בלוטת הערמונית

העמודים השונים באתר, שדנים כולם בבלוטת הערמונית, או בשמה העממי “פרוסטטה”, מוקדשים במיוחד לבני המין הזכרי שבינכם, וזאת משום שהערמונית הינה בלוטה מפרישה הקיימת אצל גברים בלבד. היא נמצאת בתוך האגן, בדיוק מתחת לשלפוחית השתן, ובתוכה עוברת השופכה. השופכה היא למעשה צינור המעביר גם את השתן, המגיע משלפוחית השתן, וגם את הנוזל הזרע, המגיע מהאשכים, ליציאה דרך הפין. קוטרה התקין של בלוטת הערמונית הוא בין 3-4 ס”מ, ומשקלה הוא כ-20 גרם.

בעיות בבלוטת הערמונית

רבים מאיתנו מכירים את הבעיות הרבות שיכולה לגרום אותה בלוטה, שגודלה בסך הכל מעט גדול יותר מאגוז מלך. ממצב של פרוסטטיטיס, שהיא דלקת של בלוטת הערמונית, דרך הגדלה שפירה של הערמונית, אשר יכולה ללחוץ על השופכה ולגרום לכאבים ולדלקת בדרכי השתן, ועד כדי קרצינומה (גידול ממאיר) של הערמונית, שהיא כיום הסרטן הממאיר הנפוץ ביותר אצל גברים בישראל. רוב הגברים מבינכם שמעל גיל 50, בוודאי מוצאים עצמם מתעוררים מדי לילה עם צורך להשתין. רובכם לא תוטרדו יותר מדי בעניין זה וכנראה שתחזרו לישון, אך אצל חלקכם ייתכן שמתפתחת בעייה בערמונית. אנו ממליצים לכולכם לקרוא ולהכיר את אותה בלוטה חשובה, ובעיקר להבין מדוע חשוב לטפח אותה ולהתעניין לפחות פעם בשנה לשלומה, דרך בדיקות אצל רופא המשפחה. בכל אלה נדון בהמשך, אך כעת נבין, מי היא למעשה בלוטת הערמונית.

פרוסטטה

                    מיקומה של הערמונית בגוף הגבר

תפקידי הערמונית

בעברית, שמה של הבלוטה נגזר מפרי עץ ה”ערמון”, לו היא דומה בצורתה, ובאנגלית מקור השם פרוסטטה (“Prostate”) היא “מגן” או “שומר”, וזאת משום שהערמונית מגינה על הזרע העובר דרך השופכה לפני שמגיע אל הפין. תפקידה העיקרי הוא להפריש נוזל לתוך צינור השופכה, כאשר בזמן השפיכה (האורגזמה הגברית) הנוזל הזה יתערבב עם נוזל הזרע שיכנס לתוך איבר המין הנשי, הנרתיק (Vagina). הסיבה שיש להגן על הזרע בהגיעו לנרתיק, היא משום שבאופן טבעי בנרתיק הנשי מופרשת חומצה, וזאת על מנת לעכב התפתחות של חיידקים מסוכנים. הסביבה החומצית בנרתיק הייתה יכולה לפגוע קשות בסיכוייהם של תאי הזרע הגברי לשרוד בדרכם אל הביצית, ללא קיומו של הנוזל המפורש מן הערמונית. נוזל הערמונית, שצבעו שקוף-לבן, מהווה כ-25% מנוזל הזרע. הנוזל הינו בעל תכונות בסיסיות, ועל כן מצליח לנטרל את החומצה ובכך להגן על תאי הזרע.
בנוסף לתכונה זו, ידוע כי נוזל הערמונית מאפשר לתאי הזרע לנוע בצורה יותר יעילה ומהירה דרך הנרתיק, ועוד ידוע כי בעת השפיכה מתכווץ שריר בלוטת הערמונית, ובכך למעשה הערמונית “זורקת” את שאריות תאי הזרע לעבר הנרתיק, וחוסמת את חזרתו של נוזל הזרע אחורה אל כיס השתן. כל התכונות הללו הן הסיבה לכך שתפקוד תקין של בלוטת הערמונית חשוב מאין כמוהו לטובת הצלחתו של הגבר ב”הכנסת” האישה להריון.
לבלוטת הערמונית תפקיד נוסף חשוב מאוד. מסתבר שהנוזל המופרש מן הבלוטה מכיל ריכוז גבוה יחסית של אבץ, אשר מהווה גורם אנטי-בקטריאלי, כלומר גורם המעכב את התפתחותם של חיידקים בדרכי השתן של הגבר. כך למעשה, בעוד בנות המין הנשי נתונות לסיכויים גבוהים לפתח דלקות בדרכי השתן, רובם הגדול של הגברים עמידים הרבה יותר לדלקות באיזור זה.

האנטומיה של בלוטת הערמונית

על מנת לתפקד כראוי, בלוטת הערמונית זקוקה לעזרתם של הורמוני המין הגבריים, ובעיקר לעזרתו של ה”דהידרו-טסטוסטרון” (DHT) המיוצר מההורמון הגברי העיקרי, הטסטוסטרון. הורמון זה הינו הורמון המין החזק ביותר בגוף הגבר, והוא ההורמון המפתח בהתפתחותה של בלוטת הערמונית. בהיעדרו, תאי הבלוטה מתים והבלוטה מתכווצת ומאבדת את תפקודה. לעומת זאת, פעילות מוגברת של דהידרו-טסטוסטרון בבלוטת הערמונית היא למעשה גורם חשוב בהתפתחות מחלות בערמונית, כגון הגדלה שפירה של הערמונית וסרטן הערמונית. כיום משתמשים בטיפולים המדכאים הורמון זה בכדי להאריך את חייהם של חולי סרטן הערמונית.
בעמודים הבאים נדון בהתפתחות, באבחנה, במניעה ובטיפול בשלוש המחלות העיקריות הקשורות לבלוטת הערמונית- הגדלה שפירה של בלוטת הערמונית, דלקת הערמונית וסרטן הערמונית.



