רמת ה PSA אחרי ניתוח צריכה להיות 0 וכל רמה מעל ל 0 אינה תקינה. אבל חשוב לזכור שבדיקות המעבדה הקיימות כיום אינן כולן מדוייקות מספיק לקבוע את הרמה מתחת לסף מסויים (הסף הזה שונה מבדיקה לבדיקה).

באופן ממוקד יותר במקרה שאתה מציג, כל עוד ה PSA נשאר נמוך ולא עולה באופן חד אין צורך בטיפול אלא מעקב בלבד. כאשר ה PSA יעלה בצורה משמעותית יעלה שוב הצורך בטיפול נוסף.
צוות האתר
06/09/2017

השפעת דואטרט על רמת ההמוגלובין

התחלתי ליטול כדור דואטרט 1 ליום בסוף שנת 2013 ואני ממשיך בכך עד היום.
בכל בדיקות הדם שערכתי משנת 2014 (לאחר תחילת השימוש בתרופה דואטרט)
יש ירידה ברמת ההמוגלובין. לפני השימוש בתרופה תמיד רמת ההמוגלובין הייתה בין 13.5 ל14
החל משנת 2014 (חצי שנה לאחר תחילת השימוש בתרופה) מסתמנת בכל בדיקה ירידה ברמת ההמוגלובין כאשר בבדיקה אחרונה(ספטמבר 2017 ) רמת ההמוגלובין הגיעה ל11.5 .
לפני השימוש בתרופה , רמת בדיקת psa הייתה 10 ועכשיו הרמה היא 3.2.
הייתכן שלירידה ברמת ההמוגלובין יש קשר לדואטרט?
הנני בן 67 ו9 חודשים, מרגיש טוב וצועד מידי יום כ10 ק”מ.

אלחנן שלום,

לדואודרט אין השפעה על רמת המוגלובין. מציע שתפנה לרופא המשפחה לבירור אנמיה (ירידה ברמת ההמוגלובין).

הירידה ברמת ה PSA צפוייה וקשורה לטיפול ב DUODART.
צוות האתר
30/08/2017

ממצאי בדיקות psa

אני בן 71, עם ערמונית מוגדלת.
בבדיקה ב-10/4/16 :
pr-ערמונית 2+חלקה
ערמונית בגודל ; 5.2*5.9*5.6 ס”מ.
החל מ-5/2017 נוטל כדור דואודרט.
להלן תוצאות psa
,תאריך psa free psa
10/3/14 3.90 21%
3/3/15 3.71
2/2/16 3.94
21/9/16 2.79 עם דואודרט
25/5/17 2.27 עם דואודרט
28/8/17 2.77 עם דואודרט
שאלתי היא מה משמעות הממצאים ?

חיים שלום,

רמת ה PSA שלך היתה מוגברת טרם התחלת הטיפול בדואודרט והירידה לאחר התחלת הטיפול היתה פחות מהצפוי (לרוב נצפית ירידה של 50% ברמת ה PSA תוך כחצי שנה מהתחלת הטיפול).

המלצתי היא שתפגש עם אורולוג לשקילת ביופסיה של הערמונית. אשמח לפגוש אותך במרפאתנו וללוות אותך בתהליך הבירור.
צוות האתר
14/07/2017

סיכוי לקבלת Zytiga להתחלת טיפול בסרטן הערמונית

גילו לאבי (69) סרטן ערמונית.psa 10.3 . בביופסיה גליקסון 8. ב pet psma התגלו 2 גרורות קטנות בעצמות (אגן וירך).
המלצת הרופא היא לזריקה חודשית (במידה ויאשרו אחרת זריקה כל 3 חודשים) וטיפול ב Zytiga כחלופה טובה יותר לטיפול כימותרפי. אח”כ הקרנות.
להבנתי התרופה נמצאת בסל הבריאות אבל ניתנת רק לאחר שהתקבל כבר טיפול מסוים שהסרטן פיתח לו עמידות.
להבנתנו, לפני כחודש, פורסם מחקר ענק שקבע שטיפול ב Zytiga משפר מאוד את התוצאות. לצערי זה טרם אושר כטיפול ראשוני באף מדינה.
מה הסיכוי לקבל תרופה זו במסגרת סל הבריאות?
מה צריכה להיות דרך הפעולה מול הקופה או מול הביטוח בריאות שברשותו בכדי להתחיל טיפול מיידי בתרופה זו.

שלום רב,

אכן אבירטרון (או בשמו המסחרי זייטיגה) ניתנת רק לחולים אשר מפתחים עמידות לטיפול הורמונאלי לפי התוויות סל הבריאות. המחקרים שהראו יתרון בהתחלה מוקדמת של אבירטרון במקרים של מחלה גרורתית רק פורסמו ולרוב לוקח זמן מפרסום ועד שינוי ההתויות בסל הבריאות. עם זאת, אני מאמין שבעזרת מכתב מנומק היטב וציטוט של המאמרים שפורסמו ב New England Journal of Medicine לפני מספר שבועות ניתן יהיה להעלות את הסיכוי לקבלת הטיפול.

אפשרות נוספת היא קבלת הטיפול המקובל היום במחלה גרורתית חדשה - התחלת טיפול הורמונאלי סטנדרטי וטיפול כימותרפי עם דוסטקסל (טקסוטר בשמה המסחרי). טיפול זה הוכח במספר מחקרים גדולים להאריך את תוחלת החיים בין שנה לשנתיים כתלות בהיקף המחלה בזמן האבחנה. טיפול זה הפך לסטנדרטי וניתן באופן רוטיני למטופלים עם מחלה גרורתית חדשה ברוב בתי החולים בישראל.
צוות האתר
09/07/2017

ערמונית בנפח 152 סמ”ק

שלום,בארבע השנים האחרונות גודל הערמונית שלי הייתה 108 סמ”ק באולטרא סאונד לפני כשבועיים נמצא נפח 152 סמ”ק.אציין שאני אחרי ניתוח בקע מפשעתי בוצע ב-23/5/17 ,אין לי שום בעיה בהטלת שתן יש זרימה טובה ,הכליות בסדר ועד היום לא ביקרתי בבתי חולים,בריא לחלוטין,אני בן 66 שאלתי האם יכול להמשיך לחיות כך ?או שחייב לעבור ניתוח.psa 3.2

יוסף שלום,

לגודל הערמונית אין משמעות אלא לצורך קביעת סוג טיפול למי שתסמיניו מצדיקים טיפול. במידה ואין לך הפרעה במתן שתן ואינך זקוק לטיפול, הגודל עצמו אינו מהווה סיבה להתחיל טיפול.
צוות האתר
05/07/2017

תוצאות האבחנה

שלום רב, אבי בן 66 והוא עבר שתי בדיקות, בדיקת psa שתוצאותיה היו 10.9 ובדיקה רקטלית שלאבחנת הרופא האזור נוקשה. לאחר תוצאות שתי הבדיקות הללו אבי נשלח לביופסיה עוד כשבוע. רציתי לדעת מה הסיכוי במצב כזה לסרטן הערמונית? האם גם כשיש גוש שפיר התוצאות הללו דומות? כמה הבדיקות האלו אמינות?. תודה מראש על התשובה.

עופרה שלום,

ראשית, אינני חושב שיש מקום להתעמק בספקולציות כאשר אביך יעבור ביופסיה בעוד שבוע ולאחר שבועיים נוספים תדעו בוודאות האם נמצא גידול סרטני או לא.

רוצה רק להוסיף כי שימוש בבדיקת MRI ערמונית לפני ביופסיה יכול לשפר את דיוק הביופסיה (משפר את הדיוק בערך פי שניים מזה שללא שימוש ב MRI) אך בדיקה זו אינה כלולה בסל הבריאות למי שמעולם לא עבר ביופסיה. עם זאת, חברות הביטוח מממנות את הבדיקה למי שיש לו ביטוח רפואי פרטי.

אשמח לפגוש אתכם במרפאתנו לפני ביצוע הביופסיה במידה ותרצו לקבל מידע נוסף על השימוש ב MRI טרם הביופסיה.
צוות האתר
27/06/2017

ביקות psa

ד”ר שלום.
בראשית ברצוני להודות לך על תשובתך.
לפני שבוע תוצאת בדיקת P.S.A 6.67
שלשום עשיתי בדיקת PSA בבלינסון 5.5 PSA ו-Free PSA 0.18. אשמח להמלצותך.
תודה

אלי שלום,

ישנם נתונים נוספים לרמת ה PSA אשר נחוצים לצורך מתן המלצה. חשוב לדעת בן כמה אתה, מה מחלות הרקע מהן אתה סובל, מה היתה רמת ה PSA בשנים הקודמות (האם יש לך PSA מוגבר בין 5 ל 7 כבר 10 שנים ללא שינוי או שמא מדובר בעלייה מרמה נמוכה יותר), האם עברת ביופסיה של הערמונית בעבר, ועוד.

מכלול הנתונים, ולרוב יחד עם בדיקת הערמונית, יכוון את ההמלצה להמשך הבירור.

אשמח לפגוש אותך במרפאתנו ולייעץ לך לגבי המשך הבירור.
צוות האתר
11/06/2017

PSA

בעלי עבר ניתוח להסרת ערמונית הרובוט ..אחרי חודש לשבוע מהניתוח הpsa הוא 0.02….. מה זה אומר??

שלום רב,

מומלץ לבצע את בדיקת ה PSA הראשונה אחרי כריתת ערמונית לפחות 6 שבועות לאחר הניתוח. ממליץ חזרה על הבדיקה לפחות 6 שבועות לאחר הניתוח בכדי לוודא שרמת ה PSA יורדת ל 0.
צוות האתר
19/05/2017

Psa וקושי במתן שתן

שלום רב. בן 58. תוך שנה וחצי עלה הpsa מ0.9 ל3.0, בדיקה לפני שבוע. לאחרונה יש קושי מוגבר, ביחס לעבר, במתן שתן.
האם קושי במתן שתן ‘הולך תמיד’ עם psa גבוה ? וגם, האם ערמונית מוגדלת ‘הולכת תמיד’ עם psa גבוה ?

זאב שלום,

אכן ישנה הקבלה בין גודל הערמונית לרמת ה PSA (ככל שהערמונית גדולה יותר רמת ה PSA צפויה להיות גבוהה יותר). עם זאת, ישנם גורמים נוספים היכולים לגרום לעליית PSA. עליית PSA חדה כמו כאתה מתאר יכולה, בין השאר, להגרם מתהליך דלקתי והתסמינים החדשים שאתה מתאר יכולים לרמוז שייתכן וזה מה שגרם לעליית PSA אצלך. בשלב ראשון, ממליץ בדיקת שתן לכללית ולתרבית לוודא שזיהום אינו הסיבה לתסמינים החדשים שלך. לאחר שלילת זיהום או טיפול אנטיביוטי במידה ואכן מוכח זיהום, ממליץ שתחזור על PSA כ 6 שבועות לאחר הבדיקה הקודמת כדי לוודא שמדובר בעלייה אמיתית. רק במקרה של PSA  אשר ממשיך להיות מוגבר בבדיקה החוזרת יש צורך בהמשך בירור.

