הגדלה שפירה של בלוטת הערמונית

הגדלה שפירה של בלוטת הערמונית, או היפרפלזיה של הערמונית (BPH) היא חוויה מפוקפקת לה זוכים כיום רוב הגברים מעל גיל 50. כדאי לדעת שההגדלה השפירה של הבלוטה הינה תהליך טבעי המתרחש בגילאים אלה. בעוד שרובכם לא תרגישו בכלל בהגדלת הערמונית, אצל חלקכם, בעיקר לקראת הגעה לגיל 65, הבלוטה הגדולה עלולה להתחיל ללחוץ על צינור השופכה, ובכך לגרום לבעיות בשלפוחית השתן עד כדי חסימת מוצא השלפוחית, לכאבים בעת מתן שתן, לשתן דמי, ואף לבעיות בתפקוד המיני.

הגדלה של הערמוניתמבט על הערמונית במצב רגיל ובמצב של הגדלה שפירה

הגורמים להגדלה שפירה של הערמונית

הגורמים העיקריים להגדלתה של הבלוטה הינם גיל מתקדם ושינויים ברמות ההורמונים. 60% מהגברים בגילאים 40-60 סובלים מהגדלה של בלוטת הערמונית, והסיכויים הולכים וגדלים אם התקדמות הגיל, עד כדי 90% מהגברים מעל גיל 85 הסובלים מבעיה זו. בגילאים המבוגרים, מתחילים להתרחש שינויים הורמונליים בגוף הגבר, הכוללים ירידה של רמות הטסטוסטרון החופשי ועלייה ברמותיהם הורמונים אחרים, כמו פרולקטין ואסטרוגן. נמצא כי עליית רמת האסטרוגן, הנובעת גם משינויים טבעיים בגוף וגם חשיפתנו ההולכת וגדלה למזונות מן החי, לחומרי הדברה ולמזהמים סביבתיים המחקים את פעולת האסטרוגן, גורמת לשגשוג של תאי בלוטת הערמונית ולגדילתה.

ערמונית מוגדלת – סימנים

כעת, לאחר שהסברנו באופן כללי את הבעיה הפיזיולוגית שגורמת לבלוטת הערמונית שלנו לגדול בגיל מבוגר, נפרט כאן את הסימנים שירמזו לכם על כך שאולי גם ערמוניתכם גדולה מהרצוי:

  • קושי להתחיל לתת שתן.
  • חוסר יכולת להטיל שתן, או זרם חלש של השתן.
  • כאבים ודימום במתן השתן.
  • כאבים בעת ישיבה, או כאב כללי בגב התחתון, במותניים או בירכיים.
  • טפטוף בסיומו של מתן השתן.
  • מתן שתן בתדירות גבוהה עד כדי התעוררות בלילה בכדי להשתין.
  • דחף פתאומי להטיל שתן.
  • הפרעות בתפקוד המיני.

הסימנים הרבים שהזכרנו זה עתה נובעים באופן ישיר מהגדלתה של הערמונית, אשר מפעילה לחץ על הצינור העובר בתוכה, השופכה, וגורמת לגירוי של קיר שלפוחית השתן, אשר ממוקמת בדיוק מעל הערמונית. הגירוי גורם לעיבוי של קיר שלפוחית השתן ולאיבוד גמישותה, ולמעשה איבוד יכולתה של שלפוחית השתן להכיל כמות נורמלית של נוזל שתן. התוצאה היא הצורך להשתין בתדירות גבוהה, ואף הישארות שתן בשלפוחית.
ואולם לא אצל כל הגברים בעלי בלוטת ערמונית מוגדלת יופיעו כל הסימנים ברשימה הנ”ל. חומרת הסימנים אינה תלויה בדיוק באופן ישיר במידת הגדלת הבלוטה וחלקם של הגברים לא חווה תסמינים בכלל עד להגעה למצב של חוסר יכולת להשתין, הידוע בכינויו “אצירת שתן אקוטית”. מצב זה נגרם בדרך כלל בשל שילוב של ערמונית מוגדלת הלוחצת על שלפוחית השתן, ביחד עם גורם נוסף אשר פוגע ביכולת שלפוחית השתן להתכווץ ולשחרר שתן. גורם נוסף זה יכול להיות אלרגיה, שיעול, או שימוש בתרופות ללא מרשם המכונות “סימפטומימטיות”, אשר מונעות את הרפייתה של שלפוחית השתן.

אי-טיפול בהגדלה שפירה של הערמונית

מעבר להגעה למצב קשה זה של אי יכולת לתת שתן, קיימים מספר סיבוכים נוספים הנובעים מהתדרדרות מצב הגדלת בלוטת הערמונית. ערמונית מוגדלת במיוחד יכולה בהחלט לגרום לנזק בלתי הפיך לשלפוחית השתן, לאבנים בכליות ובשלפוחית השתן ולזיהומים בדרכי השתן (Urinary tract infection). חשוב להכיר בעובדה שהסימנים שתוארו לעיל יכולים גם להעיד על התחלתו של סרטן המתפתח בבלוטת הערמונית, ואודות האבחנה בין שני המקרים נפרט בהמשך. בכל מקרה, מה שבטוח הוא שככל שהבעיה תאובחן בשלב מוקדם יותר, כך סיכויי הצלחתו של הטיפול הרפואי בפתרונה יהיו גבוהים יותר. רבים מהגברים דוחים את הטיפול בבעיית בלוטת הערמונית, ויכולים לבקר את הרופא רק חודשים רבים לאחר ששמו לב לסימנים, כאשר הם כבר קמים פעמים רבות בלילה על מנת להשתין ואינם מסוגלים לחזור לישון.

ערמונית מוגדלת – אבחון

אם קרה והרגשתם באחד או בכמה מהסימנים הרשומים למעלה והחלטתם לבקר את רופא המשפחה ולספר לו על כך, קיבלתם החלטה נבונה. ככל שתבקרו את הרופא בשלב מוקדם יותר, כך הסיכויים שתמנעו מעצמכם סיבוכים נוספים או נזק בקבוע לשלפוחית השתן קטנים. ייתכן גם שלא הרגשתם בסימנים כלל, אבל רופא המשפחה מצא את הבלוטה המוגדלת בבדיקה גופנית רגילה. במצב זה סביר להניח שתשלחו לרופא אורולוג, מומחה בדרכי השתן ובמערכת הרבייה הזכרית, אשר ייקח מכם בדיקות נוספות ויחליט על דרך הטיפול הנכונה ביותר. להלן כמה מהבדיקות הסטנדרטיות:

בדיקה רקטלית דיגיטלית (DRE – Digital Rectal Exam):

בדיקה זו הינה בדרך כלל הבדיקה הראשונית שמבצע הרופא, משום שהיא מהירה ויעילה באבחנת גדילה של הערמונית. לביצוע בדיקה זו תידרשו להוריד את המכנסיים והתחתונים, ולשכב על צד שמאל שלכם כאשר הברכיים מכופפות אל החזה. הרופא יחדיר אצבע העטופה בכפפה משומנת לתוך פי הטבעת שלכם, ויחוש, דרך החלק הסופי של המעי הגס, הרקטום, את בלוטת הערמונית – צורתה, גודלה ומרקמה. הבדיקה אמורה לקחת פחות מדקה אחת, ולמרות שכרוכה באי נוחות מסוימת, אינה אמורה להכאיב. אם כן חשתם בכאב בזמן הבדיקה הרקטלית, הדבר יכול להצביע על בעיות אחרות, כגון דלקת בערמונית או בדרכי השתן.

לבדיקה זו יש גם חסרון מרכזי הנובע מהיות הרופא נגיש רק לחלקה האחורי של הערמונית. זו הסיבה שיש לשלב את הבדיקה הרקטלית עם בדיקת אנטיגן ספציפי PSA. הוכח כי שילוב של שתי הבדיקות הינו הרבה יותר יעיל מביצוע כל אחת מהן בנפרד, לשם אבחון מוקדם של גדילה שפירה של בלוטת הערמונית או אבחון של סוגי סרטן ערמונית.

פרוסטטה

בדיקה רקטלית לסרטן הערמונית

בדיקת אנטיגן ספציפי PSA:

בדיקת האנטיגן PSA (Prostate specific antigen) היא בדיקת דם מיוחדת של הערמונית, אותה מזמין הרופא בכדי לשלול גדילה שפירה של בלוטת הערמונית ואף לשלול סרטן. במקרים של אדם שטופל כנגד הגדלה של בלוטת הערמונית או כנגד סרטן הערמונית, מעקב אחרי רמות ה-PSA יכולות להעיד על הצלחת הטיפול הרפואי. בדומה לבדיקת ה-DRE, גם בדיקה זו הינה פשוטה, ובסך הכל תדרשו להושיט את זרועכם ללוקח הדם לשם דקירה במחט דקיקה, והוא כבר ישלח את הדם למעבדה בה תיבדק רמת האנטיגן.

אנטיגן PSA הוא למעשה סוג של חלבון שמופרש על ידי התאים הצינוריים בערמונית, ותפקידו הוא לעזור לשמר את הזרע במצבו הנוזלי, ולסייע לו לנוע בחופשיות בעת השפיכה. באופן טבעי, חלבון זה נוכח בדמם של גברים בריאים, אך ישנם שלושה מצבי חולי בהם רמתו עלולה לעלות. מצבים אלה הם הגדלה של בלוטת הערמונית (PBH), דלקת של בלוטת הערמונית (Prostatitis) או של שלפוחית השתן, ולפעמים גם סרטן הערמונית, אם כי קיימים סוגי סרטן ערמונית אשר אינם מעלים את כמות ה-PSA בדם. חשוב גם לדעת כי ישנם גורמים שאינם קשורים למחלות אשר יכולים לעלות את רמת ה-PSA, כגון מגע מיני במהלך 24 שעות לפני הבדיקה, בדיקת DRE כמה שעות לפני לקיחת הדם וביופסיה של בלוטת הערמונית שנעשית במהלך שבוע לפני לקיחת הדם.