קראתי והסכמתי לתנאי השימוש

48 שאלות גולשים בהמשך העמוד

18/03/2016

שלפוחית רגיזה

בן 53
רציתי לדעת על טיפול יעיל לשלפוחית רגיזה
שגורם לי לתת שתן לעיתים קרובות
והצורך הוא מיידי אחרת מתחיל לי כאב בבטן התחתונה.
תודה

ד"ר איתי שטרנברג
יואב שלום,

ישנן אפשרויות טיפול שונות לשלפוחית רגיזה, אך ראשית יש לבדוק מדוע אתה סובל משלפוחית רגיזה. בעוד נשים רבות סובלות משלפוחית רגיזה ללא גורם ברור, מרבית הגברים שסובלים משלפוחית רגיזה סובלים מבעיה רפואית אחרת (כדוגמת ערמונית מוגדלת) הגורמת לשלפוחית רגיזה. במקרים אלו ישנה חשיבות לטפל גם בבעיה הרפואית הבסיסית ולא לטפל רק בשלפוחית הרגיזה.

אני ממליץ שתבדק ע״י אורולוג בכדי לנסות ולאבחן את בעייתך וכדי לקבל טיפול.
ד"ר איתי שטרנברג,
רופא בכיר במחלקה האורולוגית,
בית החולים מאיר
15/03/2016

דסמופרסין

תוך כמה זמן מתחילה התרופה דסמופרסין להשפיע על השתנה לילית? האם היא אמורה להשפיע מיד או שיש לה השפעה מצטברת?
האם היא יעילה גם כשיש שלפוחית רגיזה ?
וגם רציתי לדעת אם צריך לשנות משהו בנושא הרגלי השתייה בזמן לקיחת התרופה ..כלומר לשתות יותר או לשתות פחות או לא לשנות?
תודה רבה

ד"ר איתי שטרנברג
צחי שלום,

ראשית, תשובה זו אינה מחליפה ייעוץ וקבלת הסבר באופן אישי ע"י הרופא המטפל אשר החליט על התחלת הטיפול בדסמופרסין. מכיוון שאינני מכיר אותך ואינני מכיר את בעייתך, תשובתי זו איננה המלצה לטיפול אלא רק מענה לשאלותיך.

דסמופרסין לרוב מתחיל להשפיע מהר. טיפול זנ הוא טיפול להשתנת יתר לילית בלבד ולא טיפול לשלפוחית רגיזה. בזמן נטילת הטיפול יש איסור לשתות, משמע מנטילת הטיפול בשעות הערב ועד להתעוררות בבוקר יש הנחייה ברורה להמנע משתייה. שתייה בזמן נטילת דסמופרסין יכולה לגרום להפרעה קשה (עד כדי סכנת חיים) באיזון המלחים בגוף.
ד"ר איתי שטרנברג,
רופא בכיר במחלקה האורולוגית,
בית החולים מאיר
08/03/2016

פיענוח אולטרסונד ערמונית לאחר לקיחת ביופסי

שלום רב

עברתי ביופסיה של הערמונית ערמונית במרקם תקין לא נמוש ממצא פלפטורי חד משמעי ללא איזורים היפואקויים FZ ללא הסתיידות יחסית קטן אך מפותח מאוד יש התבלטות קלה של אונה מדיאנית סך הכול ערמונית 67 סמ”ק אדנומה 42 סמ”ק מה זה אומר אודה לך מאוד על תשובתך

ד"ר איתי שטרנברג
קובי שלום,

מחקרים לפני למעלה מעשור הראו שמרקם הערמונית בסונר אינו עוזר לאבחן או לשלול סרטן ערמונית ולכן יש להמתין לתשובת הביופסיה בכדי לדעת האם אתה סובל מסרטן ערמונית או לא. גודל הערמונית שלך מראה על ערמונית מוגדלת. הגודל עצמו אינו מכתיב האם יש צורך בטיפול אך במידה ואתה סובל מתסמינים, גודל הערמונית יכול לעזור לקבוע מה הטיפול האופטימלי.
ד"ר איתי שטרנברג,
רופא בכיר במחלקה האורולוגית,
בית החולים מאיר
29/02/2016

ביופסיה של הערמונית

פרופ’ ד”ר נכבד
הייתי אצל אורולוג לאחר הפניה של רופא משפחה בשל PSA 4.07 לעומת 3.49 ב 1/2015
יש ירידה ברמת הטסטוסטרון 8.2, אין הפרעות שתן. בבדיקה האורולוג רשם PR ערמונית +2
אזור מוצק חשוד באפקס משמאל? מה זה אומר והאם כדאי ללכת ליעוץ נוסף?
רופא המשפחה שלח אותי לאורולוג מאחר ורוצה לתת לי טיפול לטוטסטרון
אודה על תשובתך
מיקי

ד"ר איתי שטרנברג
מיקי שלום,

לא ציינת את גילך אך רמת PSA של 4.07 ואיזור חשוד בבדיקת אצבע מצריך בירור נוסף לאיבחון או שלילת גידול של הערמונית. מומלץ שתבדק ע״י אורולוג אשר עוסק בבעיות ערמונית לצורך החלטה האם יש מקום לביופסיית ערמונית. מומלץ לא להתחיל טיפול בטסטוסטרון עד להשלמת בירור זה.

אשמח לבדוק אותך במרפאתנו ולייעץ לך בדבר המשך הבירור והטיפול.
ד"ר איתי שטרנברג,
רופא בכיר במחלקה האורולוגית,
בית החולים מאיר
19/02/2016

נטילת תרופת ב duodart

שלום פרופסור
אני בן 54 בביקורי אצל אורלוג הוא המליץ לי לקחת את duodart בצילום נראה שגודל הערמונית 52 סמ”ק והתלוננתי על מתן שתן 5-6 פעמים בלילה ולפעמים יותר וכמו כן שאריות של שתן . אני באופן קבוע עושה בדיקה של ציסטוסקופיה בכל שנה לפני 6 שנים עברתי כריתת TCC כמן כן אני מטופל תרופתי בכדורים ליתר לחץ דם- וזודיפ קום 10 מליגרם ,קדקס 1 מליגרם ,טירטס 2.5 מילגרם ונוטל פעם ביום אספרין . האם ניתן להוסיף את ה-DUODART ולשלבם עם הכדורים שלי ? האם יש צורך בבדיקה כלשהי לפני נטילת הכדור ? ולמה יש מסתוריות סביב התרופה הזו ?