אשמח לפגוש אותך במרפאתנו וללוות אותך בבירור זה.
צוות האתר
13/05/2017

השפעת נטילת דואודרט על הורדת ה-psa

שלום רב,

אני בן 70 ,וסובל מערמונית מוגדלת.
לאחר 4 חודשים של נטילת דואודרט, ירד ה-psa מ-3.94 ל-2.79.
מהי המשמעות של הממצא ?

חיים שלום,

נטילת אבודרט (אחד משני המרכיבים של תרופת הדואודרט) גורמת להקטנת הערמונית וירידה ברמת ה PSA. כחצי שנה אחרי התחלת הטיפול צפויה הערמונית להיות כ 30% קטנה יותר מנפחה לפני התחלת הטיפול, ורמת ה PSA צפויה לרדת לכחצי מרמתה לפני התחלת הטיפול. ירידה זו היא ירידה מלאכותית שנובעת מהקטנת הערמונית ואין לה שום משמעות מבחינת הסיכוי לפתח סרטן הערמונית.
צוות האתר
25/04/2017

Psa 70

מה המשמעות של psa70 לאדם בן 87

רויטל שלום,

השאלה הראשונה הנשאלת היא מדוע נשלחה דגימת דם ל PSA לדבר בן 87. לא מקובל לבצע בדיקות סקר לסרטן ערמונית מעבר לגילאי 70-75. אין ספק שבדיקת PSA של 70 נג/מל אינה תקינה (לא בגיל 87 ולא בכל גיל אחר) ומצריכה בירור נוסף.

ממליץ לחזור לרופא שהחליט על ביצוע הבדיקה לצורך המשך בירור. לחילופין, אשמח לעזור בביצוע המשך הבירור והטיפול, במידת הצורך במסגרת מרפאתנו.
צוות האתר
19/03/2017

בעיה שלי נפתרת ,עדכון

בהמשך לשאלה הקודמת ה psa הינו 0.82
וכל בדיקות השתן , הכליות תקינות

שמח לשמוע
צוות האתר
08/03/2017

כריתה או ניתוח

האורולוג שלי ממליץ על כריתה (כי אני צעיר בן 58)
האונקולוגית ממליצה טיפולי קרינה
אני בן 58
אין גרורות
psa קרוב ל 13
gleason 3+4
הייתי בבדיקות באיכילוב של ga-68 psma / f-18 choline
עשיתי מיפוי עצמות וסיטי
דעתך בבקשה תודה

גדעון שלום,

המלצתי היא כריתה מכמה סיבות:

ראשית, אין מידע השוואתי אשר בוצע באופן רנדומלי אך ישנם מחקרים גדולים רטרוספקטיביים אשר מראים שבטווח הארוך לניתוח יש יתרון על פני קרינה בשליטה על הסרטן. לכן, בגיל 58, כאשר הטווח הארוך חשוב, אני מאמין שיש לניתוח יתרון.

שנית, לכל צורת טיפול ישנם גם מקרי כשלון. במקרי כשלון של כריתה אפשר בקלות להוסיף קרינה למיטת הערמונית. לעומת זאת, בכשלון של קרינה האפשרות הניתוחית בעייתית מאוד מכיוון שכרוכה באחוזים גבוהים מאוד של אינאונות ודליפות שתן ולכן מבוצעת לעיתים רחוקות מאוד.

וחשוב לדעת ששכיחות תופעות הלוואי של שתי השיטות דומות מאוד, בניגוד למה שלעיתים נאמר למטופלים.

בהצלחה
צוות האתר
21/02/2017

עליית ערכי psa

שלום רב,
אבי בן 61, לפני כ7 שנים נמצאו ערכי psa גבוהים (מעל 4, בערך 6). בוצעה ביופסיה שהייתה תקינה והוחל טיפול באבודרט ואומניק. מאז ועד היום מבצע מעקב כל חצי שנה של הpsa וגם בדיקה אצל אורולוג וכן us.ערכי הpsa היו תקינים וללא תלונות מצד אבי. לפני שנתיים הציע האורולוג להפסיק נטילת אבודרט וליטול רק אומניק. מאז הpsa עולה בהתמדה (היה 3 וכל חצי שנה עלה מעט ואף הגיע ל4.50). האורולוג המליץ כל פעם רק על המשך מעקב (ביצע בדיקה רקטלית בכל ביקור והסתכל על הus). כעת שוב חלפה חצי שנה והpsa יצא 5.5. יש לו תור לאורולוג בקרוב אבל אני בינתיים מאוד מודאגת- האם הגיוני שהעליה היא בגלל הפסקת האבודארט או שמא כדאי לבצע mri או ביופסיה חוזרת? תודה

איילה שלום,

רמת ה PSA תחת טיפול באבודרט יורדת לכמחצית מרמתו לפני הטיפול, כך שהפסקת הטיפול יגרום לעלייתו בחזרה. הירידה הדרגתית (נמשכת כחצי שנה) וכך גם העלייה. עם זאת, רמת PSA של 5.5 בגבר בן 61 אינה תקינה ולכן יש לשקול ביופסיה של הערמונית. בגבר עם ביופסיה קודמת ללא ממאירות מומלץ לבצע בדיקת MRI לפני ביופסיה שנייה מכיוון שבדיקה זו יכולה לקבוע את הסבירות למציאת סרטן בביופסיה הבאה ולהכווין את הביופסיה ובכך לשפר באופן משמעותי את הדיוק שלה.
צוות האתר
15/02/2017

תופעות לוואי בטיפול תרופתי דואודרט

בן 58, ערמונית 50 סמ”ק, psa 2.3. תסמינים : שתן תכוף ביום עם עצירה בהתחלה.
בביקור רופא הוחלט על טיפול תרופתי ב דואודרט.
1. האם הטיפול תרופתי לא מוקדם מדי ואין טיפול קל מזה?
2. האם הירידה הצפויה בפוריות בעקבות התרופה היא הפיכה (זמנית בתקופת טיפול ומעט אחריה) ?
3. לפי המרשם החומר דוטאסטריד שבתרופה מעלה סיכוי לסרטן בבלוטה לבעלי סיכון מוגבר לסרטן זה,
האם יש דרך לדעת אם אני בעל סיכון מוגבר לחלות בסרטן זה למעט גנטיקה והיסטוריה רפואית נקיים אצלי?

שלום רב,

לשם קביעה האם יש צורך בטיפול תרופתי יש לבצע הערכה מלאה של התסמינים. הנתונים שנשלחו בשאלה אינם מספקים להערכה זו אך אני יוצא מנקודת הנחה כי האורולוג שרשם את הטיפול ביצע הערכה זו. במקרים הזקוקים לטיפול תרופתי עם ערמונית מעל 30-40 גר׳ ו/או PSA מעל 1.5 נג/מל ההמלצה היא טיפול בתרופה דואודרט, כך שהבחירה בתרופה היא בחירה נכונה.

תופעות הלוואי של טיפול זה הן לרוב הפיכות אך תוארו מקרים של תופעות לוואי בלתי הפיכות.

התרופה מורידה את הסיכוי לחלות בסרטן ערמונית ב 23% אך אלו שיחלו בסרטן ערמונית הם בסיכון מעט מוגבר לסרטן ערמונית בסיכון גבוה. סיכון זה יחסית קטן, אך כל מטופל צריך לשקול את היתרונות של הטיפול או מול החסרונות האפשריים ולהחליט האם ליטול את הטיפול. חשוב לציין כי אין טיפול תרופתי אחר להגדלת ערמונית אשר הינו יעיל באותה מידה כמו טיפול זה.
צוות האתר
05/02/2017

דחיפות במתן שתן אי יכולת שליטה

ד”ר איתי שלום, אני סובל מדחיפות במתן שתן, אי יכולת שליטה, ומאידך בקושי בהטלת השתן, זרם חלש, הפסקות לסירוגין, וכן מכאב באשכים, ה psa שלי תקין, נוטל אומניק 0.4 מג וטוביאז 4 מג האם זה הטיפול המיטבי והאם אפשרי טיפול נוסף בתודה מראש יוסי

יוסי שלום,

ממליץ שתבדק בהקדם על ידי רופא לשלילת מצב של אצירת שתן לאור תלונותיך. במידה ואינך באצירת שתן ניתן לשקול תוספת של תרופה נוספת (אבודרט) אשר מקטינה את הערמונית. שילוב של אומניק ואבודרט (קיים גם בתרופה מאוחדת הנקראת דואודרט) נמצא כיעיל יותר מאשר טיפול בכל תרופה לבד.
צוות האתר
17/12/2016

ערמונית מוגדלת

הנני בן 79 וקיבלתי עצירת שתן בבדיקות נקבע
כי הערמונית 120 סמק. 40 סמק אי התרוקנות
בדיקות psa היו תמיד תקינות
הומלץ על ניתוח
ידוע לי כי רבים נמנעים מניתוח עם ערמונית גדולה משלי האם הניתוח כורח המציאות
מה יעילות שיטת האידוי ומה המלצתך

טוביה שלום,

לרוב מומלץ לנסות טיפול תרופתי טרם הליכה לניתוח ומטופלים רבים נהנים מטיפול תרופתי שנים רבות ובכך נמנעים מניתוח והשלכותיו. עם זאת, במקרים בהם טיפול תרופתי נכשל יש צורך לשקול טיפול ניתוחי.
צוות האתר
09/11/2016

ערמונית מוגדלת – 1.46psa

לפי ההדמיה גודל הערמונית 70 סמ”ק האם מצב זה חוסם את הרקטום

שלום מרום,

נדיר שערמונית חוסמת את הרקטום ומצב זה מופיע בעיקר במטופלים עם סרטן ערמונית. במידה ואין לך שינויים בהרגלי יציאות (עצירות או שלשול) אז אין חשש של חסימת מערכת העיכול.
צוות האתר
28/10/2016

טיפול בסרטן הערמונית

ערמונית עם גרורות דרגה 9 קיבל טיפול הורמנלי שנה וחצי והפסיק להגיב, אח”כ טיפול כימותרפי 4 חודשים והפסיק להגיב ( עולה הpsa) האם יש עוד פתרונות? והאם כדאי לעשות בדיקה גנטית ? תודה רבה

משה שלום,

ישנם כיום מספר טיפולים אפשריים לחולי סרטן ערמונית גרורתי אשר הפסיק להגיב לטיפול הורמונאלי ("סרטן ערמונית עמיד לסירוס"). תכשירים אלו כוללים שני תכשירים הורמונאליים חדשים (אבירטרון או בשמו במסחרי Zytiga ואנזלוטמייד או בשמו המסחרי Xtandi), תכשירים המוכוונים לעצמות ומיועדים בעיקר לחולים עם גרורות לעצמות עם כאבי עצמות אך גם משפרים תוחלת חיים (רדיום 223 או בשמו המסחרי Xofigo) ותכשירים כימותרפיים מתקדמים המשמשים קו שני (קבזיטקסל או בשמו המסחרי Jevtana).

הבחירה בין התכשירים השונים תלוייה במיקום עיקר המחלה הגרורתית, מצבו הכללי של המטופל, מחלות רקע מהן המטופל סובל ופרופיל תופעות הלוואי האפשריות.

ממליץ לדון עם אורואונקולוג (אורולוג עם הכשרה אונקולוגית) או עם האונקולוג המטפל לגבי הטיפול המומלץ במקרה זה.