ערכי PSA הנחשבים בגדר הנורמה הם הערכים הנמוכים, 0-3.9 ננוגרם למיליליטר דם. ערכים גבוהים מכך יכולים להעיד על כך שמתפתחת דלקת, הגדלה שפירה, או סרטן בערמונית. בכל זאת, אם הגעתם לגיל המתאים בו מתחילות לצוץ בעיות בבלוטת הערמונית, אבל לשמחתכם תוצאות בדיקת ה-PSA הראו ערכים תקינים, לא כדאי לנוח על זרי הדפנה. 20% ממקרי סרטן הערמונית יתחילו להתפתח דווקא בזמן שערכי ה-PSA בגדר הנורמה. בנוסף, ייתכן מאוד שרמות ה-PSA תהיינה גבוהות ובגלל לא נרגיש סימנים מכל סוג שהוא. הרופא המטפל בוודאי גם יתרשם ממדד נוסף הנקרא מהירות ה-PSA, כלומר ההפרשים של רמות ה-PSA בדם משנה לשנה. לדוגמא, עלייה מרמה של 1 ננוגרם למיליליטר בשנה מסוימת לרמה של 2.5 ננוגרם למיליליטר בשנה שלאחריה, יכולה להעיד על מחלה בערמונית. בשנים האחרונות התגלתה העובדה שקיימות מספר תרופות, אשר אינן קשורות לטיפול בבלוטת הערמונית, ובכל זאת מורידות את רמות ה-PSA בדם. התרופה “פרופסיה” (Finasteride), למשל, היא תרופה מוכרת נגד התקרחות, אשר פועלת על הקולטנים לטסטוסטרון. לאחר מספר שנים בה התרופה הראתה הישגים נאים בתחום מניעת ההתקרחות הגברית, מחקר חדש הראה שבנוסף לכך התרופה הזו מורידה באופן מלאכותי את רמת האנטיגן PSA בדם, וההשלכות הן כמובן הרות גורל עבור השימוש בכלי ה-PSA בתור כלי לאבחון הגדלה או סרטן בבלוטת הערמונית.
ואף על פי כן בדיקת PSA מומלצת במסגרת בירור של תלונות השתנה אצל גברים ולקראת החלטה טיפולית בבעיית ערמונית. שילוב של בדיקת האצבע DRE ו-PSA יעילות יותר מכל אחת לבדה.
ישנה המלצה בקרב גברים מעל גיל 40-45 עם היסטוריה משפחתית של סרטן הערמונית בקרובי משפחה בדרגה ראשונה, בעיקר אם הם חלו בסרטן הערמונית בגיל צעיר יחסית לבצע באופן יזום אחת לכמה זמן בדיקת דם ל-PSA עד לגיל 75-80.

מלבד שתי בדיקות ראשוניות אלה, אם עולה חשד להגדלה מסוימת של בלוטת הערמונית, מתבצעות לפעמים כמה בדיקות נוספות, לפי שיקול דעתו של הרופא:

אולטרסאונד רקטלי

בדיקה זו נקראת גם סונוגרפיה של הערמונית. מבוצעת לעיתים כדי לקבוע את גודל הערמונית בצורה נכונה יותר מאשר ההערכה בבדיקת האצבע. הבדיקה מתבצעת על ידי אורולוג ולעיתים איש הדמייה בעזרת מתמר המוכנס לפי הטבעת ובעזרתה יוצרים תמונה של הערמונית. במהלך הבדיקה האורכת כרבע שעה יוחדר המתמר לפי הטבעת ולכן היא כרוכה באי-נעימות מסוימת. הבדיקה אינה מצריכה הכנה מוקדמת כלשהי.

בדיקת זרימת שתן

בדיקה בה מודדים את מהירות זרימת השתן. הפחתה במהירות השתן יכולה בהחלט להעיד על הגדלה שפירה של בלוטת הערמונית.

  • ציטוסקופיה

לפני בדיקה זו, יבצע הרופא הרדמה של איזור הפין, ואז יחדיר לתוכו צינור דק עם מצלמה זעירה, הנקרא Cytoscope. הציטוסקופ מאפשר לרופא לקבל תמונה של פנים השופכה ושלפוחית השתן, ובכך לקבל מידע ברור על היקף ההגדלה של הבלוטה ועל המיקום המדויק של ההפרעה.

ביופסיה של הערמונית

זו הבדיקה אשר מאשרת או שוללת סופית את אופיו של הגידול בבלוטת הערמונית, בין היותו שפיר או ממאיר. נרחיב יותר על בדיקה זו בפרק “סרטן של בלוטת הערמונית”.

הגדלה שפירה של הערמונית – מניעה

לפני שנפרט אודות התרופות והטיפולים השונים בהגדלה של בלוטת הערמונית, נציין כי דווקא שינויים פשוטים באורך החיים יכולים להוות טיפול מניעתי אפקטיבי ביותר, גורם מכריע בהתפתחות המחלה. מומלץ מאוד להפחית את צריכת הנוזלים שלכם לפני השינה. הורידו בכמה שאפשר את צריכת האלכוהול ואת המשקאות המכילים קופאין, והשתינו בזמנים קבועים.

הגדלה שפירה של הערמונית – טיפול

טיפול תרופתי:

התרופות העיקריות להגדלה שפירה של בלוטת הערמונית הן מסוג חוסמי קולטני אלפא, ומסוג חוסמי האנזים 5-אלפא-רדוקטאז ((5-α-reductase. חוסמי קולטני אלפא הן תרופות המסייעות בהרפיית שריר שלפוחית השתן, ובכך מקלות על זרימה חופשית וקלה יותר של השתן. התרופות אמנם נמצאות בסל התרופות, ומשפיעות מהר מאוד, אך יש לזכור שההשפעה כאן היא רק על התסמינים ולא על הבעיה עצמה.

הסוג השני של התרופות מעכבי האנזים 5-אלפא-רדוקטאז מורידות את רמת ההורמון די-הידרו-טסטוסטרון על ידי משיגות הקטנת בלוטת הערמונית בכ-20-25%.

לציין כי ישנן בשוק תרופות המשלבות בכדור אחד את שתי קבוצות התרופות ומשיגות השפעה כפולה גם על גודל הערמונית וגם הקלה בתסמינים.

נטורופתיה:

ניתן גם להשתמש בתרופות טבעיות על בסיס צמחי. הנטורופתיה ממליצה למשל על כמוסות המכילות אבץ, אשר ידוע כמעקב האנזים 5-אלפא-רדוקטאז, ובכך מוריד את רמות הדהידרו-טסטוסטרון. מומלץ גם לצרוך מזונות עתירי אבץ, כמו גרעיני דלעת, שקדים חומים, סובין וחיטה מלאה. קיימים גם כמה צמחי מרפא עליהם ממליצה הרפואה הסינית כמו “דקל ננסי” אשר מעכב פעילותו של ה-DHT, מונע דלקת בערמונית ואף תורם לאון הגברי, וגם “שורש סרפד”, המוריד את רמות הטסטוסטרון ואת יכולתו להקשר לקולטנים שלו בבלוטת הערמונית.

 

ניתוח ערמונית

חלק מהגברים למרות טיפולים תרופתיים ושינויים בהרגלי החיים נזקקים לניתוח, בין אם לשיפור איכות חייהם והקטנת התסמינים ובין בגלל סיבוכים כגון עצירת שתן והזקקות לקטטר קבוע, או דימום בשתן או פגיעה בתפקוד הכליות כתוצאה מהגדלת הערמונית. ישנם לפחות שני סוגי ניתוחים שכיחים: האחד “ניתוח פתוח” הוצאת הרקמה החוסמת הרבה דרך חתך בבטן התחתונה, והשני “ניתוח סגור” הוצאת הרקמה החוסמת דרך השופכה בגישה שאיננה מחייבת ניתוח-חתך בבטן.
בשוליים ישנן עוד מספר גישות ניתוחיות נפוצות קצת פחות המתאימות לחלק מהגברים עם ערמונית מוגדלת.
האורולוג לאחר שיעריך את הצורך בניתוח, יקבע גודל הבלוטה ועל פי נתונים אלו יחליט לגבי סוג הניתוח הספציפי.
.



קראתי והסכמתי לתנאי השימוש

386 שאלות גולשים בהמשך העמוד

21/01/2016

ציסטה קורטיקלית אקזופיטית בכיליה שמאל 13 מ”מ. ערמונית מוגדלת 51 גר.

שלוםרב…אני בן 60 . עשיתי לפני שבוע US כליות ודרכי שתן עקב כאב בצד שמאל.
התוצאה תקינה ללא אבנים או הידרונפרוזיס. הכליות במנח תקין.
הממצא העיקרי היה ציסטה קורטיקלית אקזופיטית בכיליה שמאל בגודל 13 מ”מ. הם גם ציינו ערמונית מוגדלת 51 גר.
יש לי בעיות של תפקוד מיני וכן השתן לא יוצא מיד בלי כאבים וצריבה. ובלי תכיפות במתן .
אודה עבור תשובתך..היום אני נפגש עם רופאת המשפחה. ועדיין חשובה לי תשובתך. תודה רבה.

אברהם שלום,

ציסטות כלייתיות הם שכיחות מאוד באוכלוסיה ולרוב הן שפירות (לא סרטניות) ואינן מצריכות טיפול. עם זאת, חשב שאורולוג המטפל בגידול כליה יראה את בדיקת הסונר ויחליט האם אכן אין צורך בבירור נוסף או שיש צורך בבדיקות דימות נוספות כדוגמת CT או MRI.

לגבי תלונות ההשתנה שלך, בהחלט ייתכן והן משניות להגדלת ערמונית אך יש צורך בשיחה מפורטת יותר, בדיקה גופנית ומעבר על תוצאות בדיקות המעבדה שלך כי לקבל הבנה טובה יותר של הגורם לתלונותיך והטיפול המתאים.

מומלץ שתבדק ע"י אורולוג אשר מורגל בטיפול בגברים עם תסמיני השתנה.
צוות האתר
19/01/2016

ערמונית מוגדלת

אני מועמד לניתוח turp. שומתי על לייזר ירקוק’ מה יותר טוב עם בכלל’ב גודל של ערמונית 25סיסי אחרי שנה שלמטיפול בדאודרת’לפני שנה גודל היה 43סיס! תודה!

שלום רב ותודה על שאלתך,

ישנן טכניקות שונות לכריתת ערמונית פשוטה לשיפור תסמיני השתנה עקב הגדלה שפירה של הערמונית. הניתוח הקלאסי והיעיל ביותר הוא ניתוח ה TURP אך ניתוחי הלייזר יעילים מאוד אף הם. ממליץ שתבחר את השיטה בה המנתח שאתה רוצה שינתח אותך מכיר מרגיש איתה בנוח.