ד"ר איתי שטרנברג
יוני שלום,

ראשית, אין כל מסתוריות סביב תרופת ה DUODART. זהו טיפול מקובל ונפוץ להגדלת ערמונית, המידע לגבי טיפול זה שופע וקל להשיגו וגם אני כתבתי פעמים רבות על טיפול זה בפורום זה. לגבי התאמת טיפול זה למטופל כזה או אחר, ממליץ לבדוק זאת בפגישה אישית עם אורולוג, כולל שיחה ובדיקה גופנית. לאור העובדה שאין בידי את תיקך הרפואי המלא אינני יכול לתת המלצה רפואית בפורום זה. אשמח להפגש איתך במרפאתנו, לשוחח איתך, לבדוק אותך, לעיין בתיקך הרפואי ולתת לך המלצה לטיפול.
ד"ר איתי שטרנברג,
רופא בכיר במחלקה האורולוגית,
בית החולים מאיר
19/02/2016

נתוח הקטנת הערמונית בשיטת האידוי

קראתי שיש שיטה חדשה ופשוטה להקטנת הערמונית. האם היא מומלצת ובטוחה יותר מהשיטות הקימות.

ד"ר איתי שטרנברג
ליזי שלום,

אינני יודע לאיזו שיטה את מתכוונת. ישנן שיטות רבות לכריתת ערמונית. ישנו טיפול תרופתי היכול להקטין את הערמונית. ממליץ להבדק ע״י אורולוג ולהתאים את הטיפול למטופל ולא לבחור טיפול לפי פרסום של שיטה חדשה כזאת או אחרת.
ד"ר איתי שטרנברג,
רופא בכיר במחלקה האורולוגית,
בית החולים מאיר
01/12/2015

האם הרופא בבדיקת האצבע יכול לפגוע בערמונית

עשיתי בדיקה והרופא נתן דחיפה שלדעתי הייתה מיותרת וכאבה לי .האם הוא יכול היה לפגוע בערמונית?תודה

פרופ' חיים מצקין

סיכוי אפסי


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
02/11/2015

הפסקת טיפול באבודרט ותפקוד מיני

שלום
אחרי כמה זמן מהפסקת האבודרט ,בגלל הפרעה בתפקוד המיני יחזור המצב לקדמתו לתפקוד מיני תקין?

פרופ' חיים מצקין

מספר שבועות


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
31/10/2015

תופעות לוואי בלקיחת דואדרט

שלום רב
התחלתי לקחת דואדרט לפני יומיים. קראתי בעיון את כל תופעות הלוואי שיתכן שיופיעו.
שאלתי היא לאחר כמה זמן אם בכלל יופיעו תופעות הלוואי ?
ובעצם לאחר כמה זמן אם אין לי תופעות לוואי , אני יכול להניח שהן לא תופענה.
תודה

פרופ' חיים מצקין

בחודש הראשון


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
26/10/2015

טמסוליסין תופעות לוואי

אני נוטל טבלית טמסוליסין אחת ביום. בבדיקת דם התגלה רמת טוסטסטרון 30.5 כאשר הגבול העליון הוא 28.7. האם יש קשר בין התרופה הנ”ל לבין הרמה הזו של טוסטסטרון.
אני בן 58 ומלבד תרופה זו לא נוטל תרופות אחרות.

26/10/2015

טמסוליסין תופעות לוואי

אני נוטל טבלית טמסוליסין אחת ביום. בבדיקת דם התגלה רמת טוסטסטרון 30.5 כאשר הגבול העליון הוא 28.7. האם יש קשר בין התרופה הנ”ל לבין הרמה הזו של טוסטסטרון.
אני בן 58 ומלבד תרופםה זו לא נוטל תרופות אחרות.

פרופ' חיים מצקין

אין קשר


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
25/10/2015

בעיה בבליעת קפסולת אבודרט

שלום רב, אבי, בן 81 נוטל קפסולות אבודרט מזה מספר שנים עקב ערמונית מוגדלת. לפני כשנה חלה בניוון שרירים – ALS וכעת מתקשה מאוד בבליעת הקפסולה. האם התרופה עשויה להינתן בצורה אחרת? או שיש תרופת תחליף שאפשר להמיס בנוזל? האם אפשר לוותר על נטילת תרופה לערמונית לאור תוחלת החיים הקצרה שנותרה לו (נראה שלא יותר משנתיים -שלוש)? יש קושי רב בהבאתו של אבי לאורולוג.

פרופ' חיים מצקין

אבודרט לא קיים שלא בכדורים.

אם המטרה הינה להשאיר את הערמונית קטנה ושלא תגדל ותפריע אפשר להמיר את הכדור בזריקה אחת לשלושה חודשים. יש מספר זריקות כאלו בשוק הישראלי ותוכלו להשיגה דרך אורולוג הקופה: ZOLADEX, DECAPEPTYLE BUSERELIN הן רק חלק משמות הזריקות  הרשומות בישראל. אמנם ההתווויה היא בסרטן הערמונית, אבל במקרה של אביך זה יעשה אותה פעולה בדיוק כמו הכדור ויקל עליכם.