אשמח לייעץ במרפאתנו ולעזור בהמשך הטיפול.
צוות האתר
18/10/2016

בעיות במתן שתן, והסבר תוצאות אולטרא-סאונד בטן

שלום רב,
אני בן 55. במשפחתי היסטוריה של סרטן הערמונית, ולכן אני מבצע זה כ-10 שנים בדיקות PSA, ו-כן גם כמה פעמים בדיקת אולטרה-סאונד בטן. כל בדיקות ה-psa עד כה היו תקינות – נמוכות.
בשנים האחרונות אני חווה קשיי השתנה.

ממש לאחרונה שוב ביצעתי בדיקת אולטרה-סאונד – וזו התוצאה:
כליות תקינות, פרנכימה שמורה, ללא אבנים.
שלפוחית שתן עם קיבולת טובה, בעלת דופן טרביקולרי.
הערמונית בנפח 33.8 סמ”ק.
לאחר התרוקנות שארית שתן כ-52.3 סמ”ק.

מה זה אומר, ובמיוחד לאור הבעיות שאני חווה בשנים האחרונות במתן שתן?

אריק שלום,

לאולטראסאונד אין תפקיד בבדיקת סקר לסרטן ערמונית. גם בהערכה ראשונית של גבר עם הפרעות השתנה וחשד להגדלה שפירה של הערמונית לאולטראסאונד יש תפקיד מאוד מוגבל, ובעיקר משמש במקרים בהם ישנו חשד או הוכחה לאצירת שתן.

בקרב גברים עם הפרעה במתן שתן על רקע הגדלת ערמונית, חומרת התסמינים היא זו המנחה את הצורך בטיפול תרופתי (או ניתוחי במקרה של כשלון טיפול תרופתי). גודל הערמונית משמש רק כשיקול בבחירת סוג הטיפול התרופתי.

במקרה שלך הערמונית שלך מעט מוגדלת ויש לך שארית שתן לא גדולה וכנראה גם לא משמעותית קלינית. אך מכיוון שאינך מציין מה חומרת התסמינים שלך לא ניתן לקבוע האם את הזקוק לבירור נוסף או לטיפול כלשהוא.

ממליץ שתבדק ע"י אורולוג בצורה מקיפה ומדוקדקת להחלטה על צורך בבירור נוסף או צורך בטיפול.
צוות האתר
06/09/2016

האם אבנים בכליות משפיעות על רמת psa ?

חוותשלום רב,
רמת הPSA עלתה וירדה לסירוגין אצל אבא שלי, קיבל כדורים לדלקת בשתן ואכן ירד.
לאחר מכן עלה שובירד וחוזר חלילה, עשה ביופסיה שיצאה תקינה
בין לבין גילו לו אבנים בכליות.
כרגע הPSA עלה שוב נשלח לMRI ובעקבותיו שוב לביופסיה שטרם נעשתה
לאחר סי טי ובדיקות דם כנראה שיטפלו באבנים.
שאלתי היא : האם יכול להיות שהמצאות האבנים בכליות השפיעה על רמת ה PSA ?
והאם ביופסיה יוצאת תקינה למרות שבפועל כן יש גידול ?

חני שלום,

זיהום בדרכי השתן יכול לגרום לעליית PSA ואבנים הן מקור שכיח לחיידקים הגורמים לזיהום בדרכי השתן. לכן, אבנים יכולות לגרום לעליית PSA באופן עקיף.

ביופסיית ערמונית דוגמת את רקמת הערמונית ובהחלט יכולה לפספס גידול. לכן מומלץ לבצע MRI במקרים בהם הביופסיה שלילית אך החשד לסרטן עדיין גבוה. MRI יכול לעזור להכווין את הביופסיה לאיזורים חשודים ובכך לצמצם את הסיכוי לפספוס.
צוות האתר
03/09/2016

פרוסטטה מוגדלת

קודם כל לאור השלכות שישלי אני רוצה לדעת אם זה פרוסטטה .אני עברתי לפני 8 שנים הקרנות וזריקות .לפני הטיפול היה לי psa 9.00 אחרי הטיפול ירד ל0.025 היום ביצעתי בדיקה psa יש לי 4.25 עקב אילוץ לפעמים בפיפי היתי אצל אונקולוג שלח אותי לבדיקה pet ברמ”ם אבל קיבלתי תור ל31 באוקטובר ,אני היום לוקח טמסולוסין וזה עוזר בזרימת חופשית .מה עלי לעשות מבחינה רפואית .בתודה מראש , תשובה בבקשה אולי יש תרופות אחרות כדי לעור לי .

יצחק שלום,

השאלות העיקריות אותן יש לברר הן האם הגידול הסרטני של הערמונית חזר ובמידה וחזר, היכן.

בדיקת PET CT עם סמן Ga68-PSMA היא בדיקה מדוייקת מאוד לגלות היכן חזר הסרטן, אך לדעתי ישנה חשיבות גם לביופסיה של הערמונית בכדי להבין את אופי הגידול שחזר. הטיפול יכול להשתנות (בעיקר טיפול כימותרפי במידת הצורך) לפי סוג הגידול החוזר. לאחר טיפול בקרינה ישנה חשיבות לשלילה של גידולים נדירים יותר של הערמונית כדוגמת גידול נוירואנדוקריני או גידול של תאים קטנים (small cell). תתי סוגים אלו של גידולי ערמונית ניתנים לאבחון בעזרת צביעות מיוחדות המבוצעות על תכשיר ביופסיית ערמונית.

אשמח להפגש איתך במרפאתנו ולעזור עם ביצוע הביופסיה והמשך הטיפול.

בהצלחה
צוות האתר
05/08/2016

פירמגון או דקפפטיל וקסודקס

בהמשך לשאלה קודמת; בן 67 ממצאים; psa 44.2, בדיקת ct ממצאים גרורתיים בעצמות עמוד השדרה מספר חוליות ובירך, איברים פנימיים ללא ממצאים, אין עדיין תוצאות ביופסיה ( היום רק בוצעה הביופסיה) .
מתלבט במה להתחיל, קזודקס ודקפפטיל או פירמגון. כעקרון יכול לבחור (גם אם לא בסל) . אם מתחילים פירמדון אז כל חודש זריקה ללא הפסקה? ואם קסודקס ודקפפטיל אז קסודקס חודש אחד בלבד ואז דקפפטיל 22.5 פעם בחצי שנה?
אני ממש מבולבל מה לקחת להתחיל?
נ.ב; האם לפירמגון יש תופעות לוואי קשות יותר מדקפפטיל?
ד”ר איתי תודה רבה על התשובות זה ממש מסייע לי

שלמה שלום,

לאור הנתונים שהצגת, מדובר בטיפול קבוע בפירמגון או דקפפטיל. לפירמגון שכיחות יתר של תגובה מקומית (אודם, נפיחות וכאב) באיזור ההזרקה יחסית לדקפפטיל אך יש מידע המרמז שלפירמגון יתרון בשרידות בהשוואה לתכשירים כדוגמת דקפפטיל (ההשוואה בוצעה לתכשירים זולדקס ולוקרין אשר שייכים לאותה משפחת התרופות אליה שייכת גם דקפפטיל). כלומר, השליטה על המחלה טובה יותר עם פירמגון.

כמו שציינת, ישנו גם הבדל בתדירות ההזרקה. פירמגון מוזרק פעם בחודש בעוד שהתכשירים האחרים מוזרקים מידי 3 חודשים ודקקפטיל אף קיים בתכשיר הניתן להזרקה מידי 6 חודשים.
צוות האתר
28/07/2016

סריקה של הערמונית ב-mri

קבלתי תשובה של בדיקת הערמונית ב- mri , האומרת “הבלוטה המרכזית מדגימה מרקם הטרוגני אשר מתאים ל – bph .
בנוסף נמצא כי “קשרית שמאלית קטנה ,לא עוברת האדרה . ”
אודה לכם מאד אםאקבלמכם הסבר לתוצאות הבדיקה .
אגב , ה – psa שלי גבוה מעל ל-10 , ואני משתמש בתרופה דיאודרט

יעקב שלום,

בכדי לתת לך תשובה מלאה עלי לראות את צילומי הבדיקה, אך לפי הנתונים ששלחת החלק המרכזי של הערמונית מראה ההגדלה שפירה ומשמאל נראה איזור קטן לא תקין. לפי התיאור ששלחת מדובר באיזור עם רמת חשד בינונית אך בכדי לתת תשובה יותר מדוייקת עלי לראות את צילומי הבדיקה. לפי רמת החשד ניתן לתת המלצה האם יש צורך בביופסיה של הערמונית.
צוות האתר
20/07/2016

psa בדרגה 4.22

לפני 8שנים עברתי 37הקרנות וזריקות zoladex la בבת חולים רמב”מ בחיפה אחרי הטיפול הפסה ירדה ל0.027 היום ביצעתי בדיקת דם ל psa ויש לי 4. מה אני אמור
לעשות האם יש כדורים או משהו אחר כדי להוריד אותה
אנא עזרה דחופה בבקשה בתודה

יצחק שלום,

מומלץ שתבדק בהקדם ע"י אונקולוג או אורולוג המתמחה בטיפול בסרטן ערמונית. בדיקת PSA מוגברת במצבך מצריכה בירור להבנה מה מקור השם PSA.
צוות האתר
20/06/2016

הגדלת הערמונית

לאחר psa 10 טיפול ברכיתרפיה 2 זריקות הורמונים וחודש הקרנות לפני כחצי שנה
ירד psa 0.3 ככדיקות us הערמונית 12 וגדלה ל 32 מה זה אומר מרמז
תודה

קרול שלום,

מבחינת הטיפול בסרטן הערמונית השינוי בגודל הערמונית אינו מרמז דבר. המעקב אחרי טיפול בסרטן ערמונית מבוצע בעזרת בדיקות דם ל PSA ולגודל הערמונית אין תפקיד במעקב זה. עם זאת , לגודל הערמונית ישנה חשיבות במקרים של הפרעות השתנה וצורך בטיפול. גודל הערמונית יכול להשפיע על בחירת טיפול תרופתי ואף על גישה ניתוחית במטופלים הזקוקים להתערבות כירורגית לטיפול בהפרעת השתנה.
צוות האתר
31/03/2016

דחיפות מתן שתן

אני בן 59 עשיתי בדיקות דם הpsa היה 6.38 פנית לאורולוג שהמליץ לי לקחת אנטיביוטיקה מסוג ciprodex 500 mg במשך 10 ימים 2 ליום. במהלך התקופה לא לרכוב על אופניים לא קיום יחסים. בסיום לעשות בדיקה דם, ורק לאחר מכן אם חלילה לא יהיה שינוי, אז לעשות בדיקות מעמיקות יותר, ברצוני לציין שאני רוכב אופני כביש כמעט באופן קבוע עד כדי 8 שעות בשבוע , פניתי לבדיקה משום שיש לי דחיפות של שתן, פעם פעמיים בלילה ,ובזמן הרכיבה (בבקרים מוקדם) במהלך הים מתן השן סביר יחסית .נ.ב מאז ומתמיד מגיל צעיר מאוד (נער) הרבתי מתן שתן תודה

מוסה שלום,

רמת PSA של 6.38 בגיל 59 היא רמה לא תקינה. במידה ורמת ה PSA לא יורדת באופן דרמטי בבדיקה החוזרת יש אכן צורך בבירור עם ביופסיית ערמונית.
צוות האתר
23/03/2016

PSA

אני בן 58.5.
התחלתי בדיקות PSA עם 2.86 (04.12) ובתאריך 08.15 ה-PSA הראה 4.55.
( כשה-PSA היה 4.29 עשיתי ביופסיה והתוצאות היו שליליות ).
החודש 03.16 ה-PSA הראה 3.83 . ירידה ראשונה ב-4 שנים.
שאלתי היא למה ה-PSA ירד.
האם יש פרמטר/ים מסוימים לירידה הנ”ל או שזה טעות חד פעמית וכנראה
בבדיקת הדם הבאה נראה שוב עליה.