בהצלחה בניתוח!!!
צוות האתר
11/01/2016

טפטוף שתן

אני בן 16 ולאחרונה קשה לי להוציא את “הסוף של הפיפי”.
זה קורה במיוחד גם אחרי גמירה , אני כל הזמן מרגיש שאני צריך להתפנות , וזה ממש מפריע לי לישון ולהתרכז.
האם אתה יודע את הסיבה או מה אפשר לעשות ?
תודה רבה בכל מקרה.

דור שלום,

בגילך הצעיר לרוב מדובר בבעיה נקודתית, כגון זיהום. מומלץ שתשלח תרבית שתן ותפגש עם אורולוג לשיחה ובדיקה בכדי להבין את מקור התסמינים שלך ולצורך קבלת טיפול.

החלמה מהירה
צוות האתר
11/01/2016

מעקב אחרי ערמונית מוגדלת ,PSA ובדיקה רקטאלית וטיפול באבודרט

שלום פרופ.
כל כמה זמן אני צריך להבדק אצל אורולוג ,כאשר יש ערמונית מוגדלת כולל בדיקה רקטאלית ו PSA
כאשר אני מטופל באבודרט? היתה לי ירידה בנפח מ 75 ל 59 CC וירידה של PSA מ 2.5 ל1.1
מאז שהתחלתי את הטיפול מלפני 6 חודשים .
תודה

שלום סולי,

לרוב מומלץ  לבצע מעקב חד שנתי. בתחילת הטיפול אנו נפגשים עם המטופל בתדירות גבוהה יותר כדי להבין האם הטיפול משיג את התגובה הקלינית הרצויה והאם המטופל סובל מתופעות לוואי, אך לאחר התקופה הראשונית אפשר להפגש עם האורולוג פעם בשנה.
צוות האתר
05/01/2016

בעיה מינית

אני ספורטאי בן 30 בן לשני ילדים . בחיים לא היה לי בעיה בחשק המיני או בעית זקפה . לפני כ 5 חודשים השתמשתי בכדורים להגדלת איבר המין אשר קניתי דרך האינטרנט היום אני רואה שינוי בצבע העור של איבר המין ורואה קווים לרוחב איבר המין ויש לי בעיה בחשק המיני ובעיות זקפה שאני לא יכול לקיים יחסי מין . אפילו אם יש זקפה , תוך דקה נעלמת אם אני לא אהיה מרוכז 100% . וגם אני לא מרגיש שהגוף שלי חם מאוד בזמן קיום יחסי מין . עשיתי בדיקות דם להורמונים . והתוצאות בסדר גמור . וגם הטוססטרון בסדר גמור .בדיקות שתן גם בסדר גמור. כבר עבר 4 חודשים ואני בקושי מקיים יחסי מין אפילו בעזרת הוויאגרה והסיאלס (שהציע לי האורולוג) אני מקיים יחסי מין אבל ללא חשק או הנאה ואפילו הזרע יוצא לי בצורה מוזרה כמו משהו קשיח ודביק . מה אני יכול לעשות ולמי לפנות ואם צריך ניתוח אני מוכן לזה רק שאחזור איך שהייתי .
תודה מראש

שלום ותודה על השאלה,

אין תרופה מוכחת מדעית אשר מגדילה את הפין ולכן התכשירים הנמכרים דרך האינטרנט במטרה זו הם תכשירים אשר אינם עומדים בסטנדרטים של ייצור תרופות (בדיקת יעילות, בדיקת איכות החומר וכו'). לאור זאת ומכיוון שלא ציינת איזה כדור נטלת אינני יודע מה הרכב הכדור ומה תופעות הלוואי האפשריות.

באשר לשינוי הצבע של הפין והירי'דה בחשק המיני, אני מציע שתבדק ע"י אורולוג בהקדם. כמו כן, ממליץ על הפסקת נטילת הטיפול במידה ועדיין לא עשית זאת.
צוות האתר
03/01/2016

טיפול באבודרט ומעקב PSA

שלום פרופ.
כל כמה זמן צריך לבצע בדיקת PSA כמעקב אחרי הטיפול באבודרט ,אחרי הבדיקה הראשונה שמבצעים כחצי שנה מתחילת הטיפול ? ולאיזו ערכים לצפות?
תודה

פרופ' חיים מצקין

כארש הערכים מתיצבים אפשר להסתפק בבדיקה אחת לשנה עד גיל 70-75


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
31/12/2015

גודל בלוטת הערמונית

האם ערמונית בגודל 4,2x5x3,6 שפיר

פרופ' חיים מצקין

בהחלט כן בהנחה שהגיל מעל 40


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
30/12/2015

גודל עמונית ורמת PSA

שלום פרופ.
איך יתכן שלעתים יש ערכים שונים של PSA לגודל כמעט זהה של הערמונית.
למשל ערכים 2.5 ו 4.5 לגודל ערמונת 80CC
האם זה תלוי בגיל הנבדק ו/או בפעילות התאית בערמונית?

תודה

פרופ' חיים מצקין

לאנשים שונים הרכב רקמתי שונה של הערמונית ולכן אין ערך נכון מדויק.

בערמונית של 80 סמ"ק שני הערכים סבירים


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
30/12/2015

בדיקת PSA

אחרי כמה ימים מפעילות מיני ניתן לבצע בדיקת PSA לקבלת תשובה אמתית.

פרופ' חיים מצקין

2-3 ימים


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
23/12/2015

לאחר בדיקת ציסטוסקופיה

הבדיקה מראה ש:שופכה תקינה ערמונית קצרה, לאחר כריתות חוזרות,היצרות בצואר כיס השתן חוזר. ואיזור צלקתי. הומלץ לניתוח נוסף.תשקל אפשרות הרחבות עצמית עם קטטר.
[איני סובל מכאבים ,אמנם מרבה לצאת להטיל מימי רגלים אך מבחינתי אין זה קריטי ,לא קם בלילה.]שאלותי :1. איך אפשר להימנע לגמרי מקטטר.2. האם הקטטר יהא זמני או חלילה קבוע.
ומה יקרה אם לא אעשה ניתוח בשנים הקרובות

פרופ' חיים מצקין

מדובר בהרחבות חד פעמיות כל פעם לא בנשיאת קטטר.

הקטטר לשניות בלבד בכל פעם


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
22/12/2015

אצירת שתן

סבלתי מאצירת שתן יותר מ 20 שעות. עד הגעה למיון.
במיון שמו קטטר ומצאו שארית שתן גדולה של 1400mil.
אחרי שלושה ימים הגעתי לאורולוג שהמליץ להשאיר את הקטטר לעוד שבוע. הסיבה: לתת לשלפוחית להתכווץ.
האם הכרחי, ומה השלב הבא בטיפול?
תודה

פרופ' חיים מצקין

בעיקרון חסימה חריפה אם אין דלקת מאחרויה אפשר תחת טיפול תרופתי מתאים להוציא הקטטר מוקדם יותר.

אם הגמילה מוצלחת יש זמן לברר את מצב הערמונית ואופציות הטיפול.

כשלון בגמילה וצורך בקטטר מחדש מזרזים החלטה לניתוח ערמונית כדי לאפשר השתנה ספונטנית


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
21/12/2015

סימפטומים של ערמונית מוגדלת?

שלום אני בן 26 פעיל מינית,האורולוג שלי חושב שזה פרוסטטיטס אבל לי לא נראה בגלל כמה סימפטומים שלא רלוונטיים להגדלה של הערמונית אם הממצעים הבאים הגיונים או שמדובר על מחלת זיהומית ?
1.במצב שפיר או ממאיר של בלוטת הערמונית התכנו כאבי פרקי אגן או יריכיים?
2.האם בגדילה שפירית או ממאירה של בלוטת הערמונית יתכן גדילה של קשריות הלימפה במפשעה או בשאר מקומות בגוף ?
3.האם ביגלל גדילה של הערמונית מכל סוג שהו יש מצב של ירידה דרסטית בכמות הזרע הנשפכת ?
4. סימפטומים נוספים שיש לי כרגע הם רגישות באשכים כאבי בטן תחתונה גירוד רקטלי מדי שבוע יש לציין שכבר עברתי את כל בדיקות הstd הקימות ולא נמצא כלום היה לי תקופה עם זיהום בשתן שעבר עקב נטילת אנטיביוטיקה חודש של דוקסלין,עוד 20 יום של לווקווין כל זה כי הזיהום והצריבה בשתן חזרו כל הזמן ,עכשיו יש צריבה רק לאחר שפיכה ולפעמיים לאחר מתן שתן בבוקר .

אני מאוד יכבד תשובה מפורט לארבעת השאלות שלי זה יתרום הרבה למצב של אי הוודאות שנמצא אצלי כרגע ואולי יאפשר לי לבוא להבדק אצלך כי נראה שהרבה אורולוגיה זורקים אנטיביוטיקות על המטופלים שלהם ובזה נגמר הטיפול…..

פרופ' חיים מצקין

דלקת כרונית בערמונית היא אפשרות סבירה אצלך.

אין לה שום קשר להגדלת הבלוטה. בגיל צעיר כשלך הבלוטה לא מוגדלת ודווקא בגיל זה יש יותר מצבים של דלקת כרונית.

טיפול אנטיביוטי הוא אופציה סבירה לטיפול ראשוני, עוזרת לחלק מהאנשים.

ישנם טיפולים תרופתיים ואחרים נוספים.

אם תחילט להיבדק אצלי בברכה.

טלפון מזכירתי בקליניקה שלי 03-6050699

בברכה


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
15/12/2015

פרוסטטה מוגדלת

עקב עצירת השתן הותקן לי קטטר, עשיתי בדיקות, PSA, ביופסיה וצילום רנטגן. תוצאות הם: PSA 7.03, ביופסיה נקיה אך לא מצליח להפטר מההקן למרות שהאורולות הוצא מספר פעמים ולא הצלחתי להשתין. מה עלי לעשות ?.

פרופ' חיים מצקין

נשמע כאילו ניתוח הסרת החסימה בערמונית הוא הפתרון הנכון.

סוג הניתוח, מועד נכון לביצוע בהתיעצות עם אורולוג מומחה


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
13/12/2015

זרע

יש לי שאלה אני לוקח כדור קסטרל וכדור אבודרט. מאז שהתחלתי לקחת כדור אבודרט אין לי זרע במגע המיני. השאלה שלי אם זה בסדר. והאם מותר להשתמש באבודרט לאורך זמן. והאם הזרע יחזור כשאפסיק לקחת כדור אבודרט.