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
23/10/2015

סיאליס

פרופ. שלום
מאחר ואין לי תלונות אורינארית ויש לי רק ערמונית מוגדלת (85 CC ), ועקב תופעת לואי של אבודרט של ירידה בחשק המיני ובעיה בזיקפה (לא מחזיק מעמד למספר דקות)
-האם אני יכול להשתמש בסיאליס במינון יותר גבוה (10 או 20 מג) רק בזמן אקט מיני,במקום סיאליס 5 מג על בסיס יום יומי וזה יעזור אותו דבר?
-אם אני אפסיק הטיפול באבודרט,בגודל ערמונית כזו בגלל תופעת הלואי ,איזו אופציות טיפוליות את מציע לי?
תודה מראש

פרופ' חיים מצקין

אינני מציע שום אופציות טיפוליות

כאלו אציע רק אחרי בדיקה מלאה


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
22/10/2015

אבודרט

תודה על התשובה המהירה
יש לי ערמונית מוגלת ואני לא יכול להפסיק את האבודרט,בגלל התופעת לוא מיני ,אם יש אופציה לטיפול קבוע בסיאליס 5מג שאתה אומר שיכול לעזור.
השאלה האם תופעות לואי מיני יכולה לחלוף עם הזמן למרות המשך טיפול באבודרט,אפילו בלי שימוש בסיאליס
תודה

פרופ' חיים מצקין

לא מאד סביר שתחלוף עצמונית


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
22/10/2015

אבודרט

שלום פרופ.
האם התרופה אבודרט יכולה לגרום לתופעות לואי מיני ,כגון בעיה בזיקפה ,אי אונות או ירידה בחשק המיני ,לאחר 4 חודשים מהתחלת הטיפול?מציין שלא היו תלונות כאלו לפניכן.
אם כן מה אתה מציע כטיפול בתופעות לואי אלו?
תודה ויום טוב

פרופ' חיים מצקין

כן.

אפשר להפסיק ליטול את התרופה. ככל שתקדים כך גדולים הסיכויים לחזרת המצב לקדמותו

אפשר לנסות להעזר במינון קבוע פעם ביום של סיאליס 5 מ"ג. התרופה עשויה לסייע גם לנושא התפקוד המיני וגם לנושא הפרעות ההשתנה בגינן אתה מקבל אבודרט


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
28/09/2015

גודל ערמונית

פרופ מצקין
שלום רב!
-תוך כמה זמן יש נסיגה בגודלה של הערמונית לאחר דלקת ערמונית,לגודלה הטבעי אם בכלל?
-האם דלקת חוזרת של הערמונית יכולה לגרום להגדלה ממושכת של כמה חודשים או שנים?
,אם כן ,עד איזו גדלים יכולה להגיע כתוצאה מדלקת חוזרת?
תודה
ויום טוב

פרופ' חיים מצקין

הנפיחות הצלווה דלקת חדה בערמונית תיסוג תוך שבועות עד חודשים מספר. דלקת איננה גורמת להגדלת הערמונית לאורך זמן.


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
13/08/2015

טמסולוסין

בן 31
עברתי לאחרונה מקסטרל לטמסולוסין בהמלצת אורולוג, אך תחת טמסולוסין אין לי בכלל שפיכת זרע באורגזמה, וגם האורגזמה עצמה לא מגיע לשיא שאני רגיל אליה. רציתי לוודא שכאשר יורדים מהתרופה אז התסמינים הללו חולפים (אין לי ילדים עדיין…)
תודה רבה

פרופ' חיים מצקין

התסמינים חולפים תוך שמן קצר. התרופה עובדת לטווח קצר של ימים בלבד.


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
05/08/2015

שאריות שתן ולעיתים רחוקות כאב בזמן שפכ ה

אני בן 47 ומגיל צעיר מאוד ועד היום(יותר מ 30 שנה)אני סובל מהצרות ביציאת השתן (לפי הביקור לאחרונה אצל האורולוג פיית השופכה הינה 4 מ”מ)ולעיתים רחוקות גם צריבה וטיפות דם בסיום מתן השתן. לטענת אורולוג שראיתי בצעירותי נאמר שזה נובע מחריר צר בפין באזור יציאת השתן. המליצו להרחיבו מה שבסופו של דבר לא יצא אז לפועל. בשנה האחרונה החלה בעייה של טיפות שתן שנותרות אפילו כשעה אחרי ולעיתים רחוקות כאב לאחר שפיכה. בקרתי אצל אורולוג, הוא ביצע בדיקה רקטלי בה נמסר כי pr טונוס אנלי תקין וערמונית לא מוגדלת,אלסטית, גבולות חדים-לא חשודה לממאירות, בדיקות דם ושתן(הינן תקינות) .קיבלתי לקחת טמסולוסין 0.4 למשך 90 יום ולבצו us לכליות ודרכי השתן, ערמונית ושאריות שתן. הייתי רוצה לדעת האם הטיפול שקיבלתי נכון וצפוי לפתור את הבעייה? האם הייתי צריך לבצע בדיקת psa(החלתי רק היום בנטילת התרופה) ? האם אצטרך לקחת את התרופה באופו קבוע ? תודה מראש

פרופ' חיים מצקין

אם תרגיש טוב יותר בהטלת השתן הרי שהתרופה מספקת ויש לקחת באופן קבוע כל עוד היא עוזרת.

לא רואה קשר וצורך לביצוע PSA בהקשר לתלונות השתנה אלו מצעירותך.

עדיין יתכן שיש מקום להרחבת פתח השופכה.

אורולוג הוא כמובן המתאים להתיעצות נוספת


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
05/08/2015

צריבה ותכיפות ודחיפות בשתן וכאבים בעת שפיכה.

פרופ.
שלום
בן 50+לפני כחודש וחצי ,עקב הגדלת ערמונית עד 85 CC, ו PSA 2.5 ומבחן השתנה תקין,אורולוג המליץ על התחלת טיפול באבודרט.מזה כשבועיים החלה תלונות של צריבה ותכיפות ודחיפות במתן השתן,כמו כן כאבים בעת שפיכה.תרבית שתן -ללא צמיחה (פעמיים)
מה יכול לגרום לתלונות שלי ? ומה הייתי ממליץ לי לעשות?
תודה

פרופ' חיים מצקין

בטח שלא אבודרט.

חזור לרופא האורולוג אולי מדובר בדלקת על רקע הגדלת הערמונית המצריכה  אנטיביוטיקה


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
28/07/2015

טיפול באבודרט

פרופ. מצקין
שלום רב!
-כעבור כמה זמן יש לחזור על בדיקת PSA ו US ערמונית מהתחלת הטיפול ב AVODART?
-ואיזו ערכים לצפות אם תהיה תגובה לטיפול ב AVODART ?
ערכים בהתחלת הטיפול PSA-2.5 וערמונית 80 CC
תודה ויום טוב

פרופ' חיים מצקין

אין חובה לבצע US של הערמונית.