משה שלום,

ישנם גורמים רבים המשפיעים על PSA, חלקם מוכרים וחלקם לא מוכרים. בעוד סרטן ערמונית גורם לרוב PSA אשר נמצא במגמת עלייה מתמדת, דלקת בערמונית יכולה לגרום לעלייה ב PSA, אך לאחר שהדלקת חולפת ה PSA יכול לרדת. זו הסיבה שלא מקובל לבצע ביופסיית ערמונית עקב עלייה חד פעמית ב PSA, אלא לחזור על בדיקת PSA כ 6-8 שבועות לאחר שנצפתה עלייה בכדי לוודא שעלייה זו היא עלייה אמיתית ולא עלייה חולפת אשר לרוב מרמזת שהתהליך שגרם לעלייה אינו סרטני ולכן אינו מצריך ביופסיה.

במקרים של מטופלים עם PSA אשר ממשיך לעלות אחרי ביופסיה שלילית אני לרוב ממליץ על בדיקת MRI ערמונית. בדיקה זו יכולה לעזור בהחלטה על ביצוע ביופסיה שנייה ולהכווין את הביופסיה השנייה ובכך להעלות בצורה משמעותית את הדיוק של הביופסיה.
צוות האתר
16/03/2016

קביעת פגישת התייעצות

בס”ד

ד”ר איתי שלום.
אבי ע”פ הערכה נולד בשנת 1936 (לא נולד בארץ). אובחן לפני כשנה וחצי (נוב’ 2014) כבעל ערמונית מוגדלת, גליקסון 9 (4+5) ו-psa 137.
בהמלצת הרופא אבי מבצע זריקה תלת חודשית+נוטל תרופות להקטנת הערמונית ובמידת הצורך נוטל גם משככי כאבים (ZELDA).
לאחר שנטל תרופות ירד לו הPSA ל13 ולאחרונה עלה לו הpsa ל 26 .
דיווחנו על כך כמובן לרופא והוא נשלח לבדיקת מיפוי עצמות+ ובדיקת PSA נוספת. אנו ממתינים לתשובות כרגע. בימים האחרונים הוא סובל מכאבים במתן שתן, דימום קל ולעיתים קרובות בריחת שתן. תופעות לוואי נוספות שיש לו הן: חוסר תיאבון, אינו עושה פעילות ספורטיבית כפי שהיה נוהג לעשות ועייפות מוגברת. שאלותיי הן:
א. יש מצב שמדובר בסרטן גרורתי?
ב. האם ניתן לנתחו בשלב זה של חייו ולהסיר את האשכים/הערמונית בלבד?
ג. האם ניתן לקבוע עימך פגישה ולהביא את התיק הרפואי שלו לאבחנה מחודשת?

יפעת שלום,

רמת PSA מעל 100 בחולה עם סרטן ערמונית (גליסון 9 הינו סרטן ערמונית) מרמז על סרטן ערמונית גרורתי, אך יש צורך לעבור על הבדיקות שביצע אביך בכדי להבין מה מצבו המדוייק ומה הטיפול המומלץ. אשמח להפגש עם אביך, לעבור על תיקו הרפואי ולעזור בהמשך הטיפול בו.

באתר ניתן למצוא את דרכי ההתקשרות עימי לקביעת תור.
צוות האתר
14/03/2016

ערמונית

שלום
אבקש לקבל הסבר מה הסיבה ששורף בעת מתן השופכה
אני בן 62 ומקים יחסי מין מוגנים
לציין בבדיקת הדם יצא psa ברמה של 11 לעומת 2 לפני שנה וחצי
תודה
מוש

מוש שלום,

ישנן סיבות רבות לצריבה בעת מתן שתן. לצורך הבנה מה גורם לך לתחושה זו יש צורך להבדק ע"י אורולוג ולבצע מספר בדיקות.

לגבי עליית PSA, ממליץ לא לבצע שום פעולה אבחנתית נוספת ללא חזרה על בדיקת ה PSA בכדי לוודא שמדובר בעלייה אמיתית ולא עלייה רגעית אשר בבדיקה הבאה תשוב להיות ברמה תקינה. מומלץ לבצע את הבדיקה החוזרת כ 6 שבועות לאחר הבדיקה הלא תקינה. מומלץ גם לשלוח תרבית שתן בכדי לוודא שללא זיהום בדרכי השתן. זיהום בדרכי השתן יכול לגרום לעלייה ב PSA אשר תחזור לרמה התקינה לאחר טיפול אנטיביוטי מתאים.
צוות האתר
28/02/2016

עליית psa לאחר ניתוח לכריתת הערמונית

לפני כשנתיים עברתי ניתוח לכריתת הערמונית בשל סרטן הערמונית.
היום לראשונה בבדיקת דם זוהה psa של 0.05 במקום קטן מ 0.02 כפי שהיה עד היום.
א. מה הסיבה לעלייה ב psa וזאת בהעדר ערמונית כאמור.האם לערך המצויין יש משמעות ואם לא מדוע חל שינוי?
ב.האם יש סיבה לדאגה ומה עלי לעשות
ג. האם psa יכול לעלות גם ללא ערמונית וללא תאים
סרטניים ?
ד. האם קיומם של עיצבי זיקפה יכול להיות מקור לשינוי ב psa.
ה.האם קיום יחסי מין לפני בדיקת הpsa יכולה להסביר את השינוי גם בהעדר ערמונית?

רפי שלום,

כפי שציינת, רמת ה PSA אחרי ניתוח כריתת ערמונית בשל סרטן הערמונית צריך להיות 0. כל רמה של PSA הניתן למדידה מרמזת על כשלון הניתוח והמצאות מחלה. בכדי לקבוע האם מדובר בכשלון מקומי (חזרת מחלה היכן שהיתה הערמונית) או כשלון מרוחק (גרורות) יש צורך בנתונים נוספים ובדיקות נוספות.

אשמח לבדוק אותך במרפאתנו ולייעץ לך כיצד להמשיך את הבירור והטיפול.

חשוב לציין כי גם במקרה של חזרת מחלה ישנם טיפולים שונים ויעילים אשר ניתן לתת. עם טיפולים אלו ניתן לשלוט במחלה בצורה טובה.
צוות האתר
23/02/2016

דם בשתן וpsa

בן 55
לפני כ-5 חודשים הופיע לי דימום בתחילת ההשתנה שנעלם לאחר יומייםנ ומאז תקופה ארוכה היה בסדר
לפני שבוע ארוע נוסף ,דומה דם ממש בהתחלת ההשתנה ולכחר מכן צבע שתן רגיל בשבוע האחרון התןפעה לא חזרה
הרופאה הפנתה לבדיקת psa שיצאה 7.1 וכרגע אני ממתין לאולטרה סאונד ולאורולוג
היום בערב שוב חזרה התופעה של דם טרי כמו מפצע ממש בתחילת ההשתנה ולאחר מכן השתן בצבע רגיל
האם יש קשר בין התופעה והתוצאה של ה psa?

שרגאי שלום,

אני ממליץ שתבדק ע״י אורולוג בהקדם לצורך קביעת מספר בדיקות אשר יש צורך לבצע כאשר מופיע דימום בשתן. בדיקות אלו כוללות ציסטוסקופיה (בדיקה בה סוקרים את השופכה והשלפוחית עם סיב אופטי דק וגמיש), CT אורוגרפיה (בדיקת CT עם הזרקת חומר ניגודי לבירור האם מקור הדימום מהכליות) ובדיקת ציטולוגיה בשתן (בדיקה בה נוטלים דגימת שתן ומחפשים תאים לא תקינים בשתן בעזרת מיקרוסקופ).

מומלץ לשלוח תרבית שתן לפני תחילת הבירור, ובעיקר לפני ביצוע הציסטוסקופיה, לשלילת זיהום.

השילוב של בדיקות אלו אמור לתת את התשובה למקור הדימום.

אשמח לבדוק אותך במרפאתנו ולעזור לך בביצוע בירור זה.
צוות האתר
10/01/2016

ביופסיה גליקסון 6 בגליל 1 נמצא גידול סרטני

בן 55 psa נע מ5.6. עד 7.0
איזה דרך טיפול מציע

שלום רב ותודה על השאלה החשובה,

PSA יכול לעלות מסיבות רבות ולכן בשלב ראשון מומלץ לחזור על הבדיקה בין 6 ל 8 שבועות לאחר הבדיקה הקודמת בכדי להבטיח שמדובר בעלייה אמיתית ולא עלייה רגעית. כמו כן, במידה ויש תסמינים היכולים להתאים לדלקת בשתן (צריבה במתן שתן, תחושת דחיפות ותכיפות) מוומלץ לשלוח תרבית שתן ובמידה וצומח חיידק לטפל אנטיביוטית לפני החזרה על בדיקת PSA.

בכל מקרה, גם רמת PSA של 5.6 היא גבוהה לגבר בן 55 ולכן ממליץ לפנות לאורולוג המתמחה בטיפול בסרטן ערמונית בכדי לשקול האם יש צורך בבירור נוסף (ביופסיית ערמונית, בדיקת PSA חופשי, בדיקת MRI של הערמונית וכו').
צוות האתר
06/01/2016

כאבים וצורך תכוף במתן שתן

שלום דוקטור
אני בן 27 לפני כחצי שנה היה לי כאבים חזקים באיבר והרגשתי צורך עז לתת שתן על אף שהייתי נותן שתן התחושה כאילו לא סיימתי לתת והייתי צריך שוב פעם ואז לכ היה יוצכ כלום.
פניתי לאורולוג שהפנה אותי לבדיקת שתן us איברים הכל יצא תקין.
הכאבים חלפו וכך חשבתי שהכל עבר
לפני כחודשיים שוב פעם הרגשתי את זה מגיע.
פניתי לרופא משפחה ועשיתי שוב בדיקת שתן ואפילו בדמקת שתן של 24 שעות וכנ”ל הכל יצכ תקין
מייאוש פניתנ לעוד אורלוג שאל אותי כמה שאלות ואמר לנ הכל תקין רק שהוא אבחן לי בקע במפשעה והוא אמר לי שזה לא קשור לשתן.
פניתי לאורואונקולוג בעל שם.
סיפרתי לו שעדיין יש לו צורך כל היום לתת שתן אז הוא אמר לי שנראה לו שיש לי דלקת בערמונית. והוא אמר לי בשביל הרוגע שלך תעשה psa שאגב יצא 0.78
ונתן לי ציפרודקס וארקוקסיה למשך 15 יום סיימתי אותן. עשיתי תניתוח בקע במפשעה ימין
ועדיין יש לי את זה
אולי המינון קצת יותר נמוך
אבל בפרט שאני שוכב על הגב אז יש לי כאבים מאחורי שק האשכים.
דוקטור אני על סף ייאוש כבר

דניאל שלום,

תודה על שאלתך. לפי המידע ששלחת לי אכן ייתכן ומדובר בדלקת ערמונית אך כדי לשפר את יכולת האיבחון יש צורך בשאלות נוספות אשר את התשובות להן לא כללת בשאלתך. ניתן לשלוח 4 דגימות שתן (או שתי דגימות בבדיקה מקוצרת) אשר נלקחות בתיזמונים שונים. בדיקה זו יכולה לתת יותר מידע לגבי הסבירות לדלקת של הערמונית ואף לגלות את הגורם ולהנחות את הטיפול. מומלץ לבצע בדיקה זו בהנחיית אורולוג.