פרופ' חיים מצקין

זו תופעת לוואי של שילוב של שתי התרופות. זה בסדר, אלא אם כן אתה מתכנן הריון וילדים....

בשימוש ממושך של אבודרט , חזרת נוזל הזרע תיקח זמן רב וצפויה להיות פחותה.

אין בכך לגרוע מההנאה בקיום יחסי מין.


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
12/12/2015

בקשר לדלקת כרונית בערמונית

אני רוצה לשאול את חוות הדעת שלך אבל האם אני אקבל תשובה בפרטי?
לא רוצה להגיע לפורום.. זה אישי

פרופ' חיים מצקין

אם תכתוב לי מהו המייל שלך בתוך השאלה מבטיח לשלוח את תשובתי באאופן יוצא מן הכלל ישירות למייל שלך.


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
10/12/2015

ערמונית מוגדלת (BPH) ניתוח פתוח (SPP) או HoLEP

אני עם קטטר כבר חודש וחצי לאחר אצירת שתן עקב BPH ושני ניסיונות גמילה שנכשלו. הרופא המליץ על ניתוח ערמונית, SPP או HoLEP. אני מעדיף HoLEP אבל בגלל בעיית הזמינות של הניתוח בארץ נקבע לי תור רק לעוד חודשיים וחצי. רציתי לשאול האם היית ממליץ לחכות חודשיים וחצי ל – HoLEP עם הקטטר או ללכת על הניתוח הפתוח? מה היתרונות של ה – HoLEP ועד כמה יש בו פחות סיכונים לעומת הניתוח הפתוח?

02/12/2015

פרמיקסון ואבודרט

שלום פרופ.
האם האפקט הטיפולי של מתן שתי התרופות פרמיקסון ואבודרט ביחד לטיפול בהגדלה שפירה של הערמונית יותר טוב מאשר לתת כל אחת מן התרופות לחוד.
תודה

30/11/2015

דימום בנוזל הזרע ובשתן

שלום,
אני בן 61, מזה יומיים יש לי דימום בכל מתן השתן, הדימום נמצא גם בכל נוזל הזרע,
הערמונית אצלי קצת מוגדלת, PSA 1.7. אין לי כאבים.
האם הימצאות דם שמעורב בכל נוזל הזרע לא נותנת לנו כיוון ומקום הדימום הוא מהערמונית ולא מהכליות ולא משלפוחית השתן?
איזו בדיקה יכולה להראות אם יש דימום מהערמונית?
אני לוקח כדור אספירין מזה כשנה, האם יכול להיות קשר לאספירין ולדימום?
תודה מראש על התשובה

פרופ' חיים מצקין

יתכן קשא לנטילת אספירין אך עדיין הדבר מחייב בדיקה.

דם בשתן משמעותי יותר מאשר דם בזרע.

אורולוג מומחה ינחה אותך באשר לבדיקות הנחוצות אחרי בדיקתך.


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
25/11/2015

טפטוף שתן

שלום,
אני בן 42, לאחרונה סובל מטפטוף בסוף מתן השתן. לא סובל משאר התסמינים, דחיפות שתן וכדומה.
בבדיקת אולטרסאונד לא נתגלה ממצא חריג, הומלץ לי על פרוקסימון.
בנוסף אני נוטל פרוקיור באופן קבוע נגד התקרחות (במקרה שלי יעיל).
האם פרוקסימון אכן יעיל? האם מתנגש עם פרוקיור?

פרופ' חיים מצקין

לגבי יעילות אין הוכחה חד משמעית. בטוח שאינו מזיק.

אינני מידע על התנגשות עם פרוקיור 1 מ"ג למניעת התקרחות.


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
24/11/2015

ערך PSA לאחר ניתוח TURP

באוגוסט 2014 עברתי ניתוח TURP. הפתולוגיה – תקינה. לאחרונה בדקתי ערך PSA בדם , לראשונה מאז הניתוח, והתוצאה 2.1. מה משמעותה? תודה

פרופ' חיים מצקין

צריך להוות לתוצאה הקודמת אם רוצים להבין קצת יותר משמעות.

בעיני התוצאה תקינה ואינה מחייבת מחשבה שניה ושלישית.

מעקב חד שנתי עד גיך 70-75 מספק.


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
21/11/2015

ערמונית מוגדלת

שלום
אני בן 66, סובל שנים מערמונית מוגדלת – 200 גרם.
מטופל בהיטרין 10 מ”ג.
בקיץ המצב טוב (כמעט לא קם בלילה).
אבל בחורף המצב מתדרדר, עד למצב של 3-4 השתנות בלילה.
האורולוג מפציר בי לעבור ניתוח לכריתת הערמונית, אבל טוען שרק ניתוח פתוח יכול
להצליח. בעיקר בגלל שהוא לא עושה ניתוחים בשיטה אחרת. עיקר הפחד שלי הוא באיבוד כח הגברא. (אני פעיל מאד מינית). האם יש העדפה לשיטה אחת על השנייה בכל מה שקשור שפגיעה
בכח הגברא?
תודה

פרופ' חיים מצקין

אין קשר לניסון האורולוג במקרה זה.

כל ההנחיות המקצועיות וכך גם אני נוהג הן שבערמוניתבנפח כזה ולמעשה יותר מ100 סמ"ק לבטח מקובל לעשות ניתוח פתוח.

כח הגברא לא אמור להיפגע כי לא כורתים את כל הבלוטה. פגיעה מדווחת ב5% לכל היותר.

מה שצפוי הוא העדר האו הפחתה משמעותית בנפח פליטת נוזל הזרע בסיום האקט המיני.


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
20/11/2015

תרופה טמסולוסין

קבלתי את התרופה בישלי בעהיה אים פליטת זרע זה נורמלי?

10/11/2015

בצקת

בקרתי אצל המנתח בבדיקה US נאמר בברור כי זו בצקת אבל מאחר והיא גדולה אנני יודע כמה זמן להמתין להעלמה

09/11/2015

בצקת

לפני חודשיים עברתי בהצלחה תיקון הדרוצלה לאחר מספר ימים נוצרה במקום בצקת גדולה כמה זמן תעלם הבצקת בהתחשב שהיא גדולה!

09/11/2015

בצקת

לפני חודשיים עברתי בהצלחה תיקון הדרוצלה לאחר מספר ימים נוצרה במקום בצקת גדולה כמה זמן תעלם הבצקת בהתחשב שהיא גדולה!

09/11/2015

בצקת

לפני חודשיים עברתי בהצלחה תיקון הדרוצלה לאחר מספר ימים נוצרה במקום בצקת גדולה כמה זמן תעלם הבצקת בהתחשב שהיא גדולה!

09/11/2015

בצקת

לפני חודשיים עברתי בהצלחה תיקון הדרוצלה לאחר מספר ימים נוצרה במקום בצקת גדולה כמה זמן תעלם הבצקת בהתחשב שהיא גדולה!

פרופ' חיים מצקין

יש מקום לברר אם בצקת או חזרת ההידרוצלה (נדיר) מציע שתחזור לרופא המנתח לבדיקה.


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
04/11/2015

ערמונית מוגדלת ושארית שתן

שלום רב,
אני בן 73, פעיל ועוסק הרבה בספורט. לפני כ-5 שנים היה לי זהום בדרכי השתן עם חום ונרפאתי ע”י תרופות אנטיביוטיות. בבדיקת US מצאו לי שארית של 115 מ”ל וערמונית מוגדלת. לפני 3 חודשים שוב הפעם חליתי בזהום של דרכי השתן עם חום גבוה והפעם אשפזו אותי בבית חולים ל4 ימים וקבלתי אינפוזיה ואנטיביויטיקה לדם. בנוסף לקחתי קסטרל לתקופה של חודשיים שלדעתי גרם לי לדפיקות לב ולהרגשה לא טובה. לאחרונה עברתי עוד פעם US והתוצאות: ערמונית בגודל 60 מ”מ ושארית 80 מ”ל. כיוון שהפסקתי לקחת קסטרל אני לוקח כדורי חמוציות. כיום אני משתין בזרם טוב, יורד בערך פעם אחת בלילה להשתין והפעילות המינית טובה.
האם היית ממליץ להמשיך לקחת כדורים כמו קסטרל, בגלל השארית והסכנה לחזרה של זיהום?
תודה
רמי

פרופ' חיים מצקין

כן

בדרך כלל מתרגלים תוך ימים ספורים לתרופה


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
03/11/2015

סיאלס 5 מג

שלום
היתכן שיהיה שיפור טוב בתפקוד המיני לאחר 5-6 שעות מנטילת הכדור הראשון של סיאליס 5 מג?

01/11/2015

רכבתי כחצי שעה על גבי אופניים עירוניות כאשר הכיסא בהן צר והיה חיכוך רב באזור המפשעה ובמתן שתן לאחר מכן היה דימום חזק.

מאז יום שישי האחרון בו רכבתי הופיע הדימום שלא קרה לי קודם לכן כשאני רוכב שנים רבות באופניים שלי(באותו יום ו היו מקולקלים ולכן לצערי ניסיתי האופניים העירוניות) עם כסא רחב מאוד. אינני רוצה להגיע לבי״ח וכדומה,אז מה לעשות? עדיין יש דימום בנתינת שתן.

פרופ' חיים מצקין

דימוום בשתן מחייב בדיקת אורולוג. לא בהכרח בבית חולים. פנה לאורולוג מומחה בקופת החולים או פרטי.


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
01/11/2015

סאליס 5 מג

שלום
כעבור כמה ימים מהתחלת הטיפול בסיאליס 5 מג ליום מתחילים להרגיש את ההשפעה של שיפור בתפקוד המיני?
תודה

פרופ' חיים מצקין

אם ישנה השפעה היא מורגשת תוך ימים ספורים


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
30/10/2015

נחתוח פרוסטטה בקרן לייזר ירוק החתרונות והחסרונות

האם בניתוח לייזר ירוק לפרוסטטה יכוך לחזור אחרי כמה שנים

פרופ' חיים מצקין

בהחלט כן . למעלה מ10% חזרה תוך 10 שנים הוא מספר סביר להסתברות כזו.


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
28/10/2015

האם טיפול תרופתי ממושך בערמונית מוגדלת מזיק לשלפוחית השתן?