PSA רראשון כעבור חצי שנה יספיק. תהיה ירידה בסדר גודל של כמחצית

 


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
29/06/2015

ערמונית מוגדלת

פרופ. מצקין
שלום רב!
בהמשל למיילים מטה
להלן תוצאות האורופלומטירה
Q MAX-21ML/S
Q AVG 12 ML/S
T FLOW 28SEC
T VOID 28 SEC
T TO MAX 10 SEC
Q VOL 343 ML
PVR 51 ML

המליץ על התחלת טיפול באבודרט בלבד ובמידה ויהיו הפרעות בתפקוד המיני,הוספת סיאליס 5 מג על בסיס יום יומי.בעוד חצי שנה לחזור על PSA וUS ערמונית.

מה אתה חושב על הטיפול שהוצע לי? ועל תופעת לואי של האבודרט?
מה הסכוי שתהיה לי אצירת שתן בגלל גודל הערמונית כעת?
תודה מראש

פרופ' חיים מצקין

בדיקת ההשתנה

תקינה

הרושם טיפול נכון ומתאים

בהצלחה


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
25/06/2015

ערמונית מוגדלת

שלום
פרופ.
נבדקתי ע”י אורולוג לאור הנתונים מטה.(גדליה של ערמונית מ 45 ל75.5 סמ”ק (ובמדידה שלו אפילו הגיע ל90 סמ”ק).ועליה ב PSA מ 1.67 ל 2.5 במשך כשנתיים ושמונה חודשים.
בבדיקה – DRE ערמונית +2 ,מוצקת רגילה ולא חשודה
המליץ על ביצוע תרשים שתן (אורופלומטריה) ואז יחליט על סוג הטיפול בדואודרט או רק אבודרט,או שילוב של אבודרט וסיאליס 5 מג יומ-יומי.
לאור הנתונים הנ”ל על איזו טיפול הייתי ממליץ משניהם,בהתחשבות שאני לאחר התקף לב מלפני שלש שנים ,ללא סיבוכים ועל טיפול בפלביקס ,טריטס 2.5 וליפוטור 20
תודה

פרופ' חיים מצקין

נראה לי שהאורולוג שלך מפעיל שיקול דעת מצוין והוא יתאים לך את הטיפול הנכון לאחר הבדיקה.

כל האופציות שהועלו הן סבירות ביותר למצבך.

בהצלחה


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
08/06/2015

סיאלס 5 מג

שלום פרופ
מה דעתך על טיפול בסיאלס 5 מג על בסיס יומ-יומי לטיפול בערמונית מוגדלת וסימטומים אורינארים?
תודה

פרופ' חיים מצקין

תרופה טובה לטיפול בסימפטומים של דרכי השתן התחתונות. קרוב לודאי לא תשר את הזרם או תקטין את הערמונית אבל תקל על תחושת ההפרעה.


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
08/06/2015

ערמונית מוגדלת

שלום
פרופ.
קודם ,תודה על התשובה המהירה

האם יש דחיפות בקביעת תור לאורולוג עקב גדילה של הערמונית מ 45 עד 75 סמ,ק ועליה של PSA מ 1.67ל 2.5 ?

פרופ' חיים מצקין

לא


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
07/06/2015

ערמונית מוגדלת

שלום פרופ.
אני בן 50 ,לפני 2.5 שנים ועקב בירור ליתר ל”ד נמצא ערמונית בגודל 45 סמ”ק, ורמת PSA בזמנו היה 1.67 .נבדקתי ע”י אורולוג ועקב חוסר סימטומטי אורינארים,נדרש מעקב שנתי בלבד.
כעת ועקב זרם שתן מעט חלש בלבד ,בצעתי US לערמונית ונמצאה בגודל של 75 סמ”ק ו PSA ברמה של 2.5 .אין לי נוקטוריה,או סימטומים אחרים ,פרט אולי לזרם שתן מעט חלש.
האם יש צורך בהתחלת טיפול תרופתי ? ואם כן במה הייתי ממליך להתחיל טיפול.
תודה

פרופ' חיים מצקין

למי שאין סימפטומים יאן מקום לטיפול.

מיעוט סימפטומים מצדיק לפעמים תחילת טיפול שעשוי גם להקל וגם למנווע המשך גדילת ערמונית.

אורולוג מומחה יבהיר לך את האפשרויות כולל התיחסות לשינוי בPSA בדמך


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
30/04/2015

דואודרט

שלום.
בעלון לצרכן שמצורף לתרופת דואודרט כתוב:
1. “גברים הנוטלים את התרופה צריכים לבצע בדיקת PSA באופן קבוע” – למה. האם לקיחת התרופה מעלה את ה – PSA?
2. בהמשך כתוב: “במחקר קליני של גברים עם סיכון מוגבר לסרטן בבלוטת הערמונית, גברים שנטלו דואודרט פיתחו דרגה חמורה יותר של סרטן בבלוטת הערמונית בשכיחות גבוהה יותר בהשוואה לגברים שלא נטלו דואודרט. השפעת התרופה על תופעה זאת אינה ידועה” – מה הכוונה? האם לפני נטילת התרופה יש לעבור בדיקות כל שהן? האם בכלל התרופה עוזרת או עלולה להגביר את הסיכוי לסרטן?

פרופ' חיים מצקין

התרופה מקטינה בכחצי את רמת הPSA בדם. לכן יש צורך במעקב לקבוע את רמתו החדשה.

כאמור לפני נטילת התרופה צריך להיבדק ולבצע בדיקת PSA לשלול קיומו של ברטן בערמונית לפני שמטפלים בהגדלה שפירה ולא מארת שלו על ידי דואודרט


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
28/03/2015

רמת ה PSA וסרטן

אני בן 61
לאבי התגלה סרטן הערמונית בגיל 69 , זה אומר שאני בסיכון גבוהה . רמת הPSA בנובמבר 2014-3.42, במרץ 2015-4.15 בבדיקה רקטלית אצל אורולוג בכיר לא נמצא הגדלה או ממצא מחשיד. כמו כן אין לי תסמינים מיוחדים יוצאי דופן במתן שתן . המלצתו לבדיקת PSA וPSA FREE בעוד 3 חודשים. האם יש מקום בערכים כאלה ומצב נתון לבצע ביופסיה . מה המלצתך ?