לגבי בדיקת ה PSA שנשלחה - בדיקות PSA מומלץ לבצע רק החל מגילאי 45-50 (ומעט מוקדם יותר בגברים עם סיפור משפחתי של סרטן ערמונית). בדיקה זו בגילך הצעיר, ובעיקר על רקע תלונות ההשתנה עלולה לבלבל ולגרור בדיקות מיותרות. אני ממליץ לא לחזור על בדיקה זו לפני גיל 45-50 אלא במקרה שעולה צורך מיוחד. אמנם בדיקה זו בוצעה במקרה שלך עקב חשד לדלקת ערמונית ולא כחלק מסקר לסרטן ערמונית, אך אינה מקדמת את ההבנה של האבחנה והטיפול בבעייתך.

החלמה מהירה.
צוות האתר
22/12/2015

תרופת דואורנט

שלום רב ד”ר,
האם באמת התרופה מזיקה כל כך( רשום בהוראות שימוש) ? למה משרד הבריאות אישר אותה?
באיזה מקרים היא מזיקה ?
בכמה היא יכולה להקטין את הערמונית המוגדלת , לפחות להגדיר באחוזים.
האם היא יכולה להקטין הצגת psa יותר מ- 50% מהאמת?
מראש תודה

פרופ' חיים מצקין

התרופה איננה מזיקה. יש לה תופעות לוואי כמו לכל תרופה ואפילו אופטלגין ואספירין...

עשויה להקטין נפח הערמונית ב25% לערך תוך 3-6 חודשים.

תקטין ערכי PSA בדם בערך למחציתם טרם הטיפול.


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
14/12/2015

כאבים באזור הפין והפרינאום

מאובחן שנים כבעל ערמונית מוגדלת. לאחרונה, לאחר הופעת כאבים באזור הפרינאום ועליה ברמת psa טופלתי באנטיביוטיקה במשך כחודש. ה psa חזר לנורמה אבל הכאבים נשארו, במיוחד בעת שפיכה. מה יכולות להיות הסיבות?

פרופ' חיים מצקין

דלקת עלולה להיות ממושכת ובמיוחד לאחר חלוף הזיהום עדיין לוקח זמן לדלקת לנפיחות וכד' לעבור


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
24/11/2015

צורך בביובסיה

שלום,
בשנה האחרונה אני מתעורר לרוב פעם בלילה להתרוקנות ולפעמים פעמיים. גם במהלך היום נכנס רבות להתרוקנות, ובמהלכה הרגשה של צריבה וזרימה איטית במתן שתן.
שותה 5-6 כוסות תא ירוק + 2-3 כוסות קפה מקפסולות.
בתחילת 2015 הופיע לי דלקת חריפה בשטן המלווה בחום. קבלתי אנטיביוטיקה.
במקביל ביצעתי באולטרסאונד בדרכי השתן, הערמונית בגודל תקין, ותשובת בדיקה psa 0.34.
הדלקת עברה לאחר שבוע, אך עדיין מרגיש צריבה קלה בעת מתן שתן עד היום.
מאז אני במעקב של אורולוג. לוקח אומניק אוקאס. 0.4 אחד בערב. בדיקת התרוקנות הראתה שיפור בריקון השלפוחית בשימוש בכדור. יש לציין שיש שיפור קל.
בהמלצת האורולוג נשלחתי לבדיקה אווירודינמית, לאור בעית הזרימה, וצריבה.
בבדיקה טרום, נבדקתי רקטלית, ונמצא לטענת האורולוג, הערמונית נוקשה יותר ומעט מורמת מימין לעומת שמאל. לאור כך נשלחתי לביופסיה של הערמונית. בנוסף קבלתי לבצע: שתן לציטולוגיה 3, שלפי התוצאה יחליט על המשך ברור ע”י היצסטוקופיה.
בהמלצת רופא המשפחה ביצעתי בדיקה נוספת השבוע של .psa 0.54 (לעומת 0.34 בתחילת השנה), ובדיקת שתן רגילה שנראתה תקינה.
אני חושש מבדיקות פולשניות וגם רופא המשפחה לא ממליץ.
האם בתנאים אלו היית ממליץ על בדיקה פולשנית של ביופסיה?
האם יש טיפול אחר לנושא?
תודה

פרופ' חיים מצקין

גם ממצאים בבדיקת הערמונית יכולים להיות סיבה לשלוח מישהו לביופסיה כשערכי PSA תקינים.

הייתי ממליץ להיוועץ עם אורולוג מומחה עם ניסיון רב בנושא הערמונית כדי לקבל את דעתו הנוספת אם מדובר בממצא חשוד מספיק בבדיקה המצריך ביופסיה.


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
16/11/2015

תכיפות שתן בלילה

לאחר בדיקת psa עם תוצאה של 3.27 ולאחר שביצעתי ביופסיה הערמונית והתוצאה תקינה קם לפחות 4-6 פעמים בלילה למתן שתן מה יכולה להיות הבעיה
אשמח לקבל תשובה

25/10/2015

כדור נוסף לקסטרל גם כדור אוודרט

היתה לי דלקת בשלפוחית השתן בערך חודש ימים וזה השפיע לי על מתן שתן בתכיפות. עלי לציין שהpsa שלי הוא 6.1 .הלכתי לרופא אורולוג והוא המליץ לי לקחת בנוסף לכדור קסטרו שאני לוקח הוסיף לי אוודרט לקחת במשך 3 חודשים.אני לוקח את 2 הכדורים כבר חודש ימים ואני מרגיש טוב במתן השתן.אני רוצה להפסיק לקחת אתה אוודרט כי כתוב שזה מגדיל את השדיים ועלול לעשות סרטן בערמונית. האם אני עושה טוב שאני מפסיק לקחת אתה אוודרט או להמשיך.

פרופ' חיים מצקין

מציע שתשאל את האורולוג שרשם לך את התרופה. בעיקרון הגדלת שדיים הוא תופעה לא שכיחה.


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
22/10/2015

psa גבוה

לפני כעשר שנים עברתי ניתוח פרוסטטקטומי לא רדיקלי בעקבות הגדלה שפירה.מאז בדיקות
הpsa היו תמיד מעל 8.לפני כחודשיים היו 15 והיום הם 17.שאלתי היא
האם תשובה זו מעידה על סרטן
האם ניתן יהיה לבדוק למרות שנשארה רק הקופסית
אני בן 74 ורואה בבדיקה זו פסק דין .מה ניתן לעשות

פרופ' חיים מצקין

ביופסיה של  בלוטת הערמונית ובהקדם


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
15/10/2015

הגדלת ערמונית

ד״ר שלום
אני בן 67 נימצאה ערמונית מוגדלת 48.6 סמ״ק psa 2.2
קיבלתי cialis 5 מ״ג + tamsulin 0.4 האם זה תקין ולכמה זםן
מתי לקחת את התרופות בוקר או ערב
מודה לך
מאיר

פרופ' חיים מצקין

תרופות אלו באם משפיעות לטובה יש לקחת כל החיים או כל עוד השפעתן טובה ומספקת.

מקובל לקחת סיאליס בערב וטמסולין בבוקר אבל אפשר כל הקומבינציות


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
03/10/2015

ערמונית מוגדלת מאד

שלום בן 67 ,בבדיקת us שאליה נשלחתי ע”י הרופא נמצאה ערמונית מוגדלת מאד 195 סמ”ק ,psa 7.8 בבדיקה ידנית של האורולוג לא נמצא ממצא מחשיד , תקופה די ארוכה סובל מבעיות השתנה בחורף יותר בקיץ הרבה פחות ,ללא אצירת שתן,דימום, וכיוצ”ב ,כמו כן שוקל בדיקת mri אפילו באופן פרטי כדי לקבל תמונה כוללת של מצב הערמונית לפני התחלת טיפול כלשהו, מאד אודה להתיחסותך ולעצתך ,תודה וחג שמח,

פרופ' חיים מצקין

אינני רואה צורך בMRI.

ההחלטה של רופאך היא אשר לצורך בביופסיה בערכים של PSA כשלך לעומת גודל הערמונית. לא משוכנע שMRI יסייע מאד בחלטה.

מאידך אם תחליט להינתח בגין ערמונית מוגדלת מרבית הרופאים ילשחו אותך קודם לביופסיה כדי להוציא מחשבון סרטן וניתוח לא מתאים.


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
21/09/2015

קשיים ביציאה של הצואה ותכיפות רבה לשרותים. האם יכול להגרם גם מערמונית מוגדלת מדי ?

בימים האחרונים יש לי קשיים ביציאה של הצואה מהרקטום (כאשר הצואה רכה מאד) והכמות קטנה מאד כל פעם, והצורך לתת שוב צואה כל שעתיים שלוש לערך.יכול גם הוא להעיד על הגדלה מאד משמעותית של הערמונית.// (מבחינת השתן) כבר זמן רב שאני חייב לרדת בלילה כל שעתיים והזרם חלש מאד וגם הכמות. האורולוג השאיר בידי ההחלטה על ניתוח לערמונית.
ה- psa דווקא ירד , לפי הרופא זה בגלל התרופות . אני לוקח avodart 0.5 mg וגם קסטרל
xl 10 mg החשש שלי שלא אוכל לתת צואה כלל. מה עלי לעשות לדעתכם? הגיל – 76
בכבוד רב אילן פלטי

פרופ' חיים מצקין

אינני זוכר חולה שגודל ערמונית שפירה גדולה ככל שתהיה גרמה לחסימת הצואה.

אם המצב מחמיר פנה לרופא משפחה או ישירות לכירורג פרוקטולוג לבירור.


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
21/09/2015

קשיים ביציאה של הצואה ותכיפות רבה לשרותים. האם יכול להגרם גם מערמונית מוגדלת מדי ?