שלום רב
אני בן 60. סובל כמה שנים מערמונית מוגדלת שגוררת דחיפות בהטלת שתן. כיום נפח ערמונית 70 ושאריות שתן 35. PSA 6. עברתי ביופסיות ממצאים תקינים. לפני כשנה וחצי סבלתי מדלקת בערמונית ומאצירת שתן כולל קטטר לשבוע. מאז התחלתי עם קסטראל, ישן טוב ומרגיש בסדר עם הטלת השתן וגם עם חיי המין. הרופא המטפל טען שאין צורך בניתוח אם אני מרגיש בסדר ושהמצב יכול להשאר כך שנים רבות בלי החמרה, ואם יחמיר אז נשקול שינוי בטיפול. לפני יומיים פניתי לרופא מומחה אחר לקבלת יעוץ נוסף (שמעתי על תרופות שמקטינות ערמונית ורציתי לבחון אפשרויות אלו) והרופא אליו פניתי טען שאני גורם נזק לשלפוחית ועלי לשקול ניתוח, אחרת השלפוחית לא תהייה גמישה, וגם לא היה ממליץ לי לנסוע לאיזורים בהם אין בתי חולים מודרניים בגלל אצירת השתן שהייתה כאמור פעם אחת, וגם החליף את הטיפול התרופתי להיטרין 10 מ”ג, והנחה אותי להתחיל מיד בעשרה מילגרם בלי תהליך הכנה הדרגתי.
אשמח לשמוע את דעתך: האם רצוי לעבור ניתוח גם אם אין סימפטומים בעייתיים עם הקסטראל.
איזה ניתוח מומלץ? האם להחליף טיפול תרופתי להיטרין גם עם הקסטראל מועיל? ואם הלחליף להיטרין, האם לעשות זאת בהדרגה או מיד לעשרה מלגרם?
תודה רבה

פרופ' חיים מצקין

היטרין 10 מ"ג הוא מינון די גבוה. הייתי מתחיל ב5 מ"ג ועולה למכסימום המותר אם צריך.

שארית שתן של 35 סמ"ק היא קטנה ואינה מעידה על סיכון גבוה בממיוחד לאצירת שתן ולנזק עתידי.

הסיכוי לעצירה חדה נוספת ולצורך בקטטר קיים ואף מוגבר יחסית למי שלא נזקק לקטטר אבל מעקב צמוד בשלב זה עשוי למנוע ניתוח כבר כעת


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
28/10/2015

ערמונית מוגדלת

שלום
מה ההבדל בין התרופה פרמיקסון לאבודרט באשר לטיפול בערמונית מוגדלת?
מה אתה מעדיף כטיפול ראשון?
תודה

פרופ' חיים מצקין

אינני משתמש לעיתים תכופות בפרמיקסון.

מבחינתי אבודרט-תרופה מוכחת כפעילה .


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
25/10/2015

איני יכול לפלוט שכבת זרע למרות קיום יחסים מלאים וזיקפה קשיחה.

ב”ה

בן 66 לפני כשנה עברתי ניתוח מעקפים ולאחר מכן לא קיימנו יחסים במשך כ9 חודשים הניוסנות להגיע לשפיכה לא צלחו

אודה לכם אם תוכלו לייעץ לי 1

פרופ' חיים מצקין

לא האתר המתאים

חפש אתר מתאים יותר


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
19/10/2015

קיום יחסי מין אחרי ניתוח כריתת ערמונית דרך צינור השופכה

שלום רב ברצוני לשאול האם יש סיכון בקיום יחסי מין אחרי הניתוח עברתי לפני כשבוע וחצי את הניתוח בתודה מראש דן

פרופ' חיים מצקין

איזה ניתוח ?


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
13/10/2015

אין אונות ודואו דרט

אני מטופל בדואודרט כשנה אחרי תקופה די ארוכה עם שני מרכיבי התרופה מצב הערמונית השתפר מאד אולם הופיעה אינאונות מוחלטת האם הפסקה תשפר המצב או שההו בלתי הפיך

פרופ' חיים מצקין

הפסקה מוקדמת של התרופה לאחר הופעת אין אונות מאפשרת חזרת המצב לקדמותו.

העובדה שאתה נוטל אבודרט או דואודרט תקופה ארוכה יחסית, ראשית איננה קושרת בהכרח את האיןאונות לתרופה שכן קשר ביניהן יבוא לידי ביטוי מוקדם מיד עם תחילת נטילת התרופה. ישנן כמובן סיבות שונות להופעת אין-אונות.

מכאן גם שלעניות דעתי הפסקת נטילת דואודרט לא תשפר מהותית את מצבך.

אין מניעה דרך אגב ליטול תרופות כגון ויאגרה או סיאליס עם הפרדה מסוימת בין שעות נטילת התרופות.

בריאות שלמה

 

 


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
09/10/2015

ערמונית מוגדלת.

שלום.
אני לקוח ק חולים כללית.
יש לי תור ל26.10 לאורולוג בתא.
האם הביקור אצלכם הוא במסגרת קופח או הסדר אחר עם חברות בריאות כמו בנק הפועלים וכו.כרגע אני לוקח כדור xtral sr 5 mg
כמה ימים וזה מוציא לי המון שתן וזה מקל אבל יש עם הכדור המון תופעות לוואי כמו כאבי בטן נזלת משונה וכאבי גב.
האם אפשר למשוך ככה עד לביקור אצל האורולוג אני מעוניין בחוות דעת שלכם .
אודה לעזרתכם ותשובתכם.
אייזן אפריים

פרופ' חיים מצקין

שלום

ראשית ההסדר שלי מול קופת החולים הוא שך תשלום לי ועם החשבונית ע"ס 1000 ש"ח ניגשים לקופת החולים ומקבלים מעל 600 ש"ח בחזרה.

שנית-תופעות הלוואי של גודש באף וכדומה ידועות, לא מחייבות הפסקת הטיפול אם התועלת מרובה ובטח יכול להמתין לאורולוג בקופת החולים.

להחלטתך

בברכה


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
07/10/2015

זרע עם דם

מה הסיבה שיכול להופיע דם בזרע
האם זה יכול להדביק במשהו את הבת זוג?

פרופ' חיים מצקין

דם בזרע איננה סימן רע או לדלקת

מעבר לבעייה אסטתית לחלק מהזוגות אין בכך כל סכנה . אין צורך בקונדום וניתן לקיים יחסי מין כרגיל.

ריבוי פילטות יביא להעלמות מהירה של הדם


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
03/10/2015

הגדלה שפירה של הערמונית

האם יש טיפול שיכול לתת מענה להגדלה שפירה של הערמונית יחד עם אי הקטנה של החשק המיני?
האם ישנה תרופה להגדלת החשק המיני במצב של הגדלה שפירה של הערמונית?

פרופ' חיים מצקין

סיאליס במינון 5 מ"ג ליום באופן קבוע הוא מענה לציפיותך


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
03/10/2015

ערמונית מוגדלת מאד

שלום בן 67 ,בבדיקת us שאליה נשלחתי ע”י הרופא נמצאה ערמונית מוגדלת מאד 195 סמ”ק ,psa 7.8 בבדיקה ידנית של האורולוג לא נמצא ממצא מחשיד , תקופה די ארוכה סובל מבעיות השתנה בחורף יותר בקיץ הרבה פחות ,ללא אצירת שתן,דימום, וכיוצ”ב ,כמו כן שוקל בדיקת mri אפילו באופן פרטי כדי לקבל תמונה כוללת של מצב הערמונית לפני התחלת טיפול כלשהו, מאד אודה להתיחסותך ולעצתך ,תודה וחג שמח,

פרופ' חיים מצקין

אינני רואה צורך בMRI.

ההחלטה של רופאך היא אשר לצורך בביופסיה בערכים של PSA כשלך לעומת גודל הערמונית. לא משוכנע שMRI יסייע מאד בחלטה.

מאידך אם תחליט להינתח בגין ערמונית מוגדלת מרבית הרופאים ילשחו אותך קודם לביופסיה כדי להוציא מחשבון סרטן וניתוח לא מתאים.


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
28/09/2015

ערמונית מוגדלת

אני בן 70 מטופל תרופתית כבר שנתיים פלוס בתרופות שונות בגלל ערמונית שפירה מוגדלת. [כרגע בקאדקס במשך כשנה]. אין החמרה במצבי- זרמת שתן חלשה וסירוגית, הטלת שתן תכופה כולל כ-2 יקיצות בלילה, כמות זירמה קטנה ביחסי מין [שאני מאד אוהב ופעיל]. ברור שניתוח מסוג כזה או אחר, ישפר את איכות חיי
שאלתי : האם נכון שניתוח כזה ברב הסיכויים יגרום לאובדן כח הגברא ?

פרופ' חיים מצקין

לאו דווקא.

ניתוח לא פוגע בכוח הגברא. דיווחים על כך באחוזים בודדים ממש. לא תהיה פליטת נוזל בזמן האורגזמה וזו  תהיה שונה בתחושה.


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
27/09/2015

ערמונית מוגדלת ו PSA גבוה

שלום רב,
אני בן 42, בריא בד”כ.
1. בדיקות הדם האחרונות שלי (ספטמבר) הראו על ערך PSA של 5.72 ובבדיקה קודמת, בחודש יוני השנה, התוצאה הייתה 3.06. יש לציין שבמהלך החודשים האחרונים השלתי ממשקלי כ 10 ק”ג, בין היתר באמצעות רכיבה על אופני כושר.
2. בדיקת שתן לפני מס’ ימים – תרבית שלילית.
3. ביקרתי אצל אורולוג – בדיקה רקטאלית תקינה. הפנה אותי לבדיקה נוספת של PSA.
4. ממצאי אולטראסאונד כליות ודרכי שתן מחודש ספטמבר:
“הכליות בגודל ומבנה תקינים. ללא עדות לגושים סולידים, הידרונפרוזיס או אבנים.
שלפוחית השתן עם מילוי חלקי, ללא ממצא גס. לאחר ההתרוקנות ללא שארית שתן.
בלוטת הערמונית בנפח כ- 43 סמ”ק”.
5. ללא בעיות משמעותיות במתן שתן, לא קם בלילה.
אשמח להנחייתך להמשך טיפול/בירור. בנוסף, האם לדעתך עליי לעשות ביופסיה?
תודה רבה על המענה.