פרופ' חיים מצקין

מסכים להמלצה שקיבלת להמתין שלושה חודשים


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
05/03/2015

נפח (גודל) תקין של בלוטת הערמונית

מהוא נפח “סביר” של בלוטת הערמונית אצל גבר בן 67, השוקל 90 ק”ג ובגובה 174 (אולי זה לא רלוונטי).
בבדיקת US שנערכה לי נמצא כי נפח הערמונית אצלי היא של כ- 40 סמ”ק ושארית השתן לאחר התרוקנות בנפח של כ- 67 סמ”ק.
לבדיקה נשלחתי ע”י רופא המשפחה עקב חשש לאבנים בקליות, תופעה שאני סובל ממנה שנים רבות.
הבדיקה לא מצא אבנים אבל ציינה את נפח הערמונית ושאריות השתן.
מספר שבועות לאחר בדיקת ה-US הופיע תופעה של קושי ממשי מלווה בכאבים (צריבה) במתן השתן ובעת שפיכה בקיום יחסי מין.
הופניתי לאורולוג אשר נתן לי אנטיביוטיקה ותרופה בשם: טמסולוסין והפנה אותי ל-CT ולבדיקות שתן ודם.
בדיקות השתן והדם היו תקינות וה-CT מצא 3 אבנים קטנות בכלייה שמאלית (1-2 מ”מ) וללא ממצא כל שהוא בכיס השתן ובבלוטת הערמונית.
בכל זאת, האורולוג החליט שעלי להמשיך לקחת את הטמסולוסין, לדבריו, לתמיד.
התרופה הזאת גורמת לי תופעות לווי שקה לי לחיות אתם ובעיקר בנוגע לשפיכת הזרה ובתחושת האורגזמה.
שאלתי היא: לאור ממצאי בדיקות בדם, השתן וה-CT, האם עלי להמשיך (כדברי הרופא “עד 120” עם הטיפול שניתן לי או שאולי קיימת חלופה?
מאוד אודה לך על תשובתך

פרופ' חיים מצקין

ערמונית של 40 סמ"ק היא לא מאד מוגדלת וסבירה בגילך.

שארית שתן של 70 סמ"ק איננה משמעותית ולא מחייבת טיפול

טמסולין איננה אנטיביוטיקה אלא תרופה להקלת סימפטומים של דרכי השתן התחתונות

כל השאר להחלטת רופאך או אם צתיבחר בהתיעצות אורולוג מומחה נוסף.


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
15/01/2015

דואודרט

אני בן 60 יש לי ערמונית מוגדלת 27 סמ”ק קם מספר פעמים בלילה להשתין הרופא המליץ על דואודרט
אני חושש לקחת את התרופה בלל תופעות הלואי
גם ללא התרופה יש לי בעיות זיקפה ושפיכה
האם אתה ממליץ בכל זאת להשתמש בתרופה?

פרופ' חיים מצקין

אם אמנם הערמונית היא 27 סמ"ק,  איננה מוגדלת כלל. אפילו יחסית קטנה לגילך.

בתור שכזו אין ענין לטיפל בדואודרט המקטין את הערמונית

לכן לא בגלל תופעות הלוואי אלא בגלל מה שנשיג לא הייתי משתמש בתרופה זו.

 


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
10/01/2015

אבודרט

מר מצקין שלום
ב 8/1/15 עברתי ביובסית ערמונית על ידך
אני בן 58 נוטל מזה שנים אבודרט ואלפא קל
חודשיים לפני הביופסיה הפסקתי לקחת את האבודרט בגלל שהוא עלול לסרטןובימקומו לקחתי סיאליס
בגלל קושי רב במתן שתן אחרי הביופסיה חזרתי לקחת את האבודרט
אם החלטתי ללכת לניתוח האם זה חשוב שאמשיך עם האבודרט כדי להקטין את הערמונית

פרופ' חיים מצקין

בהנחה שהביופסיה איננה ממאירת אלא שפירה ואתה מועמד לניתוח ערמונית בגין ערמונית שפירה ומפריעה יש הגיון בהמשך האסבודרט עד לאחר הניתוח. גם יקטין מעט את הערמונית בפרק הזמן הקצר שנותר עד לניתוח מתוכנן ואולי גם יקטין את מידת הדמם בניתוח עצמו.


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
10/10/2014

לד”ר מצקין שלום

לפני מספר ימים הלכתי לאורולוגית עקב בעיית מתן שתן תכופה, (פעם- פעמיים בלילה), אני בן 81, בבדיקת us אובחנה הגדלת ערמונית שפירה (נפח 38 סמ”ק) ושארית שתן של 31 סמ”ק.
הרופאה רשמה לי תרופה לשיפור המצב (duodart 0.5/0.4 mg).
האם אתה ממליץ ?

פרופ' חיים מצקין

שלום רב וחג שמח

הבדיקה שלך למעשה תקינה. שאין שארית שתן משמעותית כלל והערמונית איננה מוגדלת, בטח שלא לגילך. אם כך  לא בטוח שאתה צריך טיפול כלל. יתכן וקימה פעם בלילה היא טבעית לגילך. לכל תרופה יש תופעות לוואי ולכן הייתי שוקל בכובד ראש אם לקחת בכלל. דואודרט היא תרופה מצוינת ועשויה להועיל לך בהפחתה מסוימת של מספר ההשתנות בלילה ולסתמיננים אחרים ביום.


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
14/06/2014

פרוסטטיטיטס כרוני

שלום רב פרופסור נכבד ! אני סובל מפרוסטטיטיטס כרוני עם כאבים חזקים בתוך צינור השופכה ! לעיתים בא כאב שאני מתכסה זיעה בכול הגוף .אנני מסוגל להתמודד עם זה .האם יש מישהוא שיודע לרפא את המחלה הארורה הזו ? מודה לךמראש

פרופ' חיים מצקין

פנה לאורולוג במקום מגוריך ובקופת החולים שלך.