בימים האחרונים יש לי קשיים ביציאה של הצואה מהרקטום (כאשר הצואה רכה מאד) והכמות קטנה מאד כל פעם, והצורך לתת שוב צואה כל שעתיים שלוש לערך.יכול גם הוא להעיד על הגדלה מאד משמעותית של הערמונית.// (מבחינת השתן) כבר זמן רב שאני חייב לרדת בלילה כל שעתיים והזרם חלש מאד וגם הכמות. האורולוג השאיר בידי ההחלטה על ניתוח לערמונית.
ה- psa דווקא ירד , לפי הרופא זה בגלל התרופות . אני לוקח avodart 0.5 mg וגם קסטרל
xl 10 mg החשש שלי שלא אוכל לתת צואה כלל. מה עלי לעשות לדעתכם?
בכבוד רב אילן פלטי

21/09/2015

קשיים ביציאה של הצואה ותכיפות רבה לשרותים. האם יכול להגרם גם מערמונית מוגדלת מדי ?

בימים האחרונים יש לי קשיים ביציאה של הצואה מהרקטום (כאשר הצואה רכה מאד) והכמות קטנה מאד כל פעם, והצורך לתת שוב צואה כל שעתיים שלוש לערך.יכול גם הוא להעיד על הגדלה מאד משמעותית של הערמונית.// (מבחינת השתן) כבר זמן רב שאני חייב לרדת בלילה כל שעתיים והזרם חלש מאד וגם הכמות. האורולוג השאיר בידי ההחלטה על ניתוח לערמונית.
ה- psa דווקא ירד , לפי הרופא זה בגלל התרופות . אני לוקח avodart 0.5 mg וגם קסטרל
xl 10 mg החשש שלי שלא אוכל לתת צואה כלל. מה עלי לעשות לדעתכם?
בכבוד רב אילן פלטי

21/09/2015

קשיים ביציאה של הצואה ותכיפות רבה לשרותים. האם יכול להגרם גם מערמונית מוגדלת מדי ?

בימים האחרונים יש לי קשיים ביציאה של הצואה מהרקטום (כאשר הצואה רכה מאד) והכמות קטנה מאד כל פעם, והצורך לתת שוב צואה כל שעתיים שלוש לערך.יכול גם הוא להעיד על הגדלה מאד משמעותית של הערמונית.// (מבחינת השתן) כבר זמן רב שאני חייב לרדת בלילה כל שעתיים והזרם חלש מאד וגם הכמות. האורולוג השאיר בידי ההחלטה על ניתוח לערמונית.
ה- psa דווקא ירד , לפי הרופא זה בגלל התרופות . אני לוקח avodart 0.5 mg וגם קסטרל
xl 10 mg החשש שלי שלא אוכל לתת צואה כלל. מה עלי לעשות לדעתכם?
בכבוד רב אילן פלטי

21/09/2015

קשיים ביציאה של הצואה ותכיפות רבה לשרותים. האם יכול להגרם גם מערמונית מוגדלת מדי ?

בימים האחרונים יש לי קשיים ביציאה של הצואה מהרקטום (כאשר הצואה רכה מאד) והכמות קטנה מאד כל פעם, והצורך לתת שוב צואה כל שעתיים שלוש לערך.יכול גם הוא להעיד על הגדלה מאד משמעותית של הערמונית.// (מבחינת השתן) כבר זמן רב שאני חייב לרדת בלילה כל שעתיים והזרם חלש מאד וגם הכמות. האורולוג השאיר בידי ההחלטה על ניתוח לערמונית.
ה- psa דווקא ירד , לפי הרופא זה בגלל התרופות . אני לוקח avodart 0.5 mg וגם קסטרל
xl 10 mg החשש שלי שלא אוכל לתת צואה כלל. מה עלי לעשות לדעתכם?
בכבוד רב אילן פלטי

12/09/2015

ערמונית

שלום רב אני בן 67 וסובל תקופה ארוכה מהשתנה מרובה ללא כל תופעות לוואי אחרות כמו צריבות או אצירות וכיוצ”ב ,בחורף התופעה יותר מרובה אך בקיץ המצב כמעט נורמלי ,אני כמעט לא קם בלילה ואין בעיה מיוחדת,האמת שלמדתי לחיות עם המצב ,השבוע במסגרת בדיקות כלליות שאני עורך כל שנה עשיתי בדיקת psa מיוזמתי לראשונה בחיי והתוצאה היתה 9.25 (אציין שהיתה לי אורגזמה כ-16 שעות לפני הבדיקה) בהתיעצות עם רופא המשפחה הוחלט שאעבור את הבדיקה פעם נוספת בעוד מספר ימים בדיוק לפי ההוראות ולאחר מכן אופנה כנראה לאורולוג, חשוב לציין שאני נוטל מגוון תרופות לטיפול ביתר לחץ הדם כולל קדקס 1 מ”ג שנרשם לי בזמנו ע”י ביה”ח תה”ש שבו הייתי מאושפז בעקבות חשד לאירוע מוחי לפני כשנתיים וחצי, אבקש ייעוץ והכוונה להמשך טיפול בבעיה , תודה ושנה טובה

פרופ' חיים מצקין

אם טמנם ערכי PSA יהיו מוגברים _מעל 4 לערך) פנה לאורולוג לבדיקה ולהחלטה לגבי מקום ביופסיה של הערמונית.


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
12/09/2015

פרוסטטה

שלום פרופסור התלוננתי אצל רופא המשפחה על ירידה בזרימת השתן בבדיקת דם psa שבצעתי התשובה הייתה 4.159 האם יש סימן לדאגה והאם גם בגלל זה יש בעיות בזקפה שאפילו כדורים כמו ויאגרה או סיאליס לא נותן מענה כמו שצריך ד.א שכחתי לציין שאני בין 59 ויש לי בעיות בזקפה לפחות 3 שנים איך אני משפר את חיי המין שלי עם אשתי יש לציין שאשתי מבינה את המצב אבל מידי פעם היא שואלת לגבי מצב הזקפה. בתודה ובברכת שנה טובה יואל

פרופ' חיים מצקין

אינני רואה כל קשר בין ערכי הPSA שלך והפרעות הזיקפה.

גם לא רואה בערך שציינת חריג אלא צורך למעקב חצי שנתי לראאות האם יש מגמת עלייה אמיתית ומשמעותית.


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
24/08/2015

סרטן הערמונית חוזר

שלום. אני בן 78. לפני 12 שנים עברתי ניתוח לכריתת בלוטת הערמונית במיו קלינק עי דר מאיירס. לפני כשנה-יוני 2014 ה psa התחיל לטפס והגיע ל 4.65 עברתי הקרנות וטיפול הורמונלי. מדד הפסא התייצה על 0.08. בבדיקת דם לפני יומיים עלה הפסא ל 0.14. האם זה מעיד על ההחמרה/ שינוי? הטסטוסטרון- 9.4 . בנוסף אין לי זיקפה וחש הרגשת גירוד בשק האשכים. מה זה אומר? תודה. אני מטופל אצל דר אלי רוזנבאום אבל אשמח לשמוע דעתךץ עברתי אצלך ביופסיה לפני הניתוח הראשון.

פרופ' חיים מצקין

שלום רב

ראשית אתה מטופל אצל איש מצוין ונעים.

שנית עליית PSA כה מעטה לא חייבת להצביע על החמרה או הישנות מחלה. חזור על הבדיקה בעוד 6-12 שבועות כדי לראות אם המגמה נמשכת. אז ורק אז יהיה מקום לשוחח עם דר רוזנבאום על צורך בכלל בטיפול מתי ואיזה.

לא מפליא שאין זיקפה אחרי כל הטיפולים שנטלת. אין מניעה מנטילת ויאגרה ודומיה מבחינת מחלתך, אבל אין ליטול תכשירים של טסטוסטרון.

 


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
24/08/2015

סרטן הערמונית חוזר

שלום. אני בן 78. לפני 12 שנים עברתי ניתוח לכריתת בלוטת הערמונית במיו קלינק עי דר מאיירס. לפני כשנה-יוני 2014 ה psa התחיל לטפס והגיע ל 4.65 עברתי הקרנות וטיפול הורמונלי. מדד הפסא התייצה על 0.08. בבדיקת דם לפני יומיים עלה הפסא ל 0.14. האם זה מעיד על ההחמרה/ שינוי? הטסטוסטרון- 9.4 . בנוסף אין לי זיקפה וחש הרגשת גירוד בשק האשכים. מה זה אומר? תודה. אני מטופל אצל דר אלי רוזנבאום אבל אשמח לשמוע דעתךץ עברתי אצלך ביופסיה לפני הניתוח הראשון.

19/08/2015

PSA

2.86 PSA -04/12
PSA -02/14 3.31
PSA -02/15 4.29
עשיתי ביופסיה שיצאה שלילית.
PSA-08/15 4.55
לפי קצב העליה הנ”ל אני אגיע ל- PSA 5 בסוף השנה.
קראתי שיש עליה ב-PSA אחרי ביצוע ביופסיה .
האם העליה ב-PSA תיעצר או למשל תירד.
האם יש שכיחות שבכל זאת בעוד שנה/שנתיים בבצוע ביופסיה נוספת
נקבל את סרטן הערמונית או משהו אחר.

פרופ' חיים מצקין

חצי  שנה אחרי ביופסיה אין אפשרות ליחס את עליית הPSA לביופסיה הקודמת. עליה זו הינה אמיתית.

מה לעשות עם הליה הזאת-אורולוג מומחה יבדוק אותך יקבע גודל ערמונית , אולי בדיקות נוספות ואז תתקבל ההחלטה על אם מתי ואיך לבצע הביוספיה הבאה


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
14/08/2015

ערך psa 81.04

שלום, אבא שלי בת 80 עם ערכי psa 81 היה גם 98 וכרגע ירד עבר מיפוי עצמות שנמצא ברוך השם תקין וגם us כליות ונמצאה ערמונית מוגדלת, האם ערך psa הנוכחי מעיד על משהו חמור?

פרופ' חיים מצקין

אם לא מדובר בתהליך זיהומי דלקתי הרי שערכים כה גבוהים תומכים מאד באבחנה של סרטן הערמונית.

בערכים אלו למעלה משלושת רבעי החולים יסבלו מסרטן הערמונית.

האבחנה בביופסיה של הערמונית.


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
05/08/2015

שאריות שתן ולעיתים רחוקות כאב בזמן שפכ ה

אני בן 47 ומגיל צעיר מאוד ועד היום(יותר מ 30 שנה)אני סובל מהצרות ביציאת השתן (לפי הביקור לאחרונה אצל האורולוג פיית השופכה הינה 4 מ”מ)ולעיתים רחוקות גם צריבה וטיפות דם בסיום מתן השתן. לטענת אורולוג שראיתי בצעירותי נאמר שזה נובע מחריר צר בפין באזור יציאת השתן. המליצו להרחיבו מה שבסופו של דבר לא יצא אז לפועל. בשנה האחרונה החלה בעייה של טיפות שתן שנותרות אפילו כשעה אחרי ולעיתים רחוקות כאב לאחר שפיכה. בקרתי אצל אורולוג, הוא ביצע בדיקה רקטלי בה נמסר כי pr טונוס אנלי תקין וערמונית לא מוגדלת,אלסטית, גבולות חדים-לא חשודה לממאירות, בדיקות דם ושתן(הינן תקינות) .קיבלתי לקחת טמסולוסין 0.4 למשך 90 יום ולבצו us לכליות ודרכי השתן, ערמונית ושאריות שתן. הייתי רוצה לדעת האם הטיפול שקיבלתי נכון וצפוי לפתור את הבעייה? האם הייתי צריך לבצע בדיקת psa(החלתי רק היום בנטילת התרופה) ? האם אצטרך לקחת את התרופה באופו קבוע ? תודה מראש

פרופ' חיים מצקין

אם תרגיש טוב יותר בהטלת השתן הרי שהתרופה מספקת ויש לקחת באופן קבוע כל עוד היא עוזרת.