פרופ' חיים מצקין

המתן לתוצאת בדיקת PSA ופעל בהתאם להוראות רופאך.

בגיל כל תוצאה החורגת מערכי הנורמה תצדיק ביופסיה להערכתי.


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
27/09/2015

הגדלת פרוסטטה

כמה זמן אפשר להישאר עם קטטר קבוע עד הניתוח להוצאת פרוסטטה?

פרופ' חיים מצקין

בעיקרון חודשים רבים.

אחת לשושה שבועות-חודש צריך להחליפו.


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
21/09/2015

קשיים ביציאה של הצואה ותכיפות רבה לשרותים. האם יכול להגרם גם מערמונית מוגדלת מדי ?

בימים האחרונים יש לי קשיים ביציאה של הצואה מהרקטום (כאשר הצואה רכה מאד) והכמות קטנה מאד כל פעם, והצורך לתת שוב צואה כל שעתיים שלוש לערך.יכול גם הוא להעיד על הגדלה מאד משמעותית של הערמונית.// (מבחינת השתן) כבר זמן רב שאני חייב לרדת בלילה כל שעתיים והזרם חלש מאד וגם הכמות. האורולוג השאיר בידי ההחלטה על ניתוח לערמונית.
ה- psa דווקא ירד , לפי הרופא זה בגלל התרופות . אני לוקח avodart 0.5 mg וגם קסטרל
xl 10 mg החשש שלי שלא אוכל לתת צואה כלל. מה עלי לעשות לדעתכם? הגיל – 76
בכבוד רב אילן פלטי

פרופ' חיים מצקין

אינני זוכר חולה שגודל ערמונית שפירה גדולה ככל שתהיה גרמה לחסימת הצואה.

אם המצב מחמיר פנה לרופא משפחה או ישירות לכירורג פרוקטולוג לבירור.


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
21/09/2015

קשיים ביציאה של הצואה ותכיפות רבה לשרותים. האם יכול להגרם גם מערמונית מוגדלת מדי ?

בימים האחרונים יש לי קשיים ביציאה של הצואה מהרקטום (כאשר הצואה רכה מאד) והכמות קטנה מאד כל פעם, והצורך לתת שוב צואה כל שעתיים שלוש לערך.יכול גם הוא להעיד על הגדלה מאד משמעותית של הערמונית.// (מבחינת השתן) כבר זמן רב שאני חייב לרדת בלילה כל שעתיים והזרם חלש מאד וגם הכמות. האורולוג השאיר בידי ההחלטה על ניתוח לערמונית.
ה- psa דווקא ירד , לפי הרופא זה בגלל התרופות . אני לוקח avodart 0.5 mg וגם קסטרל
xl 10 mg החשש שלי שלא אוכל לתת צואה כלל. מה עלי לעשות לדעתכם?
בכבוד רב אילן פלטי

21/09/2015

קשיים ביציאה של הצואה ותכיפות רבה לשרותים. האם יכול להגרם גם מערמונית מוגדלת מדי ?

בימים האחרונים יש לי קשיים ביציאה של הצואה מהרקטום (כאשר הצואה רכה מאד) והכמות קטנה מאד כל פעם, והצורך לתת שוב צואה כל שעתיים שלוש לערך.יכול גם הוא להעיד על הגדלה מאד משמעותית של הערמונית.// (מבחינת השתן) כבר זמן רב שאני חייב לרדת בלילה כל שעתיים והזרם חלש מאד וגם הכמות. האורולוג השאיר בידי ההחלטה על ניתוח לערמונית.
ה- psa דווקא ירד , לפי הרופא זה בגלל התרופות . אני לוקח avodart 0.5 mg וגם קסטרל
xl 10 mg החשש שלי שלא אוכל לתת צואה כלל. מה עלי לעשות לדעתכם?
בכבוד רב אילן פלטי

21/09/2015

קשיים ביציאה של הצואה ותכיפות רבה לשרותים. האם יכול להגרם גם מערמונית מוגדלת מדי ?

בימים האחרונים יש לי קשיים ביציאה של הצואה מהרקטום (כאשר הצואה רכה מאד) והכמות קטנה מאד כל פעם, והצורך לתת שוב צואה כל שעתיים שלוש לערך.יכול גם הוא להעיד על הגדלה מאד משמעותית של הערמונית.// (מבחינת השתן) כבר זמן רב שאני חייב לרדת בלילה כל שעתיים והזרם חלש מאד וגם הכמות. האורולוג השאיר בידי ההחלטה על ניתוח לערמונית.
ה- psa דווקא ירד , לפי הרופא זה בגלל התרופות . אני לוקח avodart 0.5 mg וגם קסטרל
xl 10 mg החשש שלי שלא אוכל לתת צואה כלל. מה עלי לעשות לדעתכם?
בכבוד רב אילן פלטי

21/09/2015

קשיים ביציאה של הצואה ותכיפות רבה לשרותים. האם יכול להגרם גם מערמונית מוגדלת מדי ?

בימים האחרונים יש לי קשיים ביציאה של הצואה מהרקטום (כאשר הצואה רכה מאד) והכמות קטנה מאד כל פעם, והצורך לתת שוב צואה כל שעתיים שלוש לערך.יכול גם הוא להעיד על הגדלה מאד משמעותית של הערמונית.// (מבחינת השתן) כבר זמן רב שאני חייב לרדת בלילה כל שעתיים והזרם חלש מאד וגם הכמות. האורולוג השאיר בידי ההחלטה על ניתוח לערמונית.
ה- psa דווקא ירד , לפי הרופא זה בגלל התרופות . אני לוקח avodart 0.5 mg וגם קסטרל
xl 10 mg החשש שלי שלא אוכל לתת צואה כלל. מה עלי לעשות לדעתכם?
בכבוד רב אילן פלטי

20/09/2015

DHT והשלכותיו על הגוף

שלום רב, אני בן 28 וחצי ומזה כ-4 חודשים סובל מתופעות שונות בגוף אשר אובחנו בצורה שונה בכל פעם אצל רופאים שונים (אורולוג מומחה , רופא עור, ולאחרונה אנדוקרינולוג) בתחילה אורולוג שקבע כי מדובר בוריקוצלה אך טעה לבסוף באבחנתו. לצורך חוות דעת נוספת ביקרתי אורולוג מומחה בתחום אשר שלל וריקוצלה וקבע כי מדובר בהגדלה שפירה של הערמונית ונתן טיפול בפרמיקסון למשך שלושה חודשים. לאחר תקופת הטיפול הרגשתי שאין כל שינוי במצבי וכן עברתי בדיקות דם נרחבות 3 פעמים במספר חודשים. בדיקות דם תקינות בסהכ .בדיקת PCR לSTD שלילית פעמיים. בדיקות שתן ותרבית שתן + תרבית זרע תקין. רק בבדיקת זרע נמצא נפח נמוך מאוד. בנוסף עברתי בדיקת US טרנסרקטאלי המדגים ערמונית בגודל תקין עם ציסטה מרכזית בקוטר 20 מ״מ והרחבה קלה של שלפוחית הזרע מימין עד 16 מ״מ בו הוצע לפנות למרפאת רצפת אגן לצורך החלטה האם יש מקום לניקוז הציסטה בגישה הטרנסרקטאלית. אשתדל למקד את העניין: הסימפטומים העיקריים מהם אני סובל ברמה היומית הינם, התחיל בחודש הראשון מכאבים באזור האשך השמאלי ובמפשעה, כאבים וצריבה בעת פליטה של זרע (נפח נמוך ביותר 0.3 סמ״ק) יציאת שתן סבירה אך בתחילת מתן השתן ישנה עצירה, פצעי אקנה בהתפרצות לעתים תכופות, נשירת שיער חריפה עם תופעת גרד בקרקפת ובגוף ופצעי אקנה שהופיעו גם בקרקפת דבר שהחל זמן קצר לאחר התפתחות המצב. ואף התפתחות שעורה חוזרת בעיניים. לאור כל התיאור הנ״ל מדובר ככל הנראה בבעיה של חוסר איזון הורמונלי וזאת לאחר התייעצות עם אלרגולוג מומחה (אשר אגב שלל נסיבות אלרגיה כלשהן) פניתי לאנדוקרינולוג בהמלצתו. וכך לאחר בדיקת דם בה נמצא ערך טסטוסטרון גבוה מהממוצע 30.9 nmol/L גם בבדיקה חוזרת של חודש לאחר מכן תוצאה זהה. כרגע מקבל רק טיפול בפינסטרייד 1 מ״ג לצורך טיפול בנשירה, אך לא בהגדלה שפירה בערמונית.
1. ברצוני לדעת האם כל הסימפטומים האלו אכן יכולים להצביע על בעיה הורמונלית מכיוון שמסתמן שיש קשר בין כל התופעות הנ״ל לחוסר איזון הורמונלי (DHT)
2. מכיון שלא נפוץ בגילי לחוות הגדלה שפירה, מה יכולה להיות הסיבה לתופעה הזו? אני משער שאולי בעקבות שימוש חוזר מעל הצורך במשחה בה השתמשתי ומרחתי על כל הגוף כולל באזור הגנטלי לטיפול בסקאביאס (המשחה מכילה את החומר פרמתרין שהינו חומר הדברה קוטל חרקים)
דבר מעניין הוא שהתופעה בערמונית ובשפיכה התפרצו מיד זמן קצר לאחר סיום הטיפול במשחה זו. האם יש קשר?
3. האם ידוע מה הטיפול הנכון כדי ליצור סדר במצב שלי?

המצב הזה מאוד מייאש ומתסכל עבורי ואני לא מתפקד כבר חודשים בעקבות זאת. מתנצל על הפירוט הרב וזאת רק על מנת לסייע בהבנת הנושא הרחב והתהליך המורכב שעברתי. מודה מראש על התשובה
בברכה ,

פרופ' חיים מצקין

לא נשמע לי שהבעייה העיקרית היא אורולוגית או הורמונולית הנוגעת לאורולוגית.

לא הייתי עושה שום דבר בהיבט האורולוגי, לא מנקז ציסטה ואף לא ממשיך בבירור  בכיוון זה

בהצלחה בבירור האנדוקריני-כללי.


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
13/09/2015

קריש דם בודד בשתן.