מרבית האורולוגים מטפלים בלא מעט חולים עם בעיוות דומות. אין צורך במומחה לענין.


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
18/05/2014

ערמונית מוגדלת – שימוש בדאורט

אני סובל מערמונית מוגדלת במשקל 71 גרם. לאחרונה האורולוג שאל אותי אם יהיה ברצוני להשתמש בתרופה דואודרט.
האם ישנם סיכונים בשימוש בדואודרט למצב של ערמונית מוגדלת ? אני בן 67, סובל בתכיפות במתן שתן בכל היממה , psa = 1.17 ללא שינויים משמעותיים והתפקוד המיני תקין. נאמר לי ע”י האורולוג שתרופה זו בין השאר תקטין ב – 30% לערך את גודל הערמונית ויתכן ותפגע גם בתפקוד המיני, אך זה לא ודאי. האם כדאי לי לנסות את התרופה הזאת מתוך ידיעה שאם יופיעו
תופעות לוואי שתארתי, אוכל לחזור למצב בו אני נמצא כיום מבחינת התפקוד המיני , ע”י הפסקת נטילת הטיפול הזה (דואודרט)?
תודה.

פרופ' חיים מצקין

ראשית התרופה נכונה ועשויה להועיל לך.

שנית רק כ5% מהנוטלים אותה סובלים באמת בהפרעה באונות, השאר לא נפגעים כלל . יש להבין שיהיה פחות נוזל זרע בכל מקרה אבל אני מניח שאתה בגיל של נכדים ולא ילדים.

אם מפסיקים מיד לאחר הופעת תופעת לוואי של איןאונות היא הפיכה כלומר תחזור למצב בו הית קודם לכן.

בהצלחה


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
22/04/2014

פרוסטטה מוגדלת

שלום!
בעלון לצרחן של דואודרט כתוב: תופעות לוואי שמופיעות לעיתים קרובות הן אימפוטנציה והגדלת שד. מה זאת אומרת “לעיתים קרובות” ?
תודה

פרופ' חיים מצקין

לא בטוח שכתוב לעיתים קרובות.

הגדלת שדים לעיתים רחוקות

אימפטונציה דווחה עד 5% מהמטופלים בשנה הראשונה לנטילת התרופה ופחות מ2% כעבור 4 שנים.

 

 


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
09/04/2014

המשך לעניין הפרוסטטה-

לפרופ’ מצקין תודה על תשובתך.
1- אינני מבין מתשובתך מהם תופעות הלוואי של סיאליס אם בכלל.
2- האם הנפיחות בפרוסטטה היא תהליך הפיך ? (בגיל 63)

תודה

תודה,
י

פרופ' חיים מצקין

הגדלת הערמונית הקורית עם העליה בגיל איננה תהליך רגרסיבי ספונטני. לא תיקרה הקטנה ללא התערבות טיפולית. תרופות כגון אבודרט-דואודרט עשויות להקטין את נפח הערמונית בכ25-30% לאחר נטילה ממושכת וקבוועה של התרופה.

לתרופת הסיאליס מעט תופעות לוואי כגון הרגשת סומק-אודם בפנים, וסה"כ מדובר בקבוצת תרופות עם פרופיל תופעות לוואי קל יחסית המביא להפסקת נטילתן רק לעיתים רחוקות.


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
05/04/2014

דואודארט וסחרחורות

אני נוטל את התרופה בערך חודשים וחצי, כבר בשבוע הראשון הירגשתי השפעה על קצב הזרימה של מתן השתן, לטובה, לא אכחיש יש פגיעת מה בחשק המיני, אם כי הענין אפשרי עם יותר רצון,אני עושה ספורט בעיקר חדר כושר, ולאחרונה הופיעו לי סחרחורות בבקרים בעיקר במעבר משכיבה לישיבה, האם יש קשר לתרופה DuoDart זמן נטילת התרופה חצי שעה אחרי ארוחת הערב…

פרופ' חיים מצקין

דואודרט מכילה גם חומר הקרוי טמסולין שהוא שייך לקבוצת תרופות המכונות חוסמי אלפא. תופעת לוואי ידועה היא של ירידה בלחץ הדם קלה אמנם , במעבר למשל משכיבה לעמידה. בדרך כלל הגברים תוך מספר ימים מתרגלים והדבר לא מפריע להם יותר.

מציע לברר עם רופא משפחה לגבי תרופות ללחץ הדם שאולי אתה נוטל ויש מקום להתאימן מחדש וכיו"ב.


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
24/03/2014

זה בא לי בלי הודעה כל השטן נישבך ישבתי בבית קפה

אני קיבלתי את זה לפני שבוע הוכנס לי בבית חולים לאבר המין קסטה ל4ימים עכשיו השטן יוזה
בסדר עם קשת כאבים זה בסדר יותר טוב משללכת עם הקסטה.עכשיו אני הולךבלי הקשטה אבל
אבל איך אני יכול להגן על עצמי שאני אילך לפני שזה מגיע ללכת לשירותים.
אני בן 88 שנים יש משהו להגן שלא ארטיב את המכנשים ברחוב .תודה.

פרופ' חיים מצקין

פנה לאורולוג מאד ייתכן שאתה דווקא צריך את הקטטר בחזרה. דליפת שתן לאחר שמוציאים את הקטטר יכולה להעיד שאתה לא מתרוקן נכון.


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
18/03/2014

השפעת דואודרט על נשא BRCA1

קיבלתי מרשם דואודרט כיוון שיש לי פרוסטטה מוגדלת ואני קם כל שעתיים בלילה למתן שתן. בדף ההסבר של התרופה קראתי על השפעת לואי של התרופה בהקשר לסרטן שד. אני נשא של BRCA1 ובגלל זה הסיכוי שלי לחלות בסרטן שד גדול מהממוצע.
שאלתי האם מומלץ לי להשתמש בתרופה ?
נ.ב. אני חולה לב ולוקח תרופות קבועות: פלויקס 75, טריטייס 2.5, קרסטור 10.
בתודה מראש
שלמה

פרופ' חיים מצקין

לא רואה סיבה מדוע לא להשתמש בתרופה.