לא רואה קשר וצורך לביצוע PSA בהקשר לתלונות השתנה אלו מצעירותך.

עדיין יתכן שיש מקום להרחבת פתח השופכה.

אורולוג הוא כמובן המתאים להתיעצות נוספת


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
16/07/2015

סרטן הערמונית

שלום פרפסור מצקין ,
אובחנתי בביופסיה מורחבת 18 דגימות בסרטן גליסון 7 (3+4) , psa 18.06 גודל הערמונית 108 סמ”ק ,לא נוטל תרופות ,ללא עבר רפואי , בדיקות דם תקינות בגבולות הנורמה , תזונה בריאה בלבד . ביצעתי ct תקין אין גרורות , ביצעתי מיפוי עצמות אין גרורות , ביצעתי mri נימצא גוש 1 ס”מק,אין יציאה מהקופסית , הרופאים ממליצים לפי מומחיותם 1. ניתוח פתוח 2. ניתוח סגור רובוטי 3. הקרנות + טיפול 6 חודשים הורמונלי , מצב בריאותי מצויין בכושר טוב מאוד בחוג מטיבי לכת 15 עד 20 ק”מ ביום בטבע , אין בעיות במתן שתן ,זיקפה מצויינת , לפעמים קם בלילה למתן שתן לא לחוץ ,בזרם סביר , זרם רגיל ברוב הפעמים , לתחושתי בלבד אין צורך למהר לנתח או לטפל די במעקב וביצוע mri להשוואה לקודם ואז להחליט , אך הרופאים יוצרים תחושה שאני על הר געש שיתפרץ ויעבור להיות סרטן העצמות וזה יוצר פ ח ד , מה נכון לעשות ???

פרופ' חיים מצקין

יש מקום לטיפול ויפה שעה אחת קודם.

הן הביופסיה והן ערכי PSA מצדיקים זאת


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
14/07/2015

psa

האם האם 4.30 זה םביר? עם קיימתי יתסי מין לילה לפני האם יש השפהה אל תוצאות הבדיקה

פרופ' חיים מצקין

תלוי בגיל ובגודל הערמונית ובתוצאות בדיקה קודמת אם יש כזו.

בעיקרון יחסי מין יכולים להשפיע השפעה מועטה וקצרה. יומיים של הימנעות מיחסי מין מספיקים כדי לקבל תמונה נכונה יותר של רמת PSA


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
14/07/2015

psa

האם האם 4.30 זה םביר? עם קיימתי יתסי מין לילה לפני האם יש השפהה אל תוצאות הבדיקה

04/07/2015

הופעת דם בעת מתן זרע

בן60 לאחרונה ועקב עלית psa בצעתי ביופסיה אשר נמצאה תקינה עם אבחנה של דלקת כרונית בחודש האחרון ארעו 2 מקרים במם הופיעו סימני דם בעת מתן זרע מה עלי לעשות בתודה

04/07/2015

הופעת דם בעת מתן זרע

בן60 לאחרונה ועקב עלית psa בצעתי ביופסיה אשר נמצאה תקינה עם אבחנה של דלקת כרונית בחודש האחרון ארעו 2 מקרים במם הופיעו סימני דם בעת מתן זרע מה עלי לעשות בתודה

פרופ' חיים מצקין

דם בזרע אחרי ביופסיה הוא ארוע שכיח ולא צריך להטריד יתר על המידה.


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
18/05/2015

האם עשויה להיות אופציה טיפולית לפני החלטה על ניתוח ?

אני סובל מערמונית מוגדלת + 1.5 שפירה ,
ערמונית בעלת משקל 71 גרם, psa=1.12 ללא שינויים משמעותיים,
שארית שתן לאחר התרוקנות 64 סמ”ק. כיס השתן לפני התרוקנות מכיל 110 סמ”ק.
ללא הרחבה של מערכת מאספת ושל השופכן בשתי הכיליות.
התלונות שלי היו בעיקר תכיפות במתן שתן בכל שעות היממה.
ניסיתי xatral 10mg, דיבינילין 10mg, ולאחרונה דואודארט . כל התרופות הקודמות
לא ממש עזרו לפתור את הבעיה של תכיפות במתן השתן ובנוסף עוררו תופעות לואי של הכדורים.
הבעיה עם דואודרט היא שעד מספר שעות לאחר הלקיחה אני מרגיש מותש מהכדור
(אם אני לוקח בערב – אז עד למחרת בצוהריים), ורק אח”כ אני חוזר לעצמי.
זאת אומרת שמבחינה אורולוגית אני מרגיש הטבה מהכדור, אך מבחינה תפקודית לא
(התשה עייפות וירידה בריכוז).
אני ספוטיבי, מנהל חיי אישות תקינים, ולכן אני רוצה לברר אם עקרונית עדיין קיימות בפני אופציות טיפוליות אחרת שלא עשיתי, לפני החלטה על פרוצדורה ניתוחית כמו TURP שעלול לפגוע בתפקוד המיני שלי – דבר שהוא מאד מרתיע.
בתודה,

פרופ' חיים מצקין

דואודרט היא תרופה מצוינת אך בהחלט תופעת הלוואי שאתה מציין מוכרת. תצטרך להחליט אם התועלת מרובה ממחיר תופעת הלוואי.

ניתוח הוא פתרון נכון למי שהתרופות לא עוזרות או שתופעות הלוואי מכבידות.

ניתוח TURP לא אמור לפגוע בחשק או ביכולת  המנית אלא לעיתים קרובות בפליטת הזרע.


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
05/05/2015

האם תרופה משפיעה על בדיקת psa

רופא המשפחה נתן לי מרשם לתרופה omnic ocas 0.4mg וכן בדיקת psa. במקביל לסימפטומים בשתן התחילו כאבים בירך וכאבים בגב התחתון. האם אפשר להתחיל לקחת את התרופה לפני בדיקת הדם? האם יכול להיות קשר בין הסימפטומים בשתן זרם חלש השתנה דחופה ורקימה בלילה לכאבים בירך בצד אחד ובגב התחתון? בתודה אלה אשתו של השואל

פרופ' חיים מצקין

אפשר לקחת אומניק לפני פSA. התרופה לא משפיעה כלל על רמת PSA בדם

לא רואה קשר טוב בין תלונות החולה להפרעות ההשתנה


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
18/04/2015

כאבים בבסיס הפין והאגן עם קושי במתן שתן וזרימה חלשה

שלום רב
אני בן 45שמזה תקופה סובל מזרימת שתן חלשה יחסית (ברוב המקרים אך לא תמיד) וכאבים שבאים והולכים בבסיס הפין מתחת לשק האשכים עם הקרנה לגב התחתון והמפשעה מדי פעם. יצוין כי בזמן שיש לי כאבים בבסיס הפין הם קיימים גם בזמן מתן שתן.
במסגרת בדיקות תקופתיות אני עושה בדיקת psa כאשר הפעם האחרונה היתה בחודש אוגוסט והיה תקין. כמו כן מזה תקופה ארוכה (מספר שנים) יש לי ערמונית מוגדלת אשר נבדקת במסגרת בדיקה תקופתית.
אשמח לקבל חוות דעת ראשונית
בברכה
ש

פרופ' חיים מצקין

זרימת שתן חלשה אופיינית לגברים עם ערמונית מוגדלת. אמנם אתה צעיר יחסית אבל מציין ערמונית מוגדלת ויש גברים שערמוניתם אמנם גדולה כבר בגיל צעיר. כאבים אינם אופיינים להגדלה אלא דווקא לדלקת.

לא יהיה מנוס מלהבדק...


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
31/03/2015

אי נעימות בקצה הפין

שלום רב,

בן 41, בזמן קיום יחסי מין יש לי קושי מסוים בשפיכה המלווה באי נעימות, בנוסף תחושת עקצוץ קלה בקצה של הפין. בדיקת psa הראתה מדדים נורמטיביים, באולטרא סאונד התגלה שאין ערמונית מוגדלת, 17 סמ”ק. אשמח לבהירות לגבי מה המשך הטיפול מבחינתי באי נעימות בקצה הפין.

תודה רבה

31/03/2015

אי נעימות בקצה הפין

שלום רב,

בזמן קיום יחסי מין יש לי קושי מסוים בשפיכה המלווה באי נעימות, בנוסף תחושת עקצוץ קלה בקצה של הפין. בדיקת psa הראתה מדדים נורמטיביים, באולטרא סאונד התגלה שאין ערמונית מוגדלת, 17 סמ”ק. אשמח לבהירות לגבי מה המשך הטיפול מבחינתי באי נעימות בקצה הפין.

תודה רבה

פרופ' חיים מצקין

שלום

אינני יכול לומר היכן הבעיה.

אני יכול לומר שהבדיקות שביצעת הן תקינות.

אני יכול רק לשער שמדובר בדלקת קלה בלבד "בצנרת"


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
30/03/2015

ערכי PSA גיל 42

שלום רב, אני בן 42 בריא בדכ, מטופל בתרופה להורדת לחץ דם. לפני 3 שנים עקב דחיפות במתן שתן בוצע us והתגלה אבן קטנה וגם ערמונית מוגדלת בגודל
58 ,בדיקת psa לפני 3 שנים הייתה 1.17. אריטרוציטים בשתן היו 10. נבדקתי ע”י אורולוג נאמר לי שערמונית תקינה וחזרתי על בדיקה לאחר 3 חודשים היה psa 1.39 וus חוזר תקין ללא אבנים.שוב בדיקת אורולוג תקינה לאחר שנה ב-6.2012 psa 1.24. ב-11.2013 psa 1.09. לפני 3 חודשים ביצעתי בדיקות תקופתיות ונמצאו אריטרוציטים 30 בשתן. עשיתי us הכל תקין למעט ערמונית מוגדלת כמו לפני 3 שני 58. בצעתי שוב בדיקת שתן לפני שבוע עדיין אריטרוציטים 30 ובדיקת psa היום 1.48. אני קצת מודאג ונמצא בלחץ. האם יש סיבה לדאגה? אין שום תלונות, למעט מעט שורף בקצה האיבר לאחר מתן שתן. תודה, מרק.

25/03/2015

שלום. מגיל 18 היו לי בעיות במתן שתן האבחנות היו דלקת בערמונית .כל הזמן הייתי במעקב כאשר הבעיות בעינן: ז רם חליש ומקוטע. הרגשת תכיפות. למדתי איך לתפקד. היום אני בגיל 61 עברתי לפני שנה בדיקת psa התוצאה:4.66 עברתי פיופסה ווהתוצאה : שפיר. אחרי חצי שנה הערך ירד ל3.41 לפני ארבעה חודשים הרגשתי בעיות במתן שתן. הpsaעלה ל 4.71

בעיות במתן שתן מאז ומתמיד: רגישות- שלפוחית השתן עצבנית ומתנהגת כקטנה. לפני שנה psa:4.66 . ביופסה : שפיר. לאחר ארבעה חודשים 3.41. לפני יומיים הערך עלה ל4.71
לפני ארבעה חודשים הרגשתי קשיים במתן שתן. האורולוג נתן לי טיפול שלא עזר. אבל השתן חזר לקדמותו עם בעיות.
האם אני צריך לעבור עוד פעם אולטרה סאונד ריקטלי ולקיחת ביופסה?