שלום רב. ב 20.11.13 בוצעה בי ברכיוטרפיה באיכילוב. כתוצאה מכך – אצירת שתן מיידית ומוחלטת. ב 10.7.14 נותחתי, והמערכות שבו לתפקד. ב26.12.14 חזרה אצירת השתן לאחר דימום חזק. ב 26.3.15 עברתי ניתוח נוסף עם הרחבה ו T.U.R.P ושוב חזרתי לשגרה. מפעם לפעם באתי לבקורת אצל פרופ. מצקין ופרופץ מבג’יש במרפאת איכילוב.
היום, (ערה”ש…) גיליתי שוב קריש בשתן. בגודל גרגר אורז, בערך. אשמח אם תשיבוני דבר. מה משמעות הדבר? האם יש פה רמז ל”שידור חוזר”?
בברכת שנה טובה .

פרופ' חיים מצקין

לא בהכרח.

דימום קל הוא תוצאה של חשיפה לקרינה ועלול לחזור  גם שנים אחרי החישפה לקרינה


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
13/09/2015

קריש דם בודד בשתן.

שלום רב. ב 20.11.13 בוצעה בי ברכיוטרפיה באיכילוב. כתוצאה מכך – אצירת שתן מיידית ומוחלטת. ב 10.7.14 נותחתי, והמערכות שבו לתפקד. ב26.12.14 חזרה אצירת השתן לאחר דימום חזק. ב 26.3.15 עברתי ניתוח נוסף עם הרחבה ו T.U.R.P ושוב חזרתי לשגרה. מפעם לפעם באתי לבקורת אצל פרופ. מצקין ופרופץ מבג’יש במרפאת איכילוב.
היום, (ערה”ש…) גיליתי שוב קריש בשתן. בגודל גרגר אורז, בערך. אשמח אם תשיבוני דבר. מה משמעות הדבר? האם יש פה רמז ל”שידור חוזר”?
בברכת שנה טובה .

12/09/2015

דם בזרע

אני בן 76,לפני כ8 שנים התחיל להופיע דם בזרע.האורולוג שלי עשה את כל הבדיקות המוזכרות
פה, כדי לדעת אם הערמונית תקינה,ולא נמצה דבר לא תקין.
שני אורולוגים שונים הכתיבו לי לקחת טבלטות אנטיביוטיקה (לא זוכר את שמן).וכל פעם שלקחתי הטבלטות הדם הפסיק לתקופה קצרה ולאחר מכן חזר. הדבר הזה מאוד לא נעים,זה גם מלכלך את התחתונים שלי.
מה הפתרון?

פרופ' חיים מצקין

להערכתי אין לטיפול האנטיביוטי שום ערך.

מציע לא לעשות מאומה. אתה כבר יודע ששום דבר משמעותי לא התפתח בשמונה השנים האחרונות. כמו שזה בא ככה זה יחלוף ללא התערבות כלשהיא.


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
12/09/2015

דם בזרע

אני בן 76,לפני כ8 שנים התחיל להופיע דם בזרע.האורולוג שלי עשה את כל הבדיקות המוזכרות
פה, כדי לדעת אם הערמונית תקינה,ולא נמצה דבר לא תקין.
שני אורולוגים שונים הכתיבו לי לקחת טבלטות אנטיביוטיקה (לא זוכר את שמן).וכל פעם שלקחתי הטבלטות הדם הפסיק לתקופה קצרה ולאחר מכן חזר. הדבר הזה מאוד לא נעים,זה גם מלכלך את התחתונים שלי.
מה הפתרון?

10/09/2015

זרע בדם

שלום, אני בן 15 ולאחרונה הופיע לי זרע בדם בכמות גדולה, התופעה ממש מלחיצה ואין לי ממש אופציה לפנות לרופא או לאחד ההורים עקב בושה, ממה שקראתי בהמון אתרים זו תופעה שאמורה לעבור עם הזמן ולרוב אין לה סיבה, אני ממש חושש, יש סיבה לדאוג? אני מעדיף לחכות קצת ולראות אם זה יעבור לבד, אם לא אפנה כבר להורים למרות אי הנעימות.. יש קשר מסוים?

פרופ' חיים מצקין

לא הבנתי את השאלה האם יש קשר מסוים. קשר למה ?

על פי רוב דם בזרע היא תופעה חולפת.


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
07/09/2015

ערמונית מוגדלת

לבעלי בן 68 מצאו “ערמונית מוגדלת עד 135 סמייק. עם היסתיידויות בתוכה”

בסה”כ אדם בריא מאד, שומר על כושר ונראה צעיר מגילו.

אורולוג אחד התפלא שעדיין לא התחיל טיפול עם כדור להגדלת השופכה וכן להקטנת הערמונית.(DUODART)
בעלי לא מקבל שהוא חייב להתחיל בטיפול תרופתי לכל החיים כאשר הוא מרגיש מצויין.
מאד חושש מתופעות הלוואי.
מה דעתכם בנדון?
בברכה
מרלן

פרופ' חיים מצקין

בחולה שאין לו תלונות ובעיות השתנה לא חייב לקחת טיפול כלשהו


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
04/09/2015

פרוסטטה 45 דלקות חוזרות בדרכי השתן ואבנים בשלפוחית השתן רבים

רוצים לעשות לי ניתוח פתוח וקריתת הערמונית וסילוק האבנים.

פרופ' חיים מצקין

נשמע סביר


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
02/09/2015

קימות לילה אחרי ניתוח ערמונית מוגדלת

לפרופ’ שלום,

אני בן 70. לפני כ-5 חודשים עברתי ניתוח TURP . כמעט מיד אחרי ניתוח הרגשתי שיפור בזרימה אם כי עדיין נאלצתי לקום בלילה מס’ פעמים. קיוויתי שגם עניין הזה יסתדר.

לפני כחודש( 4 חודשים אחרי ניתוח) התחלתי להרגיש באופו הדרגתי התפתחות של מעין חסימה . בעיה זו מציקה במיוחד בלילה כשאני מתעורר לצורך מתן שתן ו”עד שהוא יוצא…” מדובר בכמות שתן קטנה ,אני מקפיד על משמעת שתיה.
ביום העכוב הוא לא גדול. אני מאד

מה יש לי ? מה עלי לעשות?

פרופ' חיים מצקין

פנה חזרה לאורולוג או המחלקה המנתחת ישנם מיקרים של היצרות בשופכה-צינורית השתן המחייבים הרחבה לעיתים לאחר ניתוח שעברת. הרופא יבדוק ויתכן ויציע הרחבה של הצנרת כדי להקל על ההשתנה


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
02/09/2015

שימוש בתרופות

שלום וברכה,

קיבלתי בעבר מרופא אחד פרמיקסון ועוד נותר לי כמות כמוסות – האם ניתן לקחת אותו יחד עם תרופה אחרת, היות ומדובר בעצם בתרופה טבעית ולא כימית? כיום אני משתמש בקטסרל 10 מג’

בתודה מראש ובברכה,
אליהו

פרופ' חיים מצקין

אפשר ואף מקובל


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
24/08/2015

דלקת בערמונית

שלום הייתי אצל אורולוג לפני כחודש לגבי צריבה במתן השתן ,תכיפות במתן השתן ,דחיפות במתן השתן,כאבים בהוצאת השופכה ,כאבים באשכים, והאורולוג בדק אותי רקטלית וקבע כי יש לי רגישות במישוש ודלקת בערמונית.
עצם עובדה זאת קיבלתי שתי תרופות אנטיביוטיות(tarivid , ו doxylin.) וחוץ מזה גם איבופון ובסיום לקיחתם האורולוג אמר לי להתחיל לקחת permixon לתקופה של שלושה חודשים ולחזור אליו לביקורת..
אחרי סיום לקיחת האנטיביוטיקות אני עדיין מרגיש כאבים בהטלת השתן וכל השאר שפירטתי מה אמור להעביר לי את הכאבים permixon או התרופות האנטיביוטיקות ? בן 22 דרך אגב ואני רק בחודש הראשון של הפרמיקסון

24/08/2015

דלקת בערמונית

שלום הייתי אצל אורולוג לפני כחודש לגבי צריבה במתן השתן ,תכיפות במתן השתן ,דחיפות במתן השתן,כאבים בהוצאת השופכה ,כאבים באשכים, והאורולוג בדק אותי רקטלית וקבע כי יש לי רגישות במישוש ודלקת בערמונית.
עצם עובדה זאת קיבלתי שתי תרופות אנטיביוטיות(tarivid , ו doxylin.) וחוץ מזה גם איבופון ובסיום לקיחתם האורולוג אמר לי להתחיל לקחת permixon לתקופה של שלושה חודשים ולחזור אליו לביקורת..
אחרי סיום לקיחת האנטיביוטיקות אני עדיין מרגיש כאבים בהטלת השתן וכל השאר שפירטתי מה אמור להעביר לי את הכאבים permixon או התרופות האנטיביוטיקות ? בן 22 דרך אגב ..

פרופ' חיים מצקין

טיפול נשמע סביר מאד בדלקת לא חריפה של הערמונית.

גם תהליך ההבראה בתהליך כרוני הוא מעט ממושך. מציע להשתמש לעת הצורך באיבופרופן המקל על הכאב.

שאר התרופות לא משמשות כנגד כאבים אלא כנגד התהליך הדלקתי


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
22/08/2015

AVODART

שלום
פרופ
שתי שאלות
-האם התרופה אבודרט עוצרת גדילה של הערמונית בלבד
או גם עוצרת הגדילה ומקטינה את הנפח הקיים?
-האם יש כשלון טיפולי באבודרט?
תודה

20/08/2015

טיפות זרע אחרי שתן

אני בן 15 ולפעמים אחרי שאני עושה פיפי יוצא לי טיפות זרע , אבל אני לא מוציא זרע לבטלה , אבל נראה לי שגם כשהייתי בערך בן 13-14 זה גם היה קורא אבל אז חשבתי שזה שתן.
אשמח לעזרה תודה.
ולדעת האם זה מסוכן ומה זה יכול לעשות.

פרופ' חיים מצקין

לא בטוח שזה זרע אלא הפרשות שונות של בלוטות המין המשניות שאינן כולל זרע אלא נוזלים שמתערבבים עם זרע בעת שפיכה.


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
20/08/2015

מעבר בין תרופות

האם ניתן לעבור מתרופת קסטרל לאומניק

פרופ' חיים מצקין

שתי תרופות מאותה משפחת תרופות בהחלט אפשר אם צריך לעבור. בגלל יעילות פחותה או תופעות לוואי לא רצויות. בקיצור צריכה להיות סיבה להחלפה אבל אין מניעה

כדור תמורת כדור.