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
27/02/2014

תרופות

פרופסור מצקין שלום !
במה ועד כמה שונים ומשפיעים על הערמונית
התרופות : דואודארט מול אבודארט
תודה מראש !

פרופ' חיים מצקין

דואודרט מכיל שתי תרופות את האבודרט ואת התרופה המכונה טמסולוסין. וכמובן עקב כך יש שוני בהשפעה וכדומה.

בעיקרון לגברים עם הפרעת השתנה יש מקום למתן דואודרט מראש ולא אבודרט. לגברים הנוטלים כבר תרופת טמסולין או דומיה יש לעיתים מקום הוסיף אבודרט.


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
24/12/2013

ערמונית מוגדלת 3 ס”מ

מבדיקה שנעשתה לי דרך החדרת צינורית לעבר המין .נעמר לי ע,י הרופא המבצע בקופת חילים שהערמונית מוגדלת ב 3 ס”מ והציע לי לעבור גירוד שלה.
האם זו השיטה היחידה או שיש אפשריות אחרות ליזר וכדומה ?

פרופ' חיים מצקין

אני ממין שכוונת הרופא היתה בגישה של חיתוך והוצאת הרקמה החוסמת. בלשון העם מדובר בליזר, אם כי ברוב המקרים מדובר במכשיר המבוסס על אנרגיה חשמלית פשוטה.

ניתוח מוצדק על פי רב כאשר ניסת כבר טיפוליפ תרופתים ואלו לא הועילו לך.


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
05/11/2013

מיץ רימונים

שמאתי הרבה על טיפול מונע /בשלבים מוקדמים נגד סרטן ערמונית על ידי מיץ רימונים . מצד שני ידוע שהוא עוזר נגד תופעות לווי של קרינה. האם אפשר לשתות מיץ אחרי ברכותרפיה? האם הוא לא יוריד יעילות של הטיפול?

פרופ' חיים מצקין

אין מידע מדויק ובדוק לגבי ימיץ רימונים וקרינה פנימית

אינני סבור שזה מפריע בכלל ואתה מוזמן לשתות ללא חשש


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
30/09/2013

תרופה לטיפול בפרוסטטה ופוריות

במידה ואנחנו רוצים להרות כמה זמן לפני הוא צרך להפסיק לקחת את התרופה?

האם יש תחליף לתרופה הזו שנותן מענה דומה, מבלי לפגוע בי ובעובר?
האם זרע שנפלט לתוכי בעבר עשוי לפגוע בי בעתיד {לקשיי עיבור וכו’}?

29/09/2013

פרוסטטה ופוריות

duodart האם תרופה זו פוגעת בייצור איכות ופוריות הזרע ?

שכן בן זוגי נוטל תרופה זו לבעיית פרוסטטה שמקשה על השפיכה והכמות.
האם עניין זה הוא הגורם לכך שאיננו מצליחים להרות?

פרופ' חיים מצקין

שלום

אין מקום לנטילת דואודרט אם בכוונתכם להרות. ראשית זה גורם לירידה בנפח הזירמה ובאיכות הזרע ושנית זה חושף אותך ואת העובר לחומר המופרש בזרע ואיננו מומלץ בשלבי הריון ראשוניים.

מחצית חיי התרופה הוא ארוך למעלה מחודש, זאת יחד עם העובדה שזרע שנפלט היום יוצר לפני כחודשיים ימים מצדיק הפסקה מוקדמת של התרופה אם ברצונכם להשיג הריון


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
11/08/2013

הגן שאחראי למחלת סרטן הערמונית

שלום, אני סובל מבעיה של קוליטיס כיבית. יש לנו במשפחה היסטוריה של סרטן מכל הסוגים, סרטן המעי הגס, סרטן הערמונית, סרטן בלוטת התריס, סרטן הריאות ועוד. בנוסף, אבא שלי חולה עם סרטן הערמונית כבר שנה. אני שם לב שזה תורשתי. מה הסיכויים שגם אני אחלה במחלת סרטן הערמונית? אילו בדיקות אוכל לעשות כדי לבדוק אם אני נושא את הגן שאחראי לזה?

פרופ' חיים מצקין

אין גן אחד שמרובל לבדוק.

אתה יכול אם אתה מעל גיל ,40-45 , להיבדק פעם בשנה אצל אורולוג מומחה ולבצע בדיקת דם לPSA שהוא סמן בדם שמשמש לגילוי מוקדם.


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
26/06/2013

פרוסטאטה כואבת

אני בן 14 ועברתי לפני שבועיים ניתוח אפנדיציט. מאז בכל פעם שאני הולך להשתין אני מרגיש כאבים מהאזור שאני חושב שהוא הפרוסטאטה, בין אזור פי הטבעת לאשכים שלי. כשאני משתין ומרפה את הירכיים הכאב חזק מאוד וכשאני מכווץ הכאב עובר. יכול להיות שבניתוח שעשו לי פגעו בפרוסטאטה שלי? מה אפשר לעשות?

23/06/2013

ערמונית מוגדלת

אני מתקרב לגיל 59 בעבר נבדקתי (| גם בדיקת זרימת שתן ) בתל השומר ונאמר לי כי יש לי ערמונית מוגדלת.
לאחרונה אני מתקשה בקיום יחסי מין עם אשתי
1|) האם הדבר אכן משפיע?
2) אם כן האם ישנה תרופה אלטרנטיבית יעילה?

21/06/2013

יחסי מין אנאליים וערמונית בריאה

הבנתי שגירוי הערמונית שומר על בריאותה. האם לקיום יחסי מין אנאליים מוגנים בין גברים יש השפעה חיובית על הערמונית? במידה והתשובה חיובית, האם זה גם יכול להוריד את הסיכויים לסרטן הערמונית במקביל?

18/06/2013

פגיעה בערמונית

שלום, אני בן 78 ובעקבות הגיל יש לי בעיה בשליטה על הסוגרים. אני מנסה לתרגל חיזוק של השרירים באגן על מנת לשלוט במתן השתן. האם אני יכול לעשות כך נזק לערמונית שלי? אם כן, איך אפשר למנוע את זה?

שאלות נוספות בנושא: בלוטת הערמונית