25/03/2015

שלום. מגיל 18 היו לי בעיות במתן שתן האבחנות היו דלקת בערמונית .כל הזמן הייתי במעקב כאשר הבעיות בעינן: ז רם חליש ומקוטע. הרגשת תכיפות. למדתי איך לתפקד. היום אני בגיל 61 עברתי לפני שנה בדיקת psa התוצאה:4.66 עברתי פיופסה ווהתוצאה : שפיר. אחרי חצי שנה הערך ירד ל3.41 לפני ארבעה חודשים הרגשתי בעיות במתן שתן. הpsaעלה ל 4.71

בעיות במתן שתן מאז ומתמיד: רגישות- שלפוחית השתן עצבנית ומתנהגת כקטנה. לפני שנה psa:4.66 . ביופסה : שפיר. לאחר ארבעה חודשים 3.41. לפני יומיים הערך עלה ל4.71
לפני ארבעה חודשים הרגשתי קשיים במתן שתן. האורולוג נתן לי טיפול שלא עזר. אבל השתן חזר לקדמותו עם בעיות.
האם אני צריך לעבור עוד פעם אולטרה סאונד ריקטלי ולקיחת ביופסה?

25/03/2015

שלום. מגיל 18 היו לי בעיות במתן שתן האבחנות היו דלקת בערמונית .כל הזמן הייתי במעקב כאשר הבעיות בעינן: ז רם חליש ומקוטע. הרגשת תכיפות. למדתי איך לתפקד. היום אני בגיל 61 עברתי לפני שנה בדיקת psa התוצאה:4.66 עברתי פיופסה ווהתוצאה : שפיר. אחרי חצי שנה הערך ירד ל3.41 לפני ארבעה חודשים הרגשתי בעיות במתן שתן. הpsaעלה ל 4.71

בעיות במתן שתן מאז ומתמיד: רגישות- שלפוחית השתן עצבנית ומתנהגת כקטנה. לפני שנה psa:4.66 . ביופסה : שפיר. לאחר ארבעה חודשים 3.41. לפני יומיים הערך עלה ל4.71
לפני ארבעה חודשים הרגשתי קשיים במתן שתן. האורולוג נתן לי טיפול שלא עזר. אבל השתן חזר לקדמותו עם בעיות.
האם אני צריך לעבור עוד פעם אולטרה סאונד ריקטלי ולקיחת ביופסה?

פרופ' חיים מצקין

לא ניתן לענות בקלות ללא בדיקה.

בעיקרון  אין הבדל בין 4.66 לבין 4.71 ואם הביופסיה הייתה תקינה, לא מין ההכרח שתיצטרך שוב ביופסיה


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
01/03/2015

ערמונית

האם תוצאה של בדיקת psa 6.1 ו- 0.14 free קשור עם דימום מהרקטום? עשיתי בדיקת קולונוסקופיה והכל בסדר.

פרופ' חיים מצקין

שני הערכים אינם תקינים ומחייבים התיעצות אורולוג מומחה, בדיקה וככל הנראה ביופסיה של הערמונית.

אסור  להניח או לקשור דימום רקטלי לערכים אלו.


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
12/02/2015

קצב עלייה/ירידה של psa אחרי ברכיתרפיה

שלום, פרופ׳ מצקין! תודה רבה על תשובתך ויש לי 2 שאלות נוספות: א. מה הקצב הירידת psa אחרי טיפול ברכיתרפיה הוא צפוי? ב. קראתי בפורום שאחרי ברכיתרפיה יכולה להיות עלייה ברמת psa (עד שנתיים מהטיפול?) ויש לי קצב של העלייה די מהיר: עברתי טיפול באוקטובר 2013 והערכם הם בתאריך 06.01.14 -4.01 אחרי 3 חוד psa=1.64, אחרי עוד 3 חוד psa =1.77, בעוד חודשיים psa=1.96 ומלפני מס׳ ימים psa-=3.01 (סה״כ מהטיפול עברו שנה ו-4 חודשים). האם יש משמעות כלשהי לגבי קצב עליית psa (לדעתי מהיר) במקרה שלי?? דרך הגב אין לי שום התנגדות לפרסם תכתובת שלנו, זה עוזר לאנשים אחרים

פרופ' חיים מצקין

קצב העליה פחות חשוב. חשובה המגמה אם תימשך מעבר לשנתיים הראשונות תחייב ביופסיה חוזרת והדמייה בהתאם.


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
28/01/2015

עליה ב psa

אני בן 78 ב2009 עברתי טיפול ברכיטרפיה בעקבות psa 7 וגילסון 6. לפני שנתיים הpsa התחיל לעלות ואז עשיתי בדיקת ct ומיפוי עצמות ללא ממצאים. לפני שנה עשיתי בדיקת pet ct + כולין ללא ממצא. בינואר השנה ערך הpsa עלה ל14.65. אודה לכם אם תייעצו לי מה עלי לעשות.

בתודה דוד יולס

28/01/2015

ביופסיה של הערמונית

גילי כיום 65 . בשנת 2005 בבדיקה אצל אורולוג גילה במישוש אי תקינות בוצעה ביופסיה
הוצאו 7 דגימות. ב-6 לא זוהתה ממאירות וב-1 בקצה של אחד הפירורים נמצא חלק מבלוטה עם מבנה קריביפורמה מטיב לא ברור. באזור זה לא נראו תאים אטיפיים,גרעינונים או גבישים בחלל.
psa =4 גודל הערמונית 29 גרם במרקם תקין.
לפני חודש בבדיקת אולטראסואנד ערמונית מוגדלת 85 סמ”ק וה-psa=9.11
psa עלה באופן רציף במהלך השנים. היחס בין psa חופשי לרגיל בשלש בדיקות שנעשו בתקופה הוא כ-10%.
לאור נתונים אלו האם ניתן להמשיך במעקב ואם לא תתגלה הגדלה חריגה ב-psa לוותר על לקיחת ביופסיה. אני חושש מבדיקת זו לא בגלל כאב אלא בגלל סיבוכים אפשריים ותוצאות שיכולות לגרום לחששות וטיפולים מיותרים.
אודה לך מאוד על תשובה

פרופ' חיים מצקין

לדעתי יש מקום לביופסיה חוזרת

בהצלחה


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
12/01/2015

יעוץ ובדיקה אצל אורולוג

אני בן 58
בבדיקת דם שגרתית נמצא psa 5.7
בדיקה רקטלית תקינה.
אולטראסאונד תקין.
בעשר שנים ה-psa (מ-2005 ) עלה מ-1.3 ל-5.7
האורולוג מייעץ לי לעשות ביופסיה . אשמח לקבל את דעתך. תודה.

פרופ' חיים מצקין

מסכים באשר לצורך בביופסיה

 


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
05/11/2014

ערמונית מוגדלת

בעל ערמונית מוגדלת מזה תקופה ערכי psa בשנתיים האחרונות נמוכים מ 4 בבדיקה אחרונה שבוצעה בימים אלה ערך psa מעל 5.אין כאבים או צריבות בעת מתן שתן.בדיקת us מינואר שלפוחית שתן תקינה.נמצא במעקב נפרולוגי עקב היפרקלצמיה.אודה להתיחסותך,

פרופ' חיים מצקין

בדרך כלל לפני החלטה על ביופסיה אם מדובר בעליה ראשונה מעבר לגבולות התקין אני חוזר על הדיקת הדם עם ההנחיות להימנע מקיון יחסי מין 2-3 ימים טרם הבדיקה.

באם מדובר בערך חריג גם בבדיקה החוזרת ולאחר בדיקת הערמונית תתקבל ההחלטה בדבר הצורך בהמשך בירור-ביופסיה.


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
פרופ' חיים מצקין

השאלה למעלה חלקית כנראה או המשכית לשאלה שאינני רואה.

אנא פרט ואנסה לעזור.


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
24/09/2014

בדיקת psa

התשובה שקיבלתי היא 21.79ng/ml אבקש תשובה מהירה אם אפשר תודה דרור

פרופ' חיים מצקין

לא זוכר פרטי התאור ובכל מקרה ערך זה הוא גבוה ביותר ומחייב התייחסות אורולוג מומחה


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
28/06/2014

קושי בהשתנה

שלום רב.בן 44.קושי בהשתנה בלילה ויקיצות תכופות כל שעתים בכדי להשתין.בבדיקה אין הגדלת ערמונית.האם בגלל קיום יחסי מין תכופים או אוננות יכולים לגרום נזק לבלוטת הערמונית?רופא משפחה נתן לי אומניק 0.4.אני חושש מתופעות של שפיכה אחורית וכו.מה הפיתרון? (בבדיקת דם psa תקין)

פרופ' חיים מצקין

יחסי  מין תכופים או אוננות אינם גורמים להגדלת הערמונית או לתסימינים כתוצאה ממנה.

אומניק היא פתרון טוב להפרעות השתנה. שפיכה אחורית איננה מחלה, אלא תופעת לוואי שאם תופיע ותפריע אפשר להפסיק התרופה ולחזור למצב הקודם.


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
עמוד 1 מתוך 212


שאלות נוספות בנושא: psa



25 נושאים אקראיים שנשאלו בהם שאלות באתר


שתן מרובה ביטוח בריאות מיץ רימונים ברכיתרפיה דלקת בערמונית בעיה במתן שתן כדור cialis 5 מ"ג שארית שתן לאחר ניתוח ערמונית אצל דר שליו משה.נסיון דרך הפין לא צלח כי טען להצרות בשופכה עבר לפתיחתבטן ..כעת צלקת לכל אורך הפין מה הטיפול הנכון מעבר מתרופת DUODART ל קסטראל ערמונית/שלפוחית השתן דלקת כרונית בערמונית בן 21 כאבים UREA.PARVUM-PCR - חיובי מחלת מין דואודרט ניתוח חוזר דואודארט ביופסיה של הערמונית דסמופרסין הגדלת ערמונית שארית שתן של 850 סמ"ק הגדלת הערמונית הקשר בין ערמונית מוגדלת לבין שפיכה מהירה בקיום יחסי מין דלקת הערמונית כרונית בלוטת הערמונית בנפח גמירה פרוסטטה מוגדלת לא ממאירה דלקת בדרכי השתן הטיפול stereo tactic פרוסטטה מוגדלת כאב באשך ימין כאבים בערמונית האם אפשר לנתח את סרטן הערמונית אחרי ביצוע הקרנות חיצוניות? טיפול בלייזר כריתת ערמונית שפירה טיפול מונע UTI חוזרים ונשנים שלום אני בן 19 ברכי תרפיה בערמונית טיפול באבודרט בעיות פרוסטטה אופירה תסמונת כאב האגן הכרוני אוראופלזמה פרבום חיובי השפעות כדור דאודורט הגדלה של הערמונית דלקת ערמונית טיפול בסרטן הערמונית