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
17/08/2015

Rapaflo או אקסטרל

שלום רב,
האם יש הבדל בין התרופות:אקסטרל לבין rapaflo?
אשמח אם תוכל לפרט
תודה רבה

פרופ' חיים מצקין

שתיהן שייכול לאותה משפחת תרופות : חוסמות אלפא. שתיהן משמשות להקלת סימפטומים של הפרעות השתנה.

RAPAFLO לא רשומה בישראל.


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
14/08/2015

ערך psa 81.04

שלום, אבא שלי בת 80 עם ערכי psa 81 היה גם 98 וכרגע ירד עבר מיפוי עצמות שנמצא ברוך השם תקין וגם us כליות ונמצאה ערמונית מוגדלת, האם ערך psa הנוכחי מעיד על משהו חמור?

פרופ' חיים מצקין

אם לא מדובר בתהליך זיהומי דלקתי הרי שערכים כה גבוהים תומכים מאד באבחנה של סרטן הערמונית.

בערכים אלו למעלה משלושת רבעי החולים יסבלו מסרטן הערמונית.

האבחנה בביופסיה של הערמונית.


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
13/08/2015

PSA גבוה

שלום,
בעלי בן 57,
בתאריך 01.04.2008 בוצעה בדיקת PSA התוצאה 4.93
קיבל טיפול אנטיביוטי למשך חודש , בדיקת US תקינה,
בתאריך 01.05.2008 PSA עלה ל9.94 !
נלקחו ביופסיות התשובה : ב”ה תקין אין גידול,
תוצאות בדיקות במהלך השנים:
17.09.2008-6.6
20.04.2009-6.65
28.04.2010-5.07
14.12.2010-4.72
25.10.2012-5.34
02.09.2014-5.47
11.08.2015-5.78
מאז 2008 לא בוצעו ביופסיות, בעלי מתנגד לכך,
האם ישנה דרך פחות טראומטית לבדוק מה קורה בערמונית?
ומה יכול לגרום לתנודתיות המוזרה של ה-PSA?
אני דואגת מאד,
אנא עזרתך בבקשה

פרופ' חיים מצקין

בגדול אין תחילף לביופסיה.

יחד עם זאת לטעמי אם הבדיקה של הערמונית תקינה, העדר תנודתיות משמעותית אינו מחייב כלל ביופסיה חוזרת.

תנודתיות של 10% בין בדיקה לבדיקה כאשר אין מגמה ברורה ואחידה של עליית PSA איננה מחייבת ביופסיה אלא מעקב רפואי.


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
03/08/2015

ציסטה בגודל 1.5 ס”מ באספקט מדיאלי

שלום,
בן 58 בבדיקת US כליות נמצאה ציסטה בגודל 1.5 ס”מ באספקט מדיאלי וכמו כן ערמונית במשקל של כ-37 גר’. מה המשמעות של התוצאות האלו ?
סובל מספר שנים מתכיפות רבה במתן שתן בלילה 3-4 פעמים ולאחרונה קושי רב להתאפק גם ביום. תודה

פרופ' חיים מצקין

בדיקות תקינות לגילך ואינן מחייבות בירור נוסף

הפרעות ההשתנה לשיקול דעתך אן מצדיקות טיפול ואם כן פנה לאורולוג מומחה לקבלת יעוץ


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
01/08/2015

DUODART וערמונית מוגדלת

אני בן 65 יש לי ערמונית מוגדלת 44 גרם ושארית שתן כ 70 סמק נפח כיס שתן 260 טופלתי באומניק ועקב תלונות על קימה מספר פעמים בלילה קיבלתי תרופה מחליפה DUODART . אמנם פחתו מספר הריצות לשרותים אבל יש תחושה של סחרחורת האם יש תרופה חלופית האם יש בדיקות לביצוע עקב החלפת התרופה

פרופ' חיים מצקין

פרק לקביעת ערך חדש של PSA שישתנה בעקבות התרופה אין צורך בדיקות נוספות.

 

מניח שתוך זמן קצר התלונות הנילוות יפחתו עד יעלמו.

בהצלחה


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
01/08/2015

סימפטומים.

שלום אני בן 22 וסובל מרוב הסימפטומים המופיעים , אני סובל מכולם חוץ מדימום ובעיות בתפקוד המיני .

רציתי לדעת האם יש סיכוי שבגיל כזה יכול לקרות משהו ? ומה עוד הסימפטומים ?

פרופ' חיים מצקין

בגיל כה צעיר הסיכוי לסרטן ערמונית או ערמונית מוגדלת אפסי


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
31/07/2015

גודל הערמונית

גילי 63. בבדיקת אולטראסאונד נקבע שהערמונית שלי מוגדלת 56 סמ״ק.
לצורך השוואה, מהו הגודל התקין של ערמונית לגבר בגילי?
תודה רבה

פרופ' חיים מצקין

אין ערך תקין לגיל,

השאלה היא האם ישנן הפרות השתנה.

ערמונית קטנה לא מוגדלת היא עד כ30 סמ"ק.


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
30/07/2015

סרטן הערמונית

אני בגיל 76 שנים וחולה משנת 2006 , טופלתי בתל השומר עברתי הקרנות ומאז ועד היום מקבל זריקה סופרפקט וכדורים אקוסדקס היום בדיקות דם 2.29 ואני במתח תמידי שלא הייתי בעבר . האם אין לי מה לחשוש ממצבי כיום והאם אוכל להיעזר בתרופה ” דקל ננסי” וקנאביס ? תודה

פרופ' חיים מצקין

אין קשר בין בדיקות הדם לשימוש בדקל נסי וקנסיב.

אם הינך מקבל טיפול הורמונלי ובעבר קרינה פירושו של דבר שמחלתך כנראה חזרה והיא אף עמידה לטיפול ים שקיבלת.

פנה לאורולוג-אונקולוג מומחים לנושא כדי לקבל יעוץ ואולי טיפול.

פה ושם יש אפילו יכולת להצטרף לקבוצות ניסוי עם טיפולים חדישים בבתי החולים הגדולים.

בהצלחה


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
29/07/2015

מינון מותר של קסטרל

אני מקבל קסטרל 10 מ”ג , התרופה עוזרת עד לאמצע היום. האם מותר לקחת פעמים ביום

29/07/2015

לאחר ניתוח ערמונית אצל דר שליו משה.נסיון דרך הפין לא צלח כי טען להצרות בשופכה עבר לפתיחתבטן ..כעת צלקת לכל אורך הפין

השתנה קשה הניתוח בוצע במאיר כפר סבא…ב10 ליוני 2015 ועדיין שורף ולא יוצא טוב השתן..מה עלי לעשות…בביקורת ב21 ליולי אומר לי הדר שליו שאני מחלים …וזה ממש לא ניראה לי…..יש לבן כזה בתוך הפין…מה אדוני מציע לי?תודה על תשובה…

29/07/2015

לאחר ניתוח ערמונית אצל דר שליו משה.נסיון דרך הפין לא צלח כי טען להצרות בשופכה עבר לפתיחתבטן ..כעת צלקת לכל אורך הפין

השתנה קשה הניתוח בוצע במאיר כפר סבא…ב10 ליוני 2015 ועדיין שורף ולא יוצא טוב השתן..מה עלי לעשות…בביקורת ב21 ליולי אומר לי הדר שליו שאני מחלים …וזה ממש לא ניראה לי…..יש לבן כזה בתוך הפין…מה אדוני מציע לי?תודה על תשובה…

פרופ' חיים מצקין

רק להצמד לרופא ולמחלקה המנתחת


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
27/07/2015

תופאות לואי לכדור DUDART

האם הכדור דואורט יכול לגרום לכאבי שרירים ברגלים? סחרחורת וחולשה?

פרופ' חיים מצקין

סחרחורת ותחושת חולשה כן בגלל מרכיב אחד של הצרופה הקרוי טמסולוסין. בדרך כלל אחרי מספר ימים התחושה חולפת. אם לא יש להפסיק נטילתה ולהתיעץ עם הרופא המטפל


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
27/07/2015

תופעות לוואי של אלפו-קל XL

אפשר להשתמש ביחד עם תרופה אלפו-קל גם נורמיטן 25 מג ווסקס פלוס 5 מג
אני בן 76 קצת זרם שתן חלש
אבחנה prostatic hypertrophy benign
תודה מראש

פרופ' חיים מצקין

כן התרופה נבדקה ביחד עם תרופות אחרות ללחץ הדם ואפשר לקחת ביחד

בהצלחה

חיים מצקין MD


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
26/07/2015

בדיקת PSA

לפרופ שלום רב. אני בן 50 עם ערמונית 40CC עובר בדיקת אורוגלוג שנתית כולל PSA. ה PSA האחרון הראה 1.8 בכל השנים הקודמות העכים נעו בין 2.0 ל 2.3 האם ירידה ב PSA היא תקינה?

פרופ' חיים מצקין

הבדיקות תקינות לגילך.

לשינויים המזעריים ברמות PSDA אין ערך קליני מעשי


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
26/07/2015

ערמונית מוגדלת ושארית שתן

בבדיקת US אחרונה גודל ערמונית 44 גרם ושארית שתן 70 סמק כיס שתן 240 PSA פחות מ 1
לפני שנה וחצי ערמונית הייתה 32 וללא שאריות

האם תקין ???

פרופ' חיים מצקין

בגדול תקין


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
15/07/2015

כריתת ערמונית שפירה

האם בניתוח פתוח לכריתת ערמונית שפירה נחתך גם השריר הבלתי רצוני?

פרופ' חיים מצקין

לא מבין את שאלתך.

בניתוח פתוח נעשה חתך דרך כיס השתן ושריריו ודרך הפתח שנוצר מוציאים את חלקה הפנימי של בלוטת הערמונית, החלק החוסם. אין נגיעה בשרירי הסוגר החיצוני. הסוגר הפנימי איננו שריר אלא מנגנון צואר כיס השתן והערמונית והוא יפגע בניתוח אם כי אין לו תפקיד חשוב בשמירת השליטה ווגר רצוני חיצוני  אמור להישאר ללא פגע.


בברכה,
פרופ' חיים מצקין,
עמוד 3 מתוך 512345

שאלות נוספות בנושא: הגדלה שפירה של בלוטת הערמונית